NavMenu

Beočin postaje centar kampinga u Srbiji - pokrenut projekat izgradnje turističkog naselja na Dunavu

Izvor: eKapija Sreda, 11.02.2009. 15:52
Komentari
Podeli

ProjekatProjekat
(Plaža na Dunavu)

Opština Beočin, smeštena na obali Dunava i severnom delu padina Fruške gore, proglašena je idelanom destinacijom za kamping, koja zadovoljava sve evropske standarde za razvoj te vrste turizma. Opština je nedavno pokrenula projekat izgradnje turističkog naselja Dunav, a Plan detaljne regulacije biće završen do juna 2009. godine posle čega će zainteresovani investitori moći da konkurišu za 5,5 ha zemljišta namenjenog za kamping zonu. U neposrednoj blizini kampa predviđena je i izgradnja marine sa stotinak vezova, benzinske pumpe, servisa i drugih sadržaja kakvih poseduju savremene marine.

- Prema idejnom rešenju, koji je uradio "Šid projekt", kamping zona biće podeljena na tri dela. To su auto-kamp, šatorsko naselje i 15 do 20 sojenica koje će moći da se koriste preko zime, što će znatno povećati smeštajne kapacitete Beočina. Naselje će se nalaziti na svega 200 m od plaže koja važi za jednu od najlepših na Dunavu, a u planu je i izgradnja teniskh terena i igrališta. Marina prve kategorije biće smeštena na desnoj obali reke iz pravca Mađarske, i deo je projekta Pokrajinskog sekreterijata za privredu - objašnjava Ismet Ademovski iz opštine Beočin, naglašavajući da se zemljište nalazi u vlasništvu opštine.

ProjekatProjekat
(Lokacija za auto-kamp)

Ukoliko bude interesovanja, kaže Ademovski, Beočin potencijalnim investitorima može da ponudi i dodatnih 1,97 ha zemljišta. On naglašava da će opština budućim investitorima obezbediti kompletnu infrastrukturu, a moguća je i izgradnja novog trafoa.

- U 2008. godini opština Beočin započela je saradnju sa Kamping asocijacijom Srbije i Balkanskim udruženjem mladih. Zahvaljujući prijektu "Kamping turizam - projekat održivog razvoja nacionalnog parka Fruška gora", Beočin je proglašen idealnom destinacijom za kamping u Srbiji koja zadovoljava i sve evropske standarde za razvoj te vrste turizma. Takođe smo se našli i u brošuri koju su napravili Kamping asocijacija Srbije i Balkansko udruženje mladih za buduće investitore i zauzeli prioriteno mesto zajedno sa opštinama Sremski Karlovci, Inđija i Šid.

Kamping asocijacija Srbije i Balkansko udruženje mladih pokrenuli su i "Projekat kamping turizma u Podunavlju" u koji su, kao prioritetne, uključene opštine Sombor, Apatin, Beočin, Sremski Karlovci, dok drugi investicioni nivo čine Novi Sad, Beograd, Kladovo i Negotin.

ProjekatProjekat

Beočin je smešten na padinama Fruške gore i nalazi se na svega 17 km od Novog Sada, što čini ovu destinaciju veoma privlačnom kako za turiste, tako i za investitore, a za sada su, kako saznajemo, među zainteresovanima prvi Izraelci.

- Postojeća uređena peščana plaža je dugačka oko 200 metara, a sa relativno malim investicijama, odnosno nasipanjem peska, može da bude i skoro 600 metara - navodi sagovornik eKapije.

Kamping turizam je veliki potencijal Srbije, posebno što trenutno postoji svega 10 kampova od kojih 5 ili 6 rade. Poređenja radi, u Hrvatskoj ih ima 400, u Mađarskoj 500, a Francuska ih ima čak 11.000 - naveo je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.