NavMenu

(AG Nekretnine) Razvoj maloprodajnih sadržaja u Srbiji – atraktivnost lokacije Šabac

Izvor: AG Nekretnine Ponedeljak, 29.12.2008. 16:04
Komentari
Podeli

Razvoj maloprodajnih sadržaja u Srbiji sve se više diversifikuje van velikih gradskih teritorija Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice i Kragujevca. Očigledan primer za to je Šabac, jedan od nekadašnjih industrijskih čvorišta Mačve, delu Srbije između slivova reka Drine na zapadu, Save na severu i Kolubare na istoku. U ovom gradu ponovno se pokreće propala industrija a u jednom konceptualnom smislu, definišu se ili su već u urbanističkom smislu definisane i rezervisane teritorije, za raznorodne sadržaje čija će izgradnja pratiti razvoj Šapsa i njegove okoline.

Teritorija opštine Šabac poziciono zahvata ključne saobraćajne i rečne koridore na zapadu Srbije u dolinama slivova reka Drine i Save. Ova teritorija gravitira ka severu na auto-put E-75 Beograd – Zagreb tj. transverzali Beč-Istambul kao i poprečnoj saobraćajnoj transverzali M21 Subotica-Bosna i Hercegovina ili Subotica-Užice. Zauzima teritoriju od oko 800km2 i sa svojih skoro 130.000 stanovnika predstavlja regionalan centar Mačve. Takođe zbog blizine železničkog koridora X šira teritorija Šapca i Mačve ima sve predsipozicije da sa paralelnim železničkim potezom Valjevo-Loznica-Zvornik zaokruži i upotpuni sve svoje potencijale.

Raspadom SFRJ-a, Sava je postala međunarodna reka koja prolazeći sada kroz tri nezavisne države u smislu korišćenja vodnog transporta, postaje bitan faktor razvoja postojeće industrije koja gravitira priobalju. Grad Šabac postaje važan robni centar za distribuciju većih količina roba namenjenih Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i naravno Srbiji, a koje preferiraju da sa ovih teritorija idu na zapad i istok. Imajući u vidu prvenstveno velike poljoprivredne potencijale u Mačvi, ranije razvijanu drvnu, kožarsku i metalsku industriju kao i pokretanje zamrle proizvodnje u Šapcu i okolinu, ceo ovaj kraj ima zavidne potencijale i po pitanju razvoja nekretnina. Posebno kada je u pitanju priča oko razvoja maloprodajnih prostora. Rastući privatni sektor malih i srednjih preduzeća svojom tražnjom diktira i ubrzava ovaj razvoj.

Severozapadna zona Šabac

Glavni oslonac ekonomskog razvoja optšine Šabac je severozapadna industrijska zona. Zona obuhvata skoro 1000ha i njen razvoj treba da omogući smanjenje broja nezaposlenih u opštini kroz otvaranje novih radnih mesta kao i uvećanje prihoda i priliv u opštinski budžet po pitanju naplata taksi. U narednih nekoliko godina izgradnja infrastrukture će biti završena što predstavlja osnovni preduslov za tu zonu i izgradnju objekata u kojima će se pokrenuti neki biznis. U osnovi, realizacija gasne i saobraćajne infrastrukture pored komunalne infrastrukture, biće osnovni pokretači privlačenja zainteresovanih investitora na postojeće mogućnosti. Dodatni doprinos kvalitetu severno-zapadne zone je podatak da će zainteresovanim investitorima biti omogućeno korišćenje prilaza železničkih koloseka po potrebi.

S obzirom na poziciju pomenute zone u odnosu na auto-put Beograd-Zagreb nije nebitan i podatak, da se na toj deonici trenutno priprema izgradanja nove deonice priključka koji će geografski, obzirom na provučenu trasu, skratiti udaljenost ove industrijske zone u odnosu na položaj autoputa Beograd-Zagreb za skoro 25km u odnosu na sadašnje distance.

Tržište maloprodaje u Šapcu

Trenutna situacija po pitanju razvoja maloprodajnih prostora u Šapcu i okolnim opštinama predviđa značajnu perspektivu. Ona se poklapa sa razvojnom situacijom kao što je u svim opštinama Srbije van velikih gradova. U poslednje vreme vidan je proces dolaska regionalnih igrača koji se bave razvojem maloprodajnih prostora. Oni su pored velikih gradova počeli razvoj svojih projekata i po opštinama kao što su Inđija, Subotica, Sombor, Čačak ali i Valjevo, Užice kao i mnogih gradova u Centralnoj i Južnoj Srbiji.

Kao svetao služi primer lanca tržnih centara Mercatora koji primera radi između ostalih sada u Šapcu završava projekat od 23.000m2 od kojih će 14.000m2 biti namenjen maloprodaji. Predviđa se da ovaj projekat bude završen krajem 2008. i početkom 2009. i da će u ovom centru zaposlenje dobiti 250 ljudi. Takođe francuski Intermarshe sa ćerkom firmom otvorenom u Srbiji pod nazivom Intermax, već je otvorio svoj četvrti po redu hipermarket u Šapcu. U njemu je zaposleno 60 ljudi a investicija je procenjena na 5 miliona evra. Pored gore navedenih u Šapcu je prisutan i lanac Delta Maxi prostora i manji broj lokalnih developera. Iz svega gore navedenog obzirom na broj stanovnika i očekivani razvoj opštine Šabac sa okolinom, više je nego očigledna potreba za daljim razvojem savremenih maloprodajnih centara.

Projekat X i Y – Budući riteil centri Šapca

Zbog svega gore navedenog, YU Kapital domaća development holding komapnija, nije slučajno odabrala dve lokacije na teritoriji opštine Šabac. Jedna je lokacija pod nazivom „Projekat X“ na oko 3,5 ha zemljišta i druga lokacija je pod nazivom „Projekat Y“ sa oko 3ha., obe na izlaznom putut ka Loznici. Na sektoru Majur po aktuelnom urbanističkom planu definisana je komercijalna zona za objekte maloprodaje sa pravom korišćenja zemljišta. Prema dozvoljenim koeficijentima moguće je zauzeti do 40% postojećih površina zemje koje će biti pod krovom.

Struktura na obe lokacije ovih kompleksa će zadovoljiti nekoliko klasifikovanih vrsta zakupaca. Tu će biti rezervisan sadržaj za jedan hipermarket na površini od 5.000m2, zatim prodavnice raznih električnih aparata do 2.000m2 kao i prostori u kojima će se organzovati prodaja svih vrsta potrebština za bebe i malu decu kao i restorani čija kvadratura neće preći 500m2 ukupnih korisnih površina.

Međutim osnova oba projekta biće jedan retail centar na 13.000m2 i na drugoj lokaciji od oko 16.000m2. Krajnji raspored i priroda zakupaca još nije definisana do kraja ali u osnovi se predviđaju prodavnice u kojima će se prodavati odeća i obuća, razne vrsta materijala, roba i tehničkih sklopova. Takođe predviđeni su prostori vezani za vrstu poslovanja kao što su apoteke i razne specijalne medicinske preparate.

U očekivanju pokretanja industrije u ovom kraju, tržištu će biti ponuđeni i prostori u kojima će se organizovati prodaja svih vrsta roba namenjenih uređenju stanova i kancelarija, davanju raznih vrsta usluga po pitanju zabave, rekreacije i sadržaja kao što su kuglane ili igraonice za stolni tenis i bilijar.

Osnovna startegija developera je koncept u kome će u prostorima od 250m2-1250m2 zauzeti glavni sidraši (anchor) koji će sadržajem i prirodom svojeg poslovanja privuči i ostale zakupce a sve na planu zokruženja i kompletiranja ponude poslovanja u ovom maloprodajnom centru. Takođe pored ovih velikih zakupaca, defininsane su površine od stotinak kvadrata u kojima će se organizovati sadržaji za rekreaciju i dokolicu, pa se može reći da će po strukturi i vrsti servisa ovaj maloprodajni centar imati radno vreme od ranih jutarnjih pa do kasnih večernjih časova. Ono što apsolutno treba istaći to je činjenica da za sada ovakav koncept sa navedenim sadržajima nije ponuđen Šapcu i okolini. Očekuje se da, polovinom sledeće godine započne fizička izgradnja a polovinom 2010. ovaj maloprodajni centra primi prve zakupce i naravno posetioce. Planirano je da YU Kapital samostalno realizuje „Projekat X“ a partnerski sa srodnim developerima „Projekat Y“.

Biće to još jedan doprinos razvoja Šapca u smislu povećanja broja radnih mesta i dopune aktuelne ponude na tržištu vrsta i prirode korišćenja maloprodajnih prostora. Za sobom će u te prostore developeri privući i nove, još neprisutne kompanije u Šapcu, koje će svoje proizvode ponuditi ovom gradu i okolini!

Izvor : AG Nekretnine

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.