NavMenu

Na Vidikovcu niču nove stambene zgrade, pumpa, Lidl... - U planu i širenje Ulice pilota Mihaila Petrovića

Izvor: eKapija Petak, 29.12.2017. 12:09
Komentari
Podeli
Prostor obuhvaćen Planom detaljne regulacijeProstor obuhvaćen Planom detaljne regulacije
Gradnja novih stambenih zgrada, još jedna benzinska pumpa, Lidl i proširenje Ulice pilota Mihaila Petrovića među najvažnijim su elementima nacrta plana detaljne regulacije za deo teritorije Gradske opštine Rakovica uz Ulicu kneza Višeslava, koji je do nedavno bio na javnom uvidu.

Granicom ovog Plana detaljne regulacije obuhvaćen je deo teritorije gradske opštine Rakovica između ulica Kneza Višeslava, Pilota Mihaila Petrovića, Mile Dimić, Godominske i Luke Vojvodića, ukupne površine od 23,2 hektara.

Kako se navodi u tekstu nacrta PDR-a koji je nedavno bio na javnom uvidu, ovo područje je delimično izgrađeno, pa se uz Ulicu pilota Mihaila Petrovića do raskrsnice sa Ulicom kneza Višeslava nalaze McDonalds i poslovni centar Vidikovac dok se u jugoistočnom delu nalazi niz porodičnih stambenih objekata.

Središnji deo prostora čini neuređena zelena površina, dok se između ulica Luke Vojvodića i Godominske nalazi pojas neplanski izgrađenih objekata, pretežno pomoćnih objekata i garaža.

Trenutno su na ovom prostoru evidentirani objekti ukupne BRGP (bruto razvijene građevinske površine) od oko 62 hiljade kvadrata, dok bi prema novom planu trebalo da bude izgrađeno oko 235 hiljada dodatnih kvadrata stambenih i komercijalnih objekata. Uz površine javne namene, ukupna BRGP će iznositi 386 hiljada kvadrata.

U tekstu se podseća na već izgrađene objekte McDonaldsa i TC Vidikovac i navodi da postoji mogućnost rekonstrukcije postojećih, ali izgradnje objekata većeg kapaciteta od postojećih.

Plan predviđa i zadržavanje postojećeg kompleksa stanice za snabdevanje gorivom EKO, dok je na površini od oko 850 m2, uz Ulicu pilota Mihaila Petrovića, planirana izgradnja još jedne benzinske stanice.

Istovremeno, dodaje se, na površini od oko pola hektara uz Ulicu kneza Višeslava planirana je izgradnja poslovno trgovinskog kompleksa Lidl.

Nacrt plana detaljne regulacije predviđa populaciju od 5.600 stanovnika na ovom prostoru na kom će biti formirano nekoliko zona stanovanja.

Zona B1 tako obuhvata središnji deo, ukupne površine oko 5 ha, i predstavlja neizgrađeno zemljište na jugoistočnoj padini. Ovde zgrade mogu biti izgrađene u sklopu jedinstvenog kompleksa ili na pojedinačnim građevinskim parcelama, predviđene spratnosti od šest spratova (P+6+Pk/Pe), dok se na jednom delu dozvoljava i veća spratnost(P+9 i P+10).


U ostalim zonama predviđena je manja spratnost objekata. U zoni B2 gradiće se objekti visine do jednog sprata, a u zoni B3 - do četiri sprata. U zoni C planirana je transformacija porodičnog stanovanja u višeporodično. Ova zona se nalazi uz Ulicu Mile Dimić, površine je oko 1,65 ha, i u njoj će se vršiti rekonstrukcija i dogradnja postojećih ili izgradnja novih objekata.

Tri nova vrtića

U sklopu plana predviđene su tri lokacije za dečje ustanove. Na mestu nekadašnje napuštene toplane, između ulica Luke Vojvodića i Nove 1, biće sagrađen vrtić kapaciteta od oko 90 dece, dok će dva preostala vrtića moći da prime 95, odnosno 110 dece.

Proširuju Ulicu pilota Mihajla Petrovića

Kada je saobraćaj u pitanju, uz gradnju neophodnih novih saobraćajnica, predviđa se i proširenje postojeće regulacije Ulice pilota Mihajla Petrovića na širinu od oko 25 metara, koju će činiti kolovoz sa četiri kolovozne trake, obostrane jednosmerne biciklističke staze, kao i obostrani trotoari.

Biciklistička staza, takođe, ovim planom je planirana i u profilu Ulice kneza Višeslava.

M.V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.