NavMenu

Odvraćenica na Goliji budući centar etnoturizma - u toku izgradnja vizitorskog kompleksa

Izvor: eKapija Sreda, 15.10.2008. 12:52
Komentari
Podeli

Odvraćenica, mesto na novopazarskoj strani planine Golija, do sredine 2009. godine trebalo bi da dobije autentični vizitorski centar koji će se prostirati na 30 ha, a oko milion evra za njegovu izgradnju obezbeđeno je iz Nacionalnog investicionog plana. Nosilac investicije je JP "Srbija Šume". Preduzeće "Megalit šumnik" do sada je završilo oko 60% planirane izgradnje, a po završetku projekta kompleks će sadržati vizitorsku kuću, 13 manjih etnokuća i sportske terene.

Prema rečima Goluba Pendića, direktora preduzeća "Lijn" iz Raške, u sklopu koga posluje postojeći turistički centar "Odvraćenica", budući vizitorski kompleks zamišljen je kao mesto na kome će posetiocima, osim odmora, biti dostupan i bogat informativni sadržaj o planini Golija, koja je 2001. proglašena Parkom prirode i Rezervatom biosfere.

Pendić naglašava da se, paralelno sa izgradnjom i uređenjem vizitorskog centra, na Goliji radi i na znatnom povećanju kapaciteta za zimske sportove, a investitor izgradnje 2 nova ski lifta je preduzeće "Ljin".

- Prvi korak u izgradnji vizitorskog centra bio je kompletno infrastrukturno opremanje 30 ha na kome će se taj kompleks nalaziti. Na mestu nekadašnje šumske kuće nalaziće se vizitorska informativno-edukativna kuća površine oko 200 m2, koja će najverovatnije biti na 2 nivoa. Ona će služiti upoznavanju posetioca i zainteresovanih investitora sa potencijalima Golije i kulturom ovog kraja, a biće pogodna za organizovanje seminara i prezentacija– objašnjava Pendić.

Prema njegovim rečima, u centru će se nalaziti 5 drvenih etnokućica u kojima će biti ponuđeni različiti informativni sadržaji.

- U nekim kućicama biće predstavljeni primerci flore i faune Golije, dok će druge za temu imati etnografske motive i kulturna obeležja ovog kraja. Teritorija Golije pripada gradu Kraljevu i opštinama Novi Pazar, Sjenica, Raška i Ivanjica, tako da je kultura ovog područja veoma raznovrsna.

Osam kućica biće namenjeno onim posetiocima koji žele da se na ovoj planini zadrža duže od jednog dana, i provedu noć okruženi bujnom vegetacijom, u kojoj dominiraju bukove šume.

- Svaka od ovih kućica biće moderno uređena, imaće svoje kupatilo, a biće obezbeđen i parking prostor za automobile i autobuse. Novi asfaltni put Novi Pazar-Golija, dužine oko 32 km, jedan je od najboljih planinskih prilaza u našoj zemlji-

Za one koji na Goliju dolaze samo na izlet predviđeno je i opremanje površina namenjenih organizovanju piknika gde će posetioci moći da iznajme pribor za roštilj, imaće kompletno osvetljenje, a u planu je i nabavka aparata za protivpožarnu zaštitu.

Gostima koji vole nešto aktivniji odmor na raspolaganju će biti fudbalski i tereni za male sportove- košarku, rukomet i odbojku.

Kako bi Golija privlačila sve više turista u zimskom periodu preduzeće "Ljin" se odlučilo da nastavi sa ulaganjima u objekte za skijanje, objašnjava Pendić.

- Nadam se da ćemo dva nova ski lifta sidraša staviti u upotrebnu tokom predstojeće sezone, tako da ćemo sa postojećim kapacitetima skijašima ponuditi 5 liftova I 8 ski staza. Kapacitet sidraša je oko 600 skijaša na sat, a jedna ski staza je isključivo namenjena obuci početnika i neskijaša. Takođe, organizujemo i školu skijanja koja je namenjena gostima hotela "Golija"-

Master planom Golije, inače najveće planine Jugozapadne Srbije koja se prostire na 75 ha, osim Odvraćenice, predviđen je razvitak i turističkih centara na lokaciji Golijska reka i Cesta Vrelo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.