NavMenu

Novi hoteli, apartmani i akvapark dovode turiste na Borsko jezero - Brestovačka banja razvija i kulturni turizam

Izvor: eKapija Utorak, 21.11.2017. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mark Herreid/shutterstock.com)Ilustracija
Borsko jezero moglo bi da postane novi turistički biser istočne Srbije, kao i popularno mesto za sport i rekreaciju, dok bi Brestovačka banja, u njegovoj neposrednoj blizini, novim banjsko-lečilišnim sadržajima i sa kompletnom kulturno-istorijskom celinom koju obuhvata, najzad trebalo da iskoristi svoj veliki turistički potencijal.

Naime, Planom generalne regulacije turističkog područja Borsko jezero - Brestovačka banja, koji je predstavljen na nedavno održanom 26. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu, predviđena je gradnja novih hotela, vila i turističkih apartmana, kao i sportsko-rekreativnog kompleksa na obali Borskog jezera, a planiran je i takozvani "Podbranski akvasiti". eKapija saznaje i da već ima investitora zainteresovanih da u Brestovačkoj banji izgrade nove turističke objekte, kao i veliku garažu.

Planom predviđeno uređenje oko 1.000 ha

Plan generalne regulacije izradili su Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda i preduzeće Šidprojekt iz Šida. Nosilac izrade plana je Opštinska uprava opštine Bor.

Kako u razgovoru za eKapiju objašnjava rukovodilac izrade Plana Valeri Stoilkov, odgovorni urbanista iz niškog Zavoda za urbanizam, vrednost Plana je 10,704 miliona dinara, a sredstva za njegovu izradu obezbedio je budžetski fond za zaštitu životne sredine Opštine Bor.

- Skupština opštine Bor usvojila je Plan 27. marta ove godine, a na snagu je stupio osam dana kasnije, kada je počelo i izdavanje građevinskih dozvola. Inače, prvobitno je bila predviđena izrada dva plana - jednog za Borsko jezero, a drugog za Brestovačku banju. Ipak, lokalna samouprava je odlučila da celo područje spoji u jedan planski dokument, iako je tako nastala prilično velika teritorija koja se uređuje - oko 1.000 hektara, odnosno 10 kvadratnih kilometara - navodi naš sagovornik i podseća da je Borsko jezero formirano 1959. godine kao veštačka akumulacija za tehničku vodu za flotaciju RTB Bor.

Prema njegovim rečima, oko jezera je još u vreme socijalizma počela određena izgradnja, u tom trenutku planska, i nastali su objekti za odmor i oporavak radnika, bungalovi, odmarališta, kao i hotel Metalurg na samoj obali, koji je sada ruiniran. I ostale građevine su u prilično lošem stanju.

- Kada je 80-ih godina krenula ekspanzija privatne gradnje, počelo je da niče vikend naselje na severnom delu, iznad hotela Jezero. Ono je urbanistički dobro razrađeno i planski izgrađeno, jer su planovi uglavnom ispoštovani. Međutim, posle toga je 90-ih godina krenula divlja gradnja oko jezera i neplansko podizanje objekata - napominje Valeri Stoilkov.

On kaže da je tada "napadnuta" obala, nikle su nove vikendice bez kanalizacije i propisne infrastrukture, što su osnovne stvari da bi se sačuvao kvalitet vode, samim tim i turizam oko jezera. Prilikom gradnje prvog, planski osmišljenog naselja, problem je rešen izgradnjom sistema za prepumpavanje, sa cevima ispod jezera.

- Mi smo ovim Planom generalne regulacije pokušali da uredimo kompletnu infrastrukturu područja i da svaka parcela, odnosno plac dobije adekvatan prilaz. Planirali smo i prostor za veće objekte, uvažavajući namere budućih investitora, koji su već zainteresovani da ovde grade hotele i apartmane - objašnjava detalje Plana sagovornik eKapije.

Razvoj turizma i sportovi na vodi

Valeri Stoilkov podseća da trenutno na Borskom jezeru postoji hotel Jezero koji jedno vreme nije radio, ali je sada renoviran, ima 4 zvezdice i i dalje je u vlasništvu RTB Bor. Tu je i vila Vertigo, zatim jedan manji turistički objekat, kao i ruinirani hotel Metalurg koji je na najboljoj poziciji - na poluostrvu iznad jezera.

- Na lokacijama Borskog jezera i Brestovačke banje planirana je izgradnja novih hotela i turističkih apartmana, kao i rekonstrukcija i dogradnja hotela Metalurg na zapadnoj obali jezera. Ukupna površina planirana za ove namene iznosi 15,07 ha. Takođe, na severnoj i južnoj obali jezera planirana je izgradnja turističkih apartmana, vila i pansiona na ukupnoj površini od 25,54 ha - navedeno je u Planu, uz napomenu da se već započeti apartmani na južnoj obali jezera, individualni objekti na severnoj obali i severozapadno od Brestovačke banje uklapaju u buduće zone.


Osim daljeg unapređenja turizma oko jezera, Planom je, u okviru glavnih pravaca razvoja, predviđena i izgradnja sadržaja za sport i rekreaciju.

- Sportsko-rekreativni kompleks na obali jezera površine 2,06 ha obuhvata uređenu glavnu plažu, sa pontonima, i njeno neposredno zaleđe. Tu je planirano i iznajmljivanje rekreativnih plovila, kao i pristan za čamce i poligoni za sportove na vodi, te sportski tereni na obali - precizira Stoilkov i dodaje da izgradnja "reverzibilnih akvaparkova" nizvodno od ovakvih jezera predstavlja svetsku praksu, kojoj bi i Borsko jezero trebalo da se pridruži.

Naime, ovde je osmišljen takozvani "Podbranski akvasiti" - glavni letnji sportsko-rekreativni kompleks na području Plana. On bi trebalo da se prostire na oko 13,2 ha.

Investitori zainteresovani za širenje Brestovačke banje

Brestovačka banja nalazi se na oko 8 kilometara južno od Borskog jezera a, prema mišljenju našeg sagovornika, nije dobro turistički valorizovana. Naime, osim termomineralnih izvora i geološke staze, ovde postoji i mnoštvo sadržaja koji nisu dovoljno poznati široj javnosti - kulturno-istorijski spomenici, planina Crni vrh, spomenik prirode Lazarev kanjon sa Zlotskim pećinama, vulkanske kupe, lovišta...

- Ovde se nalazi knežev dvor, zatim konak kneza Miloša, pa tursko kupatilo koje je knez Miloš renovirao i koristio. Tu je i hotel Izletnik koji sada ne radi i zgrada je u veoma lošem stanju, iako određeni podaci govore da je to možda i najstariji hotel u Srbiji!

Valeri Stoilkov navodi da su urbanisti Planom generalne regulacije na području Brestovačke banje predvideli razvoj banjsko-lečilišnog turizma, odnosno unapređenje postojećih i gradnju dodatnih sadržaja. Pored banjskog parka, u zoni površine 8,03 ha planirani su komercijalni sadržaji za smeštaj i ugostiteljstvo.

Sagovornik eKapije kaže da je jedno privatno preduzeće već kupilo i renoviralo deo Brestovačke banje u kome se nalazi spa centar, i taj kompleks je u dobrom stanju.

- Dosta smo sarađivali sa investitorima na ovom području, koji su iskazali želju da nastave gradnju i da vrate Brestovačku banju na mesto na banjskoj mapi Srbije koje joj i pripada. Nekoliko ulagača najavilo je izgradnju novih turističkih objekata, a imamo i investitora za veliku garažu - najavljuje Valeri Stoilkov.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kako je greška administracije ukinula jedan novobeogradski bulevar - Gospodine, vi živite u Ulici Milutina Milankovića

Na dojavu da je izbio požar u beogradskoj Ohridskoj ulici, ekipa jednih dnevnih novina pre nekoliko godina odmah se uputila u ovaj vračarski sokak. Kada su stigli na odredište i uočili da nema vatrogasnih kola, od stanara su saznali da kod njih požara nema i da se možda tako nešto desilo u nekoj drugoj ulici sa istim nazivom. Ubrzo se ispostavilo da je reč o u nekoliko kilometara udaljenoj Ohridskoj u Zemunu. Ovakvi primeri u beogradskoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.