NavMenu

Da li će Beograd u Ovči, na više desetina hektara, dobiti atraktivni banjsko-rekreativni-zabavni centar ?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.09.2008. 15:55
Komentari
Podeli

Beograd se poslednjih godina pominje kao jedan od najatraktivnijih gradova regiona, kada je u pitanju ulaganje u sektor nekretnina. Domaći i strani investitori svoje interesovanje dominantno usmeravaju ka lokacijama za luksuznu stambenu izgradnju, hotele i poslovni prostor, a još jedno, „skriveno“ bogatstvo Beograda se do danas nije pokrenulo– kapaciteti termalnih i termomineralnih voda Grada još uvek nisu u žiži interesovanja. A ima ih.

Tim eKapije je ispitao nekoliko takvih mogućnosti koje su pominjane u opštinama Surčin, Mladenovac, Palilula, Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, Urbanističkom Zavodu grada Beograda, Rudarsko-geološkom fakultetu i u drugim relevantnim ustanovama i saznao za nekoliko perspektivnih inicijativa u različitim fazama razrade.

Jedan od vrlo zanimljivih izvora termomineralne vode i potencijalnih projekata, koji omogućava izgradnju vrlo značajnog banjskog kompleksa, nalazi se u naselju Ovča, na desetak kilometara od centra naše prestonice. Na tom prostoru, površine preko 20 ha, trenutno se nalazi otvoreno vežbalište - poligon, a parcela je u opštinskom vlasništvu i vlasništvu Vojske Republike Srbije.

Prve bušotine na ovoj lokaciji napravljene su 50-ih i 60-ih godina prošlog veka i tada je utvrđeno postojanje termomineralnih voda na dubini od 120 i 200 m, pri čemu je temperatura na prvoj bušotini bila oko 19 C, a na drugoj čak 25 C. Istraživanja i započeti projekti 70-tih godina utvrdila su prethodni nivo toplote , prisustvo gasa i vrlo visoke koncentracije minerala i soli i na nivou od 91m. dubine. Ti projekti, nažalost nisu nastavljeni.

Miodrag Ferenčak (Foto: ekapija)Miodrag Ferenčak

Prirodna izdašnost pojedinačnog izvora je oko 3 l u sekundi - kaže u razgovoru za eKapiju, a povodom našeg istraživanja, Miodrag Ferenčak, rukovodilac izrade generalnog plana Beograda u Urbanističkom zavodu grada.

Prema njegovim rečima, izgradnji banjskog kompelksa na ovom prostoru bi prethodila izmena Generalnog plana Beograda, koji bi mogao biti usvojen do kraja 2008.godine, s obzirom da je Urbanistički zavod ovakav koncept potrebnih izmena stavio u nacrt plana. Ideja za promenom tog plana za ovu teritoriju stigla je od opštine Plalilula i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, i nema razloga da ne bude ostvarena kroz dalje akcije.

Nakon usvajanja plana, potencijalni investitori bi mogli ozbiljnije da razmišljaju o ulaganju na ovoj lokaciji. Budući banjski kompleks bi, osim pomenutih 20 ha koliko je trenutno u vlasništvu opštine i Vojske, mogao i dodatno da se proširi, s obzirom da je ovo naselje još uvek „nezagađeno“ graditeljskim akcijama, a u privatnom je vlasništvu velika površina susednog zemljista, koja bi mogla da se pridoda u budućnosti.

Glavna atraktivnost ove lokacije je što se nalazi maltene na centralnoj beogradskoj „banatskoj“ saobraćajnici koja vodi od Pančevačkog mosta ka Zrenjaninu, a takođe na dohvat nove Banatske obilaznice, što omogućava da beograđani vrlo brzo i lako stignu do ove, nadamo se, buduće zdravstveno-rekreativne atrakcije glavnog grada. Važno je napomenuti i da naselje Ovča već poseduje određenu urbanu fizionomiju, tako da budući banjsko-rekreativni centar ne bi predstavljao usamljeni, instant proizvod.

Kako eKapija saznaje, interesovanje za gradnju ovakovog kompleksa u Ovči pokazali su 2006. izraelski investitori, koji su razmatrali ulaganja u sektor banja u Srbiji, a daljih, nama poznatih poteza ove investicine grupe, nije bilo, što znači da bi „investitorska trka“ na ovoj lokaciji mogla da bude vrlo zanimljiva, a Beograd bi mogao da dobije još jednu, ponosa vrednu investiju i atrakciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.