NavMenu

Subotica uređuje kompleks kasarne Kosta Nađ - Umesto vojske stanovi i poslovni prostor

Izvor: Politika Nedelja, 29.10.2017. 18:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština grada Subotice usvojila je na svojoj poslednjoj sednici Plan detaljne regulacije za prostor koji Subotičani popularno zovu "prva kasarna", odnosno kompleks kasarne Kosta Nađ. Kasarna se nalazi na putu prema Paliću i zauzima prostor od 13,6 hektara, a od pre dve godine postala je gradsko vlasništvo. Krajem 2015. godine grad je sa Ministarstvom odbrane potpisao kupoprodajni ugovor za kupovinu "prve kasarne" u vrednosti od oko 3 mil EUR, uz obavezu otplate u narednih pet godina. U međuvremenu, grad je tražio da se otplata prolongira na duži rok.

Sudeći prema usvojenom Planu, na koji tokom procesa javnog uvida nije izrečena nijedna primedba, Subotici najviše nedostaju stambeni i komercijalni objekti.

U obrazloženju plana navodi se da na prostoru većem od 13 hektara nešto više od sedam hektara čini neizgrađena površina. Kreatori plana naveli su i da se zgrada bivšeg Generalštaba, podignuta u stilu eklektike početkom veka i okrenuta prema palićkom putu, kao i zgrada bivše spavaone i saniteta stacionara nalaze pod prethodnom zaštitom, isto kao i objekat "manjež", nekada korišćen za simulaciju tenkovskog dejstvovanja, te je za intervencije na njima potrebna saglasnost Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kako se navodi, čitav prostor kasarne Kosta Nađ je zapušten, zarastao u travu i sa objektima u lošem stanju.

Plan detaljne regulacije ravnomerno je podelio ovaj prostor u pet celina i predviđa da se upravo deo do palićkog puta pretvori u komercijalni poslovni prostor. Na taj način on bi se i "nadovezao" na komercijalne objekte s druge strane puta, pored postojećih megamarketa i šoping centra.

Dalje u dubinu prostora sledio bi blok objekata javne namene iz oblasti obrazovanja, kulture, socijalne zaštite i sporta, dok su poslednja tri bloka namenjena višeporodičnom stanovanju sa poslovanjem.

Urbanisti su tu predvideli izgradnju zgrada sa prizemljem, pet spratova i potkrovljem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.