NavMenu

Beograđani bi na posao mogli i vožnjom kroz vazduh? - Beogondola predlaže gradnju novog sistema javnog prevoza

Izvor: eKapija Petak, 27.10.2017. 15:36
Komentari
Podeli
Model jedne od budućih stanica BeogondoleModel jedne od budućih stanica Beogondole
Beograđani bi naredne godine konačno mogli da vide prve radove na gondoli koja bi trebalo da poveže Kalemegdan i park Ušće. Ovakvo prevozno sredstvo spojiće dve važne turističke destinacije u glavnom gradu Srbije i omogućiti, prvenstveno turistima, bolju vezu između dve savske obale.

Da ova vrsta saobraćaja ima neuporedivo veći potencijal za Beograd, smatraju u Beogondola grupi. Oni, naime, predlažu gradnju sistema javnog prevoza gondolom koji bi imao 15 linija i povećao kapacitete za transport putnika u prestonici za čak 10 puta. Ideja deluje posebno interesantno danas, kada sveobuhvatni radovi na saobraćajnoj infrastrukturi stanovnicima Beograda i njegovim posetiocima stvaraju velike probleme.

- Sadašnja istraživanja pokazuju da se svakoga dana Beogradom preveze do dva miliona putnika čime je limit postojećeg koncepta prevoza daleko premašen. Izgradnjom 15 linija Beogondole kapacitet prevoza se povećava čak za deset puta - kažu u ovom preduzeću za eKapiju, pojašnjavajući da bi "u svaku gondolu stajalo do 15 putnika, a da bi na svakih 15 sekundi nailazila nova gondola spremna da primi sledećih 15..."

Kako ističu, urađeno je i temeljno istraživanje u kom je praćen intenzitet saobraćaja i broj putnika uz učešće domaćih i stranih eksperata, koje je pokazalo da je "Beogradu hitno potreban novi koncept javnog prevoza sa novim linijama na najprometnjim pravcima". Taj novi koncept, prema njihovom mišljenju, znači upravo putovanje kroz vazduh koje će "vratiti Beograd Beograđanima".

- Postavlja se pitanje da li Beograđani imaju vremena da čekaju izgradnju metroa kada je već sada primetna gužva na ulicama Beograda? Beogondolama će imati rešenje za dve godine uz velike uštede i sve to dok se čeka izgradnja metroa - objašnjavaju naši sagovornici, i navode da je za grad najbolje rešenje prevoz gondolama u kombinaciji sa metroom.

- Prevoz gondolama i izgradnja lakog metroa ne isključuju jedno drugo. Naprotiv, veoma se lepo nadopunjuju - kaže za portal eKapija Slaviša Vasiljević iz Beogondole, dodajući da bi se već prve godine rada gondola ostvarila uštede od 300 mil EUR, pre svega u autobusima, gorivu, struji za tramvaje i trolejbuse... Takođe, kaže on, prve prognoze pokazuju da bi Beogradu tada bilo potrebno najviše 600 autobusa.

Vrednost investicije 500 mil EUR

U Beogondoli procenjuju da bi čitav sistem mogao da bude izgrađen u roku od 2-3 godine od trenutka dobijanja svih potrebnih dozvola, a ukupnu vrednost investicije procenjuju na oko 500 mil EUR.

- Kompletnu investiciju obezbedili bi domaći investitori po modelu javnog-privatnog partnerstva. Beogondola bi tako bio pionirski projekat koji bi dokazao da je i u Srbiji moguće naći ulagače ako se na vreme prepozna dobar projekat i brzo obezbede potrebne dozvole i papiri - kaže Vasiljević.

Ilustracija (Foto: superjoseph/shutterstock)Ilustracija
Podršku, navodi, očekuju pre svega od Beograđana ali se nadaju i da će lokalna vlast prepoznati projekat, koji se uklapa i dopunjuje u gradnju metroa, te donosi novi koncept prevoza koji je, uz to, i brzo ostvariv.

- Beogondola grupa unapred pozdravlja gradnju turističke gondole. Raduje to što je Grad Beograd shvatio prednosti prevoza gondolama, što nas je i ohrabrilo da ponovo ponudimo projekat za koji 2003. godine tadašnje vlasti nisu imale sluha - kaže Vasiljević.

Na pitanje kako je rešeno pitanje rada gondola i bezbednosti putnika pri nepovoljnim vremenskim uslovima, podsećaju da mnogi planinski centri koriste gondole i u ekstremnim vremenskim uslovima.

- U Beogradu samo desetak dana, i to ne svake godine, duva košava kada udari vetra prelaze 80 kilometara na sat. Pa i tada košava obično traje do dva sata. Jedino u tim slučajevima, saobraćaj gondolama bio bi obustavljen i kompenzovan većim brojem autobuskih linija, dok ostali vremenski uslovi nemaju uticaja na rad gondola - uveravaju u Beogondoli.

Kada je o pouzdanosti ovog vida prevoza reč, u ovoj kompaniji kažu da ih od početka u projektu prati austrijski Doppelmayr koji je već gradio gondole u 30 gradova i zemalja širom sveta i koji je "spreman da Srbiji i Beogradu ponudi najbolje uslove za gradnju javnog prevoza gondolama".

Cene kao u Bus Plus sistemu

Jedan od važnih aspekata ocene isplativosti izgradnje ove vrste prevoza biće cena karte, a u Beogondoli uveravaju da će koštati isto kao i sadašnji prevoz, te da bi trebalo da bude sastavni deo Bus Plus sistema.

- Veoma je važno reći da prevoz gondolama eliminiše "švercovanje" putnika jer ne postoji način da se ne plati karta - kažu u ovoj kompaniji i podsećaju da bi, pored javnog transporta, gondole bile i velika turistička atrakcija za srpsku prestonicu.

- Lisabon je, na primer, gondolama postao pravi dragulj turizma i turisti ne propuštaju vožnju gondolom pored mora. U našem slučaju, zamislte da po ceni gradskog prevoza iz vazduha pogledate Beograd vozeći se pored Save ili Dunava? Zamislite i da se, kao u Njujorku, iz gradske vreve i gužve za samo deset minuta nađete u ribljem restoranu na Gardošu i da se podjednako lako vratite u centar Beograda. To je sada nemoguća misija čak i automobilom, a Beogondola to omogućava - kaže Vasiljević.

Od Kaluđerice do Vuka za 22 minuta

Projekat Beogondole predviđa 15 linija raspoređenih tako da delove Beograda spoje na najbrži mogući način.

Predložena mapa linijaPredložena mapa linija
Prva faza projekta bila bi gradnja "promo" linije od naselja Borča do Bloka 45 preko Tašmajdana, koji bi bio malo čvorište. Gradnja bi bila gotova za najkasnije godinu dana od trenutka dobijanja dozvole i poslužila bi i kao svojevrsni test kapaciteta i održivosti projekta.

U Beogondoli za eKapiju navode i primere linija na kojima bi se bitno smanjilo vreme putovanja u odnosu na sadašnje stanje:

Linija 1
Dr.Ivana Ribara – Nehruova – Gandijeva – Omladinskih brigada – Ada Ciganlija – Sajam – Kliničko-bolnički centar – Slavija – Tašmajdan – Bogoslovija
Vreme putovanja: Blok 70 – Ada Ciganlija – Sajam 10 minuta i 45 sekundi

Linija 4
Opština Novi Beograd – Blok 30 – TC Ušće– Beograd na vodi – Terazije
Vreme putovanja: 11 minuta i 45 sekundi

Linija 5
Borča greda – Borča – Kotež – Krnjača – Viline vode – SUP Beograd – Tašmajdan
Vreme putovanja: 24 minuta i 50 sekundi

Linija 8
Kaluđerica – Mali Mokri Lug – Konjarnik – Obilić – Čubura – Vukov spomenik
Vreme putovanja: 21 minuta i 40 sekundi

Miloš Vlahović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.