NavMenu

Nastavljen rast investicija u nekretnine u Srbiji - Polovina svih transakcija u sektoru maloprodaje

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.10.2017. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
U prvom polugodištu 2017. godine u Srbiji je, kao i prošle godine u isto vreme, zabeležena uvećana aktivnost investitora u izgradnju i komercijalne nekretnine, a polovina svih transakcija bila je u sektoru maloprodaje, zaključak je revizorske kuće KPMG, objavljen u publikaciji koja se bavi godišnjim pregledom finansiranja nekretnina u Evropi od strane bankarskog sektora.

Strani investitori, posebno južnoafrički, izraelski i austrijski preovladali su na tržištu izgradnje i investiranja u nekretnine u Srbiji.

Jedna od najvećih transakcija u prvih šest meseci 2017. godine je kupovina šoping centra Belgrade Plaza od strane izraelske kompanije BIG Shoping centres, koja je najavila i izgradnju tržnog centra u Beogradu, na Vidikovcu.

U prvom polugodištu 2017. godine, bilo je značajnih ulaganja u izgradnju nekretnina od strane austrijske kompanije Immofinanz, češke kompanije RC Reinvest, dok je izraelska kompanija Aviv Arlon najavila razvoj maloprodajnih centara širom zemlje. Takođe, južnoafrička kompanija NEPI je započela izgradnju Promenada Mall-a u Novom Sadu.

Istraživanje KPMG je pokazalo da investitori u Srbiji od ulaganja u nekretnine ostvaruju 9,25% prinosa od poslovnog prostora, 7,75% od maloprodaje u centru i 11,25% od ulaganja u industrijske objekte.

U Evropi ukupan obim investicija nastavio je da se smanjuje drugu godinu zaredom dostigavši 116,9 mlrd EUR u prvoj polovini 2017. godine što je za 10% manje u odnosu na isti period 2016.

Investitori i dalje najviše preferiraju ulaganje u poslovni prostor (41%) koje je dostiglo 48,7 mlrd EUR, u maloprodaju (21%), industrijske nekretnine (11%), hotele (6%). Najveće smanjenje investicija se desilo u industrijskom sektoru (međugodišnji pad od 23%).

Među svim evropskim zemljama najveći rast u prvom polugodištu 2017. godine ostvarila je Češka sa 118%, dok je Rumunija imala takođe značajan rast od 43%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.