NavMenu

Krematorijum na Bežanijskoj kosi, pored kvantaške pijace i buduće veletržnice ?

Izvor: eKapija Utorak, 19.08.2008. 13:05
Komentari
Podeli

(Foto: Ariene Studio/shutterstock.com)

U javnosti je bilo diskusija na temu ekologije i, samim time, ugroženosti/neugroženosti velikog beogradskog naselja Bežanijske kose, kao i Kvantaške pijace i buduće veletržnice, koja će se graditi na ovom lokalitetu. Protivnici ideje novog krematorijuma su bili iznenađeni vešću da će se najveća trgovina hranom u Srbiji odvijati pored krematorijuma, kao i da će se nastaviti širenje velikog naselja Bežanijska kosa u pravcu ovog objekta, po njima - zagađivača životne sredine.

Pobornici izgradnje još jednog krematorijuma argumentovali su ovu investiciju velikim problemima sa grobnim mestima u Gradu, kao i osvojenim tehnologijama u svetu, koje eliminišu ekološke probleme i ne ograničavaju izgradnju krematorijuma samo na neke izdvojene i udaljene vangradske lokacije.

Moguće je da su tu prisutne i brojne predrasude, a budućnost će pokazati da li su protivnici ideje bili u pravu ili zabludi.

Sve i svemu, donešena je odluka da se, pored krematorijuma na Lešću, gradi, po novim tehnologijama, i krematorijum na Novom bežanijskom groblju. Za to je nedavno potpisan ugovor o izradi idejnog i glavnog projekta krematorijuma u kompleksu sabirne kapele–mrtvačnice na groblju, projekat će raditi firma "Aba inženjering" iz Beograda, a finansijer projekta je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Firma "Aba inženjering" je već više godina uključena u projekat Novog bežanijskog groblja, jer je bila, između ostalog, angažovana i na izradi izvođačkog projekta za gradnju objekta Sabirne kapele i mrtvačnice na Bežanijskoj kosi, kontinuirano je sarađivala sa izvođačima radova, a bila je angažovana i na glavnom projektu sanacije terena u zoni izgradnje pristupnog i komemorativnog trga na Groblju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.