NavMenu

Dragan Kopčalić, direktor Društva „Monterra“ d.o.o : Kompleks „Zavala“ – ponos Crne Gore i regiona

Izvor: eKapija Utorak, 05.08.2008. 07:28
Komentari
Podeli

Dragan KopčalićDragan Kopčalić

„Monterra Montenegro“ gradi zatvoreni kompleks „Miraxa“, buduće elitno i najreprezentativnije naselje crnogorske obale

Kompleks „Zavala“ koji će obuhvatiti 38 vila od po 1.000 kvadrata, toranj – višespratnicu od 28 spratova, hotel u obliku talasa i sve to na uređenom delu morske obale između Budve i Bečića, predstavlja jedan od najvećih projekata koji se u ovom trenutku sprovodi na Mediteranu. Reč je o značajnoj investiciji ruske kompanije „Mirax group“ u vrednosti od približno 220 miliona eura, koja na ovom projektu sarađuje sa firmom „Monterra Montenegro“, inače, generalnim izvođačem.

Tim povodom je Dragan Kopčalić, direktor Društva „Monterra“, u razgovovoru sa urednicima eKapije naglasio da samo jaki investitori mogu da izvedu projekat kao što je „Zavala“, u svojoj nameri da naprave elitni kompleks kojim će se ponositi čitav region. Iako je u ovom trenutku, zbog turističke sezone, zatišje na crnogorskoj obali u oblasti građevinarstva, Kopčalić ističe da je „Monterra Montenegro“ u potpunosti spremna da nastavi započete radove, odnosno, stupi u drugu fazu gradnje već od 15.septembra.

Dragan KopčalićDragan Kopčalić

-Mi smo se veoma dobro pripremili za ovaj posao. U svakom trenutku imamo više od 400 radnika, s tim da će ih tokom građevinske sezone samo na gradilištu Zavala biti više od 1.000. Ovo je toliko veliki posao da je „Monterra Montenegro“ morala organizovati izuzetno složenu logistiku, od smešaja radnika, nabavke kompletne opreme i mehanizacije do postavljanja fabrike betona. Problem je bio utoliko veći što čitav region leži na specificnim stenama i zbog toga je potrebno mnogo investicija u specijalne mašine, poput, npr. bagera sa džet hamerima.

Kroz koliko faza će proći čitav projekat ?

Projekat će biti realizovan kroz četiri faze. Prva podrazumeva izgradnju 38 vila od po 1.000 kvadrata, dok su druga i treća faza objedinjene u izgradnji višespratnice, odnosno tornja sa 28 spratova komercijalnog sadržaja i hotelskog kapaciteta u obliku talasa. Sve ovo predstavlja jednu funkcionalnu celinu - zatvoreni kompleks „Miraxa“ koji će činiti elitno naselje.

Četvrta etapa je uređene same obale koja će imati svoje sadržaje, poput, male marine, elitnih restorana, diskoteta, kafića, poslastičarnica, SPA centra, itd.

U kojoj fazi izgradnje se objekat trenutno nalazi?

Postupak grube gradnje kompletnih vila je završen. Završena je i osmoza, postupak prečišćavanja vode na poluostrvu Zavala. Trenutno smo u fazi radova na instalacijama i delu završnih radova na samim vilama.

Dragan KopčalićDragan Kopčalić

Vrednost investicija je otprilike 220 miliona eura. Kolika je vrednost posla koji obavlja vaša firma?

„Monterra Montenegro“ je generalni izvođač tako da radi ceo posao. Koliko će to na kraju koštati, trenutno ne možemo da odgovorimo, jer su u toku definitivna usklađivanja glavnog projekta, to jest njegovih završnih detalja na talasu i tornju.

U ovom trenutku slobodno možemo reći da je ovo jedan od najvećih projekata koji se sprovodi ne samo u Crnoj Gori, već i na Mediteranu.

Koje su novine u radu „Monterre“ na projektu „Zavala“?

Ono što mi trenutno radimo je iznad standardnih nivoa u građevinarstvu. Posebno naglašavam uvođenje sistema „pametnih kuća“ i to u svih 38 vila koje smo već pomenuli. „Pametna kuća“, ili „smart house“, predstavlja jedinstveno vođenje i rukovođenje slabom strujom i mašinskim instalacijama iz jednog centra, poput, hlađenja, zagrevanja, provetravanja, do toga da se putem istog tastera ili monitora koji stoji na zidu može podesiti muzika i sve ono što predstavlja želju osobe koja će boraviti u ovom prostoru.

Praktično, sve se reguliše pritiskom na jedno dugme. Ovim sistemom je moguće upravljati i iz druge države, pa će klijenti, na primer, ako borave u Moskvi moći da podese podno grejanje i tako omoguće adekvatnu temperaturu kada uđu u prostor.

U drugoj fazi ćemo raditi takozvano „post naprezanje“ ploča prilikom izgradnje tornja i hotela u obliku talasa, jer je reč o području koje pripada višoj seizmičkoj zoni, a naš cilj je što više olakšati i spustiti centar mase. Ceo ovaj postupak radićemo američkom tehologijom koja će ovom prilikom prvi put biti primenjena u Evropi.

Dragan KopčalićDragan Kopčalić

Da li su korišćeni neki posebni materijali u izgradnji ?

Koristimo na zahtev investitora najbolje materijale, a specifična je upotreba tikovine, odnosno, vodootpornog drveta kojim ćemo oblagati fasadu i unutrašnjost svih objekata. Ovo je veoma skup materijal i samim tim zahtevan u svakom smislu. Upotreba ovakve vrste materijala pokazuje koliko je investitor zahtevan, kao i njegovu nameru za ekskluzivnošću kompletnog objekta koji treba da podseća na enterijer i eksterijer jahte i to čim se ugleda.

Naš cilj je da što više radimo sa domaćim materijalima i da se u potpunosti uklopimo u ambijentalnu celinu. Znači, koristimo domaći kamen i ostale materijale koji mogu da se pronađu na lokalnom tržištu. Praktično, veoma mali deo materijala mora da se uveze direktno.

Kada se očekuje dobijanje građevinske dozvole, a kada kraj radova?

Građevinsku dozvolu je investitor dobio, međutim, veći radovi su trenutno zaustavljeni zbog toga što je u toku turistička sezona. Od 15. septembra ponovo ćemo moći da radimo zemljane i druge radove, tako da je „Monterra Montenegro“ spremna da od ovog datuma krene sa drugom fazom izgradnje.

Ko su u ovom poslu vaši podizvođači?

U ovom trenutku imamo desetak podizvođača i za sada smo veoma zadovoljni. Podizvođači su pitanje tržišta. Oni koji imaju dovoljne kapacitete, znanja i kvalitete da mogu da odgovore ovom poslu, imaju šanse da postanu deo našeg tima. Ovakve podizvođače ćemo i angažovati, naročito, za specifične radove koje „Monterra“ ne može sama da obavi.

Dragan KopčalićDragan Kopčalić

Koliko je za vašu firmu Crna Gora atraktivno područije?

Crna Gora je ušla u jedan ozbiljan investicioni ciklus, koji je, inače, karakterističan za evropske priobalne zemlje. Taj ciklus kroz koji su nekada prolazile Francuska i Italija preselio se u poslednjoj deceniji u Španiju, a sa nje na teritoriju Crne Gore. Sličan bum očekuje se i u Albaniji.

Realno, Mediteran ima najlepše more na koje Evropa ima izlaz, zbog čega je i Crna Gora veoma atraktivna za vodeće investicione grupacije. Crnogorsko rukovodstvo pokazuje da ume na pravi način da iskoristi ove potencijale i sagleda nova kretanja ne real estate tržištu. Koliko vidimo, oni imaju dogovore sa najozbiljnijim investitorskim kućama u Evropi i svetu i to su dobri poslovni potezi. Takođe, samo jaki investitori mogu da izdrže projekte kao što je „Zavala“ i da naprave nešto čime će se Crna Gora i kompletan region ponositi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.