NavMenu

Privatizacija dela Budvanske rivijere?

Izvor: Novosti Nedelja, 30.07.2017. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Budvanska rivijera biće najverovatnije podeljena na dva dela. Grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer ostaju državno vlasništvo, a možda i stari budvanski gradski hotel. Dok bi turističko naselje Slovenska plaža i hoteli u Petrovcu, sa izuzetno vrednim okolnim zemljištem, mogli postati vlasništvo biznismena Nila Emilfarba i Miodraga Kostića.

Deoba će biti "uvod" u planiranu i najavljenu privatizaciju najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori, koja je u većinskom vlasništvu - države. Mada zvanično nije potvrđeno, gotovo je izvesno da će biti privatizovani Slovenska plaža i hotel Aleksandar u Budvi, kao i Palas i Castellastva u Petrovcu. Zasada se spekuliše da bi stari gradski hotel Mogren, koji se nalazi naspram drevne Budve, mogao ostati u vlasništvu države, kao i elitni grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, nekadašnji letnjikovac dinastije Karađorđević.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

U HG Budvanska rivijera država sada ima 58,7% akcija. Druga po veličini akcija je Stratex grupa, čiji je vlasnik američki državljanin uzbekistanskog porekla Nil Emilfarb, koji je i jedan od vlasnika dela turističko-stambenog naselja na rtu Zavala kod Budve. U javnosti se uveliko spekuliše o tome da će Emilfarb i Miodrag Kostić, koji sada imaju 30% kapitala u HG Budvanska rivijera, u novoj privatizovanoj firmi postati većinski vlasnici. I da će sa 17 mil EUR ulaganja postati vlasnici hotela i atraktivnih poseda uz pomenute hotele u Budvi i Petrovcu, ogromne vrednosti. Iz Stratex, kao i iz Budvanske rivijere, ovim povodom se ne izjašnjavaju, iako se u javnosti više puta čulo (a nije demantovano) da Vlada namerava da budvanskog hotelijera, koji raspolaže sa oko 4.000 hotelskih kreveta, privatizuje na specifičan način još ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.