NavMenu

Beograd na vodi i Palilulu povezaće tunel od 1,9 km - Početak gradnje krajem 2018. godine

Izvor: eKapija Petak, 19.05.2017. 12:18
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
U priči o tunelu od Savske do Dunavske padine, infrastrukturnom projektu koji se najavljuje decenijama, konačno je načinjen pomak. Kako prenosi list Politika, doneta je odluka o budućoj trasi ove beogradske saobraćajnice.

Za tunel od Savskog amfiteatra i budućeg Beograda na vodi do Palilule odabrana je varijanta idejnog rešenja sa dve razvdojene tunelske cevi. One će imati po dve saobraćajne trake i ulaze odnosno izlaze u Ulici Gavrila Principa u zoni Kameničke i Bulevaru despota Stefana kod Policijske uprave Beograda, prenosi Beoinfo.

- Reč je o modernom tunelu koji će rešiti veliki saobraćjani problem i spojiti dva dela grada koji imaju veoma frekventan saobraćaj. Do kraja godine očekujemo usvajanje projekta da bi poslednjih meseci 2018. mogla da počne gradnja - rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Tunel će biti dužine 1.993 metra, a njegova najveća dubina biće ispod Terazija i iznosiće oko 38 metara. Ukupna širina poprečnog profila u jednoj tunelskoj cevi biće 9,56 metara sa saobraćajnim trakama širokim po 3,5 metara i pešačkim od 0,93 metra. Predviđena su i dva evakuaciona izlaza za vozila.

Ovu varijantu idejnog rešenja ponudila je projektantska kuća Ces Cowi, koja je na tenderu Direkcije za građevinsko zemljište dobila posao vredan 24,5 miliona dinara.

(Foto: beograd.rs)
On će biti osnov za izradu plana detaljne regulacije, koji je ugovoren sa Urbanističkim zavodom Beograda. Taj dokument propisaće parametre za dobijanje lokacijskih uslova, izradu projekta za građevinsku dozvolu i za izvođenje radova.

Izgradnja tunela, procene su, mogla bi da potraje 30 meseci. Kao i kod svih velikih infrastrukturnih projekata, na ulazima i izlazima tunela, moraće da se poruše neki obejekti – u ovom slučaju 21 ukupne površine 4.671 m2. Analize su pokazale, tvrde u gradu, da će primenom izabranog rešenja nadzemna mreža saobraćajnica na ovom potezu biti rasterećena za 3.120 vozila po satu. O svemu tome je u četvrtak (18. maja 2017. godine) gradonačelnik Siniša Mali razgovarao sa predstavnicima Direkcije za građevinsko zemljište, Urbanističkog zavoda i Sekretarijata za saobraćaj.

Ranije procene govorile su da bi ovaj projekat mogao da košta između 100 i 130 mil EUR, a poslednja je, tvrde u gradu, da će za tunel biti potrebno 78 mil EUR. Uslov za gradnju je da se prošire Cvijićeva i Dunavska ulica kako bi se unapredila saobraćajna mreža u toj zoni.

Ako sve bude po planu, za četiri godine očekuje se da broj automobila u centralnom delu prestonice bude smanjen 10-15%, a vreme putovanja i emisija ugljen-monoksida za desetak procenata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.