NavMenu

IKEA postavila toranj ispred buduće robne kuće u Bubanj potoku - Radovi se bliže kraju, otvaranje predviđeno za leto

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.05.2017. 15:38
Komentari
Podeli
Kompanija IKEA saopštila je da se privode kraju radovi na objektu i uređenju prostora oko njene prve robne kuće u Srbiji, kod Bubanj potoka. U okviru završetka radova, postavljen je i simbol te robne kuće, toranj IKEA, visine 45 metara.

Kako se navodi u saopštenju, ovim korakom kompanija je bliža cilju da ponudi "proizvode koji se odlikuju dobrim dizajnom, funkcionalnošću, kvalitetom i održivošću po tako niskim cenama da ih može priuštiti što veći broj ljudi".

IKEA, dodaje se, neprestano radi na unapređenju energetske efikasnosti u nastojanju da se obezbedi energetska nezavisnost kroz veću proizvodnju obnovljive energije u odnosu na količinu koju kompanija potroši u poslu. Vodeći se tim načelima, prva robna kuća u Srbiji kod Bubanj potoka ima ugrađene savremene tehnologije koje doprinose održivosti i ekonomskoj isplativosti rada objekta.

Među mnogobrojnim prednostima u radu prvu robnu kuću karakteriše sistem za separaciju i zbrinjavanje 23 frakcije otpada, sa namerom da manje od 10% otpada ide na deponiju.

Robna kuća poseduje geotermalne pumpe sa šest geotermalnih bunara koji služe za grejanje i hlađenje samog objekta. Sakupljena kišnica koristiće se za ispiranje toaleta i to je verovatno prvi takav primer u održavanju i radu robne kuće na tržištu Srbije.

Sva unutrašnja i spoljna rasveta je LED čime se doprinosi da objekat ostvari velike uštede u potrošnji električne energije, postavljeni solarni paneli na krovu objekta obezbeđuju deo potrebne energije za funkcionisanje objekta, a biće instaliran i sistem za centralno upravljanje zgradom u cilju optimizacije potrošnje energije.

Robna kuća IKEA trebalo bi da bude otvorena na leto, a na više od 33.000 kvadratnih metara nudiće raznovrstan asortiman sa oko 9.500 proizvoda, imaće moderan restoran i poseban prostor za animaciju dece. U sklopu objekta je uređen prostor za 1.200 parking mesta, a instaliran je i punjač za elektromobile u neposrednoj blizini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.