NavMenu

(Biznis) MPC u Srbiji gradi za pola milijarde evra

Izvor: Biznis Nedelja, 01.06.2008. 20:58
Komentari
Podeli

zgrada BIGZ-a, stanje maj 2008zgrada BIGZ-a, stanje maj 2008
(Kompleks Ušće)

Vrednost investicija u nekretnine koju će kompanija „MPC Properties" ostvariti u periodu od 2007. do 2009. godine iznosi više od pola milijarde evra, a ovaj segment „MPC Holdinga" na teritoriji Srbije će u naredne dve godine završiti, između ostalog, šoping centar „Ušće", „kulu bliznakinju" poslovnog centra „Ušće", komercijalni centar na lokaciji „Tri lista duvana" i luksuznu poslovno-stambenu zgradu kod Kalemegdanskog parka.

Neki od objekata koje je „MPC Propertis" do sada izgradio u Beogradu su „Fešn centar" u Knez Mihajlovoj ulici, poslovni centar „Ušće", MPC Plaza, stambeni kompleks „Oaza" na Zvezdari, supermarket na Bežanijskoj kosi i „Imocentar" u bloku 64.

„MPC Propertis" ima vodeću ulogu na lokalnom tržištu u pogledu investiranja u poslovne, komercijalne i stambene objekte, a u domenu trgovine obuhvata: „MPC Holding Iksel", „MPC Holding Entriks", „MPC Holding Merkata" i „Vitro grup".

Radi podsećanja, američka investiciona banka „Meril Linč" postala je manjinski vlasnik kompanije „MPC Propertis", izvršivši dokapitalizaciju postojećeg portfolija „MPC Propertisa" u iznosu od 25 odsto.

„Meril Linč" je jedna od vodećih svetskih kompanija za upravljanje imovinom klijenata, sa kancelarijama u 38 zemalja i ukupnim kapitalom klijenata u vrednosti od skoro 1.800 milijardi američkih dolara.

Kula bliznakinja PC „Ušće"

Na ovoj atraktivnoj lokaciji, pored šoping centra, „MPC Propertis" planira izgradnju još jednog objekta, a u pitanju je dugo očekivana „kula bliznakinja" PC „Ušće", u kojoj će se nalaziti poslovni prostor, hotel, kao i parking.

Prednosti dobro pozicioniranog centra ovako pogodnih karakteristika su brojne, a oni koji nisu uspeli da ih dožive u prvoj kuli, imaće mogućnost da to osete u „kuli bliznakinji". Čitav kompleks predstavljaće simbol Beograda, u isto vreme ispunjavajući sve zahteve i potrebe domaćih i stranih posetilaca - objašnjava Danijela Jovanović PR manager kompanije MPC i kaže da će u „kulu bliznakinju" biti uloženo 40 miliona evra.

Šoping centar u Nišu

Prema rečima Danijele Jovanović, iskustvo koje su u „MPC Propertisu" stekli investirajući u beogradske šoping centre, delovalo je na njih pozitivno i zato su odlučili da grade šoping centar i u Nišu.

- Raznovrsnost ponude ovog objekta, koji će biti na šest nivoa, njegova opremljenost i lokacija garant su uspeha u ovom, trećem po veličini, gradu u Srbiji - kaže Jovanović i najavljuje otvaranje ovog centra, vrednog deset miliona evra, za sledeću godinu.

Imocentar na Ceraku

zgrada BIGZ-a, stanje maj 2008zgrada BIGZ-a, stanje maj 2008
(Immocentar na Novom Beogradu, u Bloku 64)

Cerak je sledeći deo Beograda koji će dobiti „Imocentar", a biće to drugi od nekoliko centara komšijskog (neighborhood) tipa čije je otvaranje planirano za 2010. godinu. U centru će se nalaziti prodavnice, kao i parking.

Tri lista duvana

(Tri lista duvana)

Zemljište, svim beograđanima poznato kao „Tri lista duvana" smatra se jednim od najbolje pozicioniranih parcela u centralnoj poslovnoj zoni Beograda. Nalazi se na uglu ulice Kneza Miloša i Bulevara Kralja Aleksandra i pruža direktan pogled na najlepša arhitektonska dostignuća Beograda, kao što su Skupština grada i njen park, Glavna pošta, kao i na najvažniju upravnu instituciju - Skupštinu Srbije.

Jovanović objašnjava da prema urbanističkom projektu, ovaj deo zemljišta pripada premijum komercijalno-poslovnoj zoni, pa je iz tog razloga planirana izgradnja komercijalnog centra mešovite namene, u kome će u prizemlju biti lokali, a na spratovima poslovni prostor.

Komercijalni centar će upotpuniti Beograd krajem ove godine, a u njega je investirano 50 miliona evra.

Blok 43

Još jedan poslovni objekat B-klase osvanuće ove godine na lokaciji u neposrednoj blizini Centra „Sava", na manje od kilometar udaljenosti od hotela „Hajat", na površini od 25 hiljada kvadratnih metara.

- Smatramo da je to upravo ono što nedostaje Novom Beogradu. Pored mogućnosti iznajmljivanja ili kupovine kancelarijskog prostora, u našoj ponudi će biti i prostorije za uslužne delatnosti. Podzemne garaže i dva trga međusobno su povezani pešačkim prelazom, a doprineće ukupnom komforu i omogućiće lak pristup svim kancelarijama i prodavnicama - ističe Jovanović i dodaje da je nju uloženo 30 miliona evra.

Blok 11

Iako je većina projekata ove kompanije vezana za prestižne lokacije u Beogradu, ova zgrada će se nalaziti na možda najlepšoj lokaciji od svih, u centru Novog Beograda blizu hotela „Jugoslavija" i Dunavskog keja. Na ovom prostoru „MPC Propertis" planira da investira u stambeni i poslovno-prodajni prostor.

- Plan je da izgradimo ekskluzivno i profesionalno opremljen prostor sa svim pogodnostima: recepcijom, obezbeđenjem, podzemnom garažom sa dvesta parking mesta i drugo - kaže Jovanović opisujući ovaj projekat vredan 25 miliona evra, koji će osvanuti sledeće godine.

Kalemegdanski park

(Nekretnina preko puta Kalemgdanskog parka)

Lokacija koja je u istorijskom centru Beograda, preko puta Kalemegdanskog parka i dva minuta šetnje od glavne ulice Beograda - Knez Mihailove, dobiće stambeno-poslovnu zgradu od šest spratova u kojoj će se nalaziti 13 „Master" stanova (do 352 kvadratna metra) sa pogledom na park i 21 „lux" stan (80-105 kvadrata) sa pogledom na susedne ulice.

Sa obe strane ulaza u zgradu nalaziće se po dve poslovne prostorije, a zgrada će imati i recepciju, dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje, SPA centar i fitnes salu, vinski podrum sa tavernom, dok će servisni lift biti instaliran u svaku kuhinju „Master" stana.

- Svi stanovi imaće moderni modularni sistem bežičnih utičnica, prvoklasne klima uređaje, WiFi, podno i radijatorsko grejanje, a garažni prostor, sa dva ulaza iz ulice Cara Uroša, biće smešten u četiri podzemna nivoa - opisuje Jovanović buduću zgradu u koju će biti uloženo 30 miliona evra, a očekuje se da bude izgrađena tokom sledeće godine.

Zgrada BIGZ-a i logistički centar

zgrada BIGZ-a, stanje maj 2008zgrada BIGZ-a, stanje maj 2008

Ova zgrada je od izuzetnog istorijskog značaja i nalazi se na odličnoj lokaciji, tačno preko puta Beogradskog sajma. Izgrađena je 1938. godine i predstavlja remek delo čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, zbog čega je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturne baštine.

- Ovu zgradu ćemo renovirati, ali ćemo se istovremeno truditi da sačuvamo autentičnost njene spoljašnosti koja predstavlja jedan od simbola Beograda i beogradske moderne - ističe Jovanović i najavljuje završetak radova, vrednih 30 miliona evra, za 2012. godinu.

U industrijskoj zoni na ulazu u Beograd, na raskrsnici zagrebačkog i novosadskog autoputa, na deset kilometara od aerodroma „Nikola Tesla", kompanija „MPC Propertis" planira izgradnju logističko-distributivnog centra. Centar će imati podzemne garaže sa 270 parking mesta, prizemlje od 13 hiljada kvadratnih metara, čija je glavna namena skladišno-distributivni centar sa tehničkim i kancelarijskim prostorom, dok je kompletan prvi sprat predviđen za kancelarije.

- Pored izuzetne pozicioniranosti, po svojim karakteristikama, ovaj centar bi trebalo da zadovolji sve standarde neophodne za funkcionisanje logistike velikih distributivnih sistema, a planirane su investicije od 20 miliona evra i otvaranje centra početkom sledeće godine - završava Jovanović.

poziv na pretplatu na BIZNIS - www.biznisnovine.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.