NavMenu

Umesto stare pivare Đorđa Vajferta komercijalni sadržaji - Područje kompleksa BIP-a dobilo plan detaljne regulacije

Izvor: eKapija Petak, 17.02.2017. 12:15
Komentari
Podeli
Obuhvat PDRObuhvat PDR
Područje kompleksa BIP-a iz privredne delatnosti preći će u komercijalnu, tako bar predviđa Plan detaljne regulacije koji obuhvata deo teritorije beogradske opštine Savski venac između Bulevara vojvode Putnika i Bulevara Franša d' Eperea.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda objavio je rani javni uvid u ovaj dokument, koji će trajati do 23. februara 2017.

Na ovom području su osim kompleksa BIP nalaze kompleksa Rudo i Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku Beograd. Ukupna površina ovog prostora je 6,86 hektara.

Zaštićenih prirodnih dobara na ovom području nema, ali ima zaštićenih kulturnih dobara. Naime, u Bulevaru vojvode Putnika br. 5 nalazi se Kuća Đorđa Vajferta. Previđeno je da se na ovom prostoru istraže ostaci stare Vajfertove pivare i utvrditi njihova ambijentalna vrednost, što bi moglo predstavljati poseban kvalitet predmetnog prostora u okviru planirane komercijalne namene - navodi se u Planu detaljne regulacije.

Trenutno na ovom području dominiraju privredne površine i u manjem procentu površine namenjene komercijalnim delatnostima i specijalizovanoj zdravstvenoj zaštiti. To će se promeniti, jer je najveći deo područja planiran za zone komercijalnih sadržaja, dok se specijalizovana zdravstvena zaštita zadržava u manjem procentu. Predviđeno je da površina komercijalne zone obuhvata oko 5,77 hektara i bude podeljena u tri dela.

Očekivani efekti planiranja su transformacija površina privrednog zemljišta u centralnoj zoni u komercijalne delatnosti i definisanje parametara i pravila za izgradnju, izmeštanje privrednih delatnosti u spoljne i rubne delove grada, definisanje parametara za izgradnju komercijalne zone u kontaktnom području specijalne bolnice i na neizgrađenom zemljištu, stvaranje optimalnih uslova za rad specijalne bolnice formiranjem građevinske parcele i definisanje urbanističkih parametara za realizaciju potrebnih namena. Takođe, ciljevi su i rešenje saobraćajnog pristupa planiranim sadržajima, kao i veza na postojeću i planiranu saobraćajnu mrežu i železničku stanicu Beograd-Centar, adekvatna infrastrukturna opsluženost prostora, definisanje mera zaštite životne sredine izradom strateške procene uticaja na životnu sredinu.


Podsetimo, kompleks BIP-a nalazi se na mestu stare Vajfertove pivare koja je radila od 1873. do 1947. godine. To je bila prva srpska parna pivara, koja je kasnije proširena. U kompleksu se nalazi još Vajfertovi podrum - "ležni podrum" podeljen u 14 odeljenja u kome je skladišteno pivo u bačvama i tankovima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.