NavMenu

Država planira velika ulaganja u zdravstvo u 2017. - Izgradnja kliničkih centara, obnova bolnica, nabavka opreme...

Izvor: Blic Nedelja, 22.01.2017. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: kcs.ac.rs)
Ove godine počinje izgradnja novih objekata kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a za oko dva meseca biće otvoren novi klinički centar u Nišu, najavio je u nedelju, 22. januara 2017. godine, premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da su ovogodišnji planovi za zdravstvo "impresivni", uz opasku da država najveći deo budžeta odvaja upravo za ovu oblast – oko 2 mlrd EUR, a ulaganja u zdravstvo u 2017. godini "biće najveća u poslednjih 70 godina".

Vučić je istakao da će u Klinički centar Srbije (KCS), čija se rekonstrukcija najavljuje još od 2009. godine, biti uloženo 122 mil EUR. Za izgradnju Kliničkog centra u Novom Sadu, koja počinje u aprilu, i njegovo opremanje biće izdvojeno 47 mil EUR. U septembru počinje izgradnja Kliničkog centra u Kragujevcu koja će koštati 29 mil EUR, a ta ustanova će dobiti još 15 mil EUR za opremu. U izgradnju i opremanje Kliničkog centra u Nišu uloženo je 35 mil EUR.

Premijer je naveo da su prošle godine nabavljena četiri akceleratora, kao i da je planirana nabavka još šest do osam koji će biti raspoređeni u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Kladovu. Tender za njihovu nabavku biće raspisan za dve nedelje.

- Posle nabavke gama noža, kojim je obavljeno 800 zahvata na lečenju tumora mozga, planiramo nabavku i sajber noža koji se koristi u lečenju malih tumora. Trenutno se za takve zahvate mora ići u Minhen ili Atinu, jer sajber nož nigde bliže ne postoji - rekao je premijer.

Tokom ove godine planirano je da budu otvorene tri angio-sale, koje omogućavaju lekarima da brže intervenišu posle infarkta i spasu život pacijenta. Jedna će se nalaziti u Urgentnom centru, jedna u KBC Bežanijska kosa, a jedna u Čačku. Najavljena je i nabavka novih skenera, magnetnih rezonanci, rendgenskih aparata i 25 vozila hitne pomoći.

Premijer je najavio i da će za lečenje dece obolelih od retkih bolesti u ovoj godini biti izdvojeno 1,1 milijarda dinara.

Kako je naveo, rešen je i problem sa naplatom epiduralne anestezije u Nišu, tako da je ta usluga sada besplatna na celoj teritoriji Srbije.

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Premijer Vučić je najavio i da će tokom 2017. godine biti rekonstruisana postojeća zgrade Dečije bolnice u Tiršovoj u Beogradu, za šta će biti izdvojeno 5 mil EUR.

- Pored nje će biti izgrađena i nova bolnica – Tiršova 2. Ona će se prostirati na 30.000 kvadrata i u njenu izgradnju i opremanje će biti uloženo 52 mil EUR - objasnio je.

U obnovu GAK Višegradska biće uloženo 7,5 mil EUR, u pedijatrijsku bolnicu u Zemunu 3,5 mil EUR, u Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje 17 mil EUR, u Kliniku za neurohirurgiju 12 mil EUR, a u rekonstrukciju i opremanje Urgentnog centra u Beogradu 3,9 mil EUR.

- KBC Dragiša Mišović će biti kompletno obnovljen, a u narednih petnaestak dana bi trebalo da bude završena rekonstrukcija prvog sprata u ovoj bolnici. U toku su pregovori sa Evropskom investicionom bankom o prenameni 50 mil EUR iz kredita, kako bi bili obnovljeni i GAK Narodni front, Ortopedija na Banjici i Institut za onkologiju i radiologiju - rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je kazao i da medicinske sestre u Srbiji više neće imati umanjenu platu, kao i da će primanja biti povećana i lekarima. Kako je naveo, u prethodnom periodu zaposleno je oko 1.000 lekara i medicinskih sestara, uz najavu da će se taj trend nastaviti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.