NavMenu

RETROSPEKTIVA 2016 - Investicije u oblasti NEKRETNINA (stambeni i poslovni prostor) koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Utorak, 17.01.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: alexkich/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2016. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor).

Najjači utisak koji, već na prvi pogled, ostavlja naša lista, jeste da je celokupna godina protekla u znaku Beograda. Iako raduje činjenica da se u prestonici radilo i gradilo, nema sumnje da bi bilo bolje kada bi se ova oblast ravnomernije razvijala i kada bi nam iz svih krajeva zemlje stizale velike najave. Nadamo se da će nam 2017. doneti više dobrih i interesantnih priča iz cele Srbije, jer je na listi "najsjajnijih 22" iz 2016, svega četiri projekta van Beograda.

Iako to nije tema ove retrospektive, ne možemo da ne primetimo da Beograd konstantno raste "u visinu", a stižu i najave da će se u budućnosti ovakav trend nastaviti. No, iako neboderi lepo izgledaju, ako ih ne bude pratila adekvatna saobraćajna regulacija, šire ulice i više traka za vozila (što zasad baš i nije slučaj), čekaju nas sve veće gužve i glavobolje u saobraćaju. Tako se može desiti da nam se ponovi slika sa Voždovca, gde se broj stanovnika izgradnjom Stepe Stepanovića značajno povećao, dok su kapaciteti saobraćajnica ostali isti. Nadamo se da neki novi stanovnici novih višespratnica u prestonici neće mučiti muku da priđu svojim zgradama.

Uz stare znance, kao što su Beograd na vodi, Airport City i zgrada BIGZ-a koja očekuje kupca, pažnju naših čitalaca ove godine privukli su i neki novi igrači: Zelena avenija u Zemunu, Finvestov objekat na Banovom brdu, Xenonova pametna zgrada u Vojislava Ilića... Prve konkretne najave stigle su iz veoma zanimljivih Zemunskih kapija (naselje na mestu kasarne Aleksa Dudić), poslovni centar Navigator je primio zakupce, izgradnja Siriusa se bliži kraju...

A evo i liste!

Beograd na vodi već tri godine zaredom zauzima prvu poziciju na listi najčitanijih priča o nekretninamaBeograd na vodi već tri godine zaredom zauzima prvu poziciju na listi najčitanijih priča o nekretninama
"Zlatnu trojku" po treći put predvodi Beograd na vodi. Poslednje informacije su da građevinci vredno rade na novom neboderu BW Vista, a Belgrade Waterfront je već oglasio prodaju stanova. U objektu visokom 82 metra sa 23 sprata biće 228 stanova. Uz dvosobne, trosobne i četvorosobne, prvi put u ponudi Belgrade Waterfronta nalaze se i studio apartmani...

Na drugom mestu je Airport City odakle takođe stižu ambiciozne najave. Izraelski investitori objavili su krajem prošle godine da je u planu gradnja dva identična tornja od 80.000 kvadrata koji bi trebalo da postanu simbol biznis parka ali i celog Novog Beograda. Poslovni park trebalo bi da se proširi na ukupno 230.000 m2.

Treću poziciju zauzela je priča o uređenju Bloka 18, odnosno o planiranom izgledu atraktivne novobeogradske lokacije. Područje preko puta Beograda na vodi - između Starog savskog mosta i Gazele, bilo je predmet urbanističko-arhitektonskog konkursa. Pobedničko rešenje (autora Vanja Panić, Marko Vesković i Aleksandar Knežević) predviđa poslovne apartmane, hotel na priobalju, obdanište, dom zdravlja, školu, studentski kampus, hotel, operu, stambene blokove... Na osnovu ovog idejnog rešenja, biće izrađen plan detaljne regulacije, a kako će se odvijati dalje aktivnosti i koliko je priča realna, ostaje da se vidi...

Do četvrte pozicije stigao je stambeno-poslovni kompleks Central Garden. Ovaj nesvakidašnji gradski kvart, koji će u jednom spojiti stanovanje i poslovanje, krasiće osam stambenih zgrada u okviru kondominijuma sa privatnim parkom, kao i moderna poslovna kula - novi simbol poslovanja u centru Beograda. Central Garden bi trebalo da bude kompletno završen do kraja 2018. godine! Investitori su kompanije AFI Europe i Shikun & Binui Group, dok je konsultantska kuća CBRE Srbija ekskluzivni zastupnik prodaje stanova.

Buduća prestonička oaza - Central Garden, trebalo bi da bude kompletno završen do kraja 2018. godineBuduća prestonička oaza - Central Garden, trebalo bi da bude kompletno završen do kraja 2018. godine
Petu poziciju zauzeo je PMC Inženjering - stambeno poslovni kompleks u Bloku 32, na parceli koja se graniči Bulevarom Zorana Đinđića i Novom 1. Reč je o kompleksu ukupne bruto građevinske površine oko 36.700 m2, sa velikom podzemnom garažom.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali na samom kraju godine najavio je rasplet za zgradu BIGZ-a, koja se našla na šestom mestu naše liste. Mali je rekao da je Soravia grupa poslala pismo o zainteresovanosti, a kompletna transakcija trebalo bi da bude zatvorena do kraja prvog kvartala ove godine. BIGZ bi, prema najavama gradonačelnika trebalo da postane multifunkcionalni centar za manifestacije, izložbe i kulturne događaje, te da zajedno sa hotelom Radison Blu hotelom, Beogradom na vodi i zgradom starog saveznog MUP-a, kreira jedan potpuno drugačiji izgled ovog dela prestonice. Više o ovom projektu, uskoro na eKapiji!

GTC FortyOne, kompleks čija je ukupna vrednost čak 50 mil EUR, trebalo bi da u toku ove godine bude kompletno završen. Reč je o investiciji kompanije GTC, koja se na našoj listi nalazi na sedmoj poziciji. FortyOne je baziran na najvišim internacionalnim standardima zelene gradnje i posedovaće GOLD LEED sertifikat koji dodeljuje "US Green Building Council". Sam dizajn je zamišljen da obezbedi prijatno okruženje za rad i atraktivnu mikro lokaciju...

Osmo mesto pripalo je kompaniji Finvest koja nedomak Ade i Košutnjaka gradi novu stambenu oazu - sedmospratnicu u Zrmanjskoj ulici. Objekat će imati dve podzemne etaže, suteren, prizemlje, šest spratova i potkrovlje, odnosno ukupno 49 stanova. Stanari će moći da uživaju i u nesvakidašnjem panoramskom pogledu – sa jedne strane na Hipodrom, Most na Adi i grad, a sa druge na Banovo brdo i Košutnjak. Kako je projekat potpisao nagrađivani Autorski atelje Spajić, nema sumnje da će objekat pleniti izgledom...


Kompanija Montex MK-DK-Invest nadomak reke pripremila je Zelenu aveniju, stambeno-poslovni kompleks koji spaja "dva sveta" - šarmantni Zemun i moderno poslovno jezgro Novog Beograda. Nakon završetka izgradnje i prodaje lamele 1, nastavljena je gradnja. Kako saznajemo u Zelenoj aveniji, u preostalim lamelama još ima stanova, a cena je 1.750 EUR za kvadrat (sa PDV-om), dok su potkrovlja nešto jeftinija - 1.690 EUR (sa PDV-om). Rok za useljenje je mart 2018. Zelena avenija je na desetom mestu eKapijine liste.

Kompleks Zemunske kapije prostiraće se na oko 6 hektaraKompleks Zemunske kapije prostiraće se na oko 6 hektara
U luksuznoj pametnoj zgradi Xenon (kojoj je pripalo 11. mesto) na uglu Vojislava Ilića i Stanislava Sremčevića u Beogradu, gde je cena kvadrata od 2.500 EUR, već je prodat veliki broj stanova. Budući stanari mogu preko telefona da upravljaju gotovo svim uređajima u stanu, a zanimljivo je da je na krovu postavljena i meteorološka stanica. Objekat ima specifičan sistem grejanja i hlađenja, kroz zidove i podove.

Mesto na listi (12. pozicija) najzanimljivijih prošlogodišnjih investicija u oblasti nekretnina pripalo je i kompaniji Aleksandar gradnja, odnosno projektu u Južnom Bulevaru na Vračaru.

Sledi naselje na mestu nekadašnje kasarne Aleksa Dundić u Zemunu, koje je konačno dobilo prve obrise i naziv - Zemunske kapije. Građevinska direkcija Srbije traži izvođače, a ovde bi trebalo da bude oko 1.700 stanova, uz kafiće, radnje i restorane, na centralnom trgu. Kompleks (koji je zauzeo 13. mesto) će se prostirati na površini od oko 6 hektara, u bloku formiranom ulicama Cara Dušana, Zadužbinskom i Šumadijskom.

Četrnaestica je rezrevisana za energetski efikasno naselje na padinama Fruške gore - kompleks "Solarna dolina". Stanovnici tog naselja (osim što će ostvarivati velike uštede) moći će da uzgajaju biobašte, uživaju u svojim zelenim krovovima, kao i dodatnim sadržajima, kombinujući savremen način života sa pogodnostima lokacije van centra grada.

Energoprojektov "povratak u Višnjicu", odnosno poslovno-stambeni kompleks Sunnyville sa 235 stanova i 12 lokala je na 15. mestu, a prati ga priča o projektu Novi Niš, odnosno naselju na mestu kasarne Bubanjski heroji. Kamen temeljac za naselje na mestu Bubanjskih heroja (16. pozicija) postavljen je proletos, a useljenja se očekuju u 2018.

Navigator, u Bloku 43Navigator, u Bloku 43
Blok 43, novobeogradska nova biznis zona, je na 17. poziciji. Tu su dva velika investitora, koji su ponovo privukli pažnju čitalaca. Gradnja poslovne zgrade Navigator Business Center, investitora MPC Properties, završena je i prvi zakupci su se uslelili. Na drugom kraju ulice, punom parom se zida Sirius centar, investitora Erste Group Immorent Serbia.

Listu nastavlja još jedna novobeogradsko "poslovno ostrvo" - biznis zgrada u kompleksu A Blok (od oko 39.000 m2) na 18. poziciji. Kako kažu u Deka inženjeringu, korisnicima će biti obezbeđeni najbolji uslovi za rad, zahvaljujući "zelenoj gradnji i dopunskim sadržajima".

Još jedna investicija MPC Properties zaintrigirala je naše čitaoce - kula bliznakinja nekadašnjeg CK, na Ušću. Najavljeno je da bi izgradnja tog objekta (o kome je eKapija pisala prvi put pre skoro deset godina), trebalo da bude pokrenuta ove godine. Kula "bliznakinja" je na 19. mestu.

Listu zatvaraju ideje iz blokova 25 i 26 (nova planska dokumentacija, za područje o kome se priča već skoro deceniju, predviđa kule i naselje) - 20. mesto, kao i dve investicije iz Vojvodine - naselje Most II u Rumi (21. mesto) i luksuzni Parkville u Temerinu (22. mesto).

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor) i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA?

Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2016
retrospektiva nekretnine
retrospektiva nekretnine 2016
stanovi Beograd
stanovi u Beogradu
poslovni prostor Beograd
poslovni prostor u Beogradu
poslovne zgrade Beograd
Beograd na vodi
neboderi
DNEC Beograd
Novkol Beograd
Airport City Beograd
Blok 18
opera u Beogradu
hoteli u Beogradu
Vanja Panić
Marko Vesković
Aleksandar Knežević
stambeno poslovni kompleks Central Garden
poslovne kule Beograd
poslovne kule u Beogradu
Shikun & Binui Group
CBRE Srbija
Bulevar Zorana Đinđića
Nova 1
Blok 32
Siniša Mali
BIGZ
Stari mlim
savezni MUP
GTC Fortyone
GTC
Finvest
Ada Ciganlija
Košutnjak
Autorski atelje Spajić
Zrmanjska ulica
stanovi Banovo brdo
stanovi na Banovom brdu
Ulica narodnih heroja Novi Sad
stanovi Novi Sad
stanovi u Novom Sadu
poslovni prostor Novi Sad
poslovni prostor u Novom Sadu
Aleksandar gradnja Novi Sad
Zelena avenija
stanovi u Zemunu
stanovi Zemun
ulica Vojislava Ilića
ulica Stanislava Sremčevića
Južni Bulevar Vračar
stanovi Vračar
stanovi na Vračaru
kasarna Aleksa Dudić
Zemunske kapije
kasarna Zemun
kasarna u Zemunu
Xenon
pametne zgrade
pametna zgrada Xenon
GDS
Cara Dušana
Zadužbinska
Šumadijska
Fruška gora
Solarna dolina Mišeluk
energetska efikasnost
Termo inženjering Novi Sad
Višnjica
Sunnyville
Novi Niš
kasarna Niš
kasarna Bubanjski heroji
stanovi Niš
stanovi u Nišu
Blok 43
Navigator Business Center
MPC Properties
Sirius centar
Erste Group Immorent Serbia
A Blok
kula bliznakinja Ušće
kula bliznakinja na Ušću
Merrill Lynch & Co Inc New York
Atterbury Europe Austria
Blok 25
Blok 26
Most 2 Ruma
stanovi Ruma
stanovi u Rumi
Parkville Temerin
Yellmar doo Ruma
Atelje Temerin
Parkvil Temerin
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.