NavMenu

Prestavljeni planovi širenja unutrašnjeg magistralnog prstena u Beogradu - Samo tunel ispod Topčiderskog brda košta 60 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 06.12.2016. 13:21
Komentari
Podeli
Deo trećeg sektora UMP-a (Foto: beograd.rs)Deo trećeg sektora UMP-a
Idejno rešenje za treći sektor saobraćajnice unutrašnjeg magistralnog prstena u Beogradu predstavljeno je u ponedeljak (5. decembra 2016. godine) u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Taj sektor saobraćajnice unutrašnjeg magistralnog prstena predviđa deonicu od 2,5 kilometara puta koji bi išao od petlje Hipodrom, gde je predviđena izgradnja tunela ispod Topčiderskog brda, pa do Partizanovog stadiona, a potom i izgradnja deonice do Šumica, za koju postoji i nadzemna i podzemna varijanta.

– Za ovu ovu saobraćajnicu potrebno je oko 30 mil EUR i isto toliko za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, dok je za izgradnju tunela ispod Topčiderskog brda potrebno između 50-60 mil EUR - rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

On je naveo da, pored ovog projekta, Grad Beograd radi na realizaciji još nekoliko veoma važnih saobraćajnih infrastrukturnih projekata, pre svih tunela koji treba da poveže Savu i Dunav, u koji će se ulaziti kod Starog savskog mosta – koji će takođe biti proširen sa po dve saobraćajne trake – i izlaziti negde u blizini Pančevačkog mosta.

- Taj tunel bi trebalo da smanji opterećenje saobraćaja u centru Beograda za više od 14%, što je ogroman pomak. Takođe kao deo unutrašnjeg magistralnog prstena gradiće se i most preko Ade Huje, koji će omogućiti dalje povezivanje sa Pančevačkim i Zrenjaninskim putem i dalje sa Pupinovim mostom – precizirao je gradski menadžer.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je dodao da je unutrašnji magistralni prsten jedna od najznačajnijih saobraćajnica u gradu, kojom se nadomešćuju kapaciteti koji su već izgrađeni, kao i da su definisani delovi grada kuda će ići ova deonica.

(Foto: beograd.rs)
– Kada se usvoji ovaj plan detaljne regulacije, on će omogućiti da se reše imovinsko-pravni odnosi, pre svih na delu unutrašnjeg magistralnog prstena od Ustaničke do Pančevačkog mosta – kazao je Folić a preneo Beoinfo.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović istakao je da je na ovom idejnom rešenju radio Urbanistički zavod, koji trenutno radi plan detaljne regulacije, a da Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao investitor u ime Grada Beograda, izvodi plansku dokumentaciju i idejno rešenje, dok je firma CES COWI projektant u ovom poslu.

Dužina III sektora UMP-a je oko 2.500 metara i obuhvata površinu od 50 hektara. Varijantna rešenja su predložena u saradnji sa Opštinom Voždovac, Urbanističkim zavodom Beograda, Sekretarijatom za saobraćaj i glavnim gradskim urbanistom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.