NavMenu

Airport City raste u visinu - U planu izgradnja dva tornja površine 80.000 m2 u Novom Beogradu

Izvor: Blic Nedelja, 27.11.2016. 14:29
Komentari
Podeli
Airport City (Foto: airportcitybelgrade.com)Airport City
U planu nam je da izgradimo dva identična tornja od 80.000 kvadrata koji će postati novi simbol Airoport City-ja, ali i Novog Beograda.

Ovako za Blic, iz Izraela, priča Adir El Al, generalni direktor prvog biznis-parka u Srbiji, Airport City Beograd i predstavnik jednog od najvećih izraelskih investitora u našoj zemlji.

- Kada sam 2003. godine došao u Beograd, grad je bio pomalo siv i u njemu skoro da nije bilo izgradnje. Nigde nije bilo kranova. Mi smo izgradili novu viziju na našoj maloj teritoriji u Beogradu koja se zove Airoport City - kaže El Al.

Za 13 godina u Beogradu "ni iz čega" su izgradili pravi grad u gradu koji je postao prvi izbor svih velikih i međunarodnih kompanija koje posluju u Srbiji.

- Završili smo tri i po faze gradnje u Airport City-ju, i trenutno je u toku četvrta faza koja će trajati još dve, tri godine. U planu nam je da izgradimo još dve zgrade, a u petoj fazi, koja će najverovatnije početi paralelno sa četvrtom, izgradićemo i dva tornja. Oni će biti identični i prostiraće se na 80.000 kvadratnih metara, sa dva nivoa parkinga ispod zemlje. Tornjevi će postati novi simbol Airport city-ja - kaže El Al za Blic.

Iako izgradnja ovih zgrada nije još počela, direktor Airport City dodaje da interesovanje zakupaca za njih već postoji.

- Pregovaramo sa potencijalnim stanarom koji želi da se smesti u ove prostorije, naravno ne u ceo prostor, ali u značajan deo zgrade - kaže on.

Iako već skoro 14 godina ova izraelska kompanija u našoj zemlji posluje uspešno i prihvata se velikih projekata, El Al kaže da je u Beograd došao gotovo slučajno.

- O Srbiji sam znao da je zemlja koja je preživela rat i sankcije i da ima veliki potencijal. Došli smo da istražimo i mislim da niko nije očekivao da ćemo danas ovoliko graditi u Beogradu - priseća se on.

Na samom početku primetili su u Beogradu nešto što u drugim gradovima u Evropi nisu.

- Primetili smo da mnoge kompanije obavljaju svoje poslove u malim stanovima u srcu grada, i to u loše održavanim i starim zgradama. I to velike multinacionalne kompanije, a ne samo male i lokalne. Rodila se ideja: zašto za njih ne bi napravili prikladan poslovni kompleks koji će zadovoljiti sve njihove potrebe. Kupljeno je čak 1,2 hektara zemlje za Airport City i kompanije AFI Europe i Tidhar započele su gradnju - priseća se on.

Jedini srpski biznis park građen je u fazama. Onoliko i onda kada je to bilo potrebno.

- Uvek detaljno analiziramo tržište i ako postoji potencijal i tržište je dovoljno jako da "proguta" određeni kapacitet zgrada, onda započinjemo izgradnju iako nemamo sigurne stanare. To je proračunat rizik koji preduzimamo. Ali ako već pregovaramo sa potencijalnim stanarom i potpišemo s njim pismo o nameri, onda započinjemo izgradnju i taj stanar u njoj učestvuje od prvog dana. To se ispostavilo kao uspešna i dobra stvar. Danas je Airport City gotovo 100 odsto ispunjen - kaže El Al.

On ističe da je Airport City kompanijama koje se nalaze u njemu doneo tri velike prednosti u odnosu na ostale.

- Bitna stavka su usluge. Kada imate tako veliki kompleks, svim stanarima možete da obezbedite više usluga po nižoj ceni, jer svi stanari dele određene troškove. Druga je ta da stalno ulažemo u svoj kompleks i držimo ga na određenom nivou, pa zato mnogi govore da je Airport City drugi svet. A najvažnija je činjenica da kada mnogo kompanija radi i stvara na istoj lokaciji, to stvara sinergiju između njih: ljudi se nalaze, pričaju, diskutuju za vreme ručka i iz tih malih razgovora se mnogo poslova kasnije "rodi". To je ogromna prednost - objašnjava on.


Kako kaže, koncept grada u gradu kompanija AFI je u njihovoj zemlji već napravila.

- Biznis park treba znati izgraditi. Beograd ima mnogo dobrih građevinskih kompanija i Srbi definitivno znaju kako da grade, ali treba znati i kako razvijati, kako spojiti različite jedinice da budu u sinergiji, pa tek onda započeti izgradnju. Mi imamo mnogo iskustva u izgradnji visokih zgrada, u spajanju stambenih i poslovnih prostora u jedan i to iskustvo smo doneli u Beograd - kaže El Al i dodaje da ovi investitori planiraju da nastave ulaganja u Srbiji i Beograd.

- Došli smo u Srbiju da investiramo i zadovoljni smo što je naš projekat toliko uspešan i ulagaćemo još jer verujemo u Srbiju i njen razvoj - zaključio je on.

Zgrada Saveznog MUP-a

Izraelski investitori su u junu ove godine kupili zgradu Saveznog MUP-a u Ulici kneza Miloša. Pre mesec dana započeli su rušenje zgrade uništene u NATO bombardovanju 1999. godine, a na njenom mestu planiraju da

- Plan nam je da izgradnju počnemo na leto 2017. godine. Sada radimo komplikovano planiranje kako bi napravili "multiuse" projekat na mestu jednog od simbola Beograda. To će biti objekat koji će imati i stambeni, poslovni i deo sa malo prodajnih objekata. Gradimo i parking, a na sebe smo uzeli i da renoviramo veliki park koji se nalazi pored zgrade - kaže Adir El Al, direktor i ovog projekta.

Poslovne kule u Beogradu

Kako je eKapija nedavno pisala, u narednom periodu u prestonici će biti izgrađena tri nebodera, pa će poslovno-komercijalne kule postati obeležje Beograda. Gde su planirani ovakvi objekti pročitaje OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.