NavMenu

Kada kompleks Belville (Univerzitetsko selo) na Novom Beogradu bude izgrađen, više ništa u srpskom građevinarstvu i tržištu nekretnina neće biti isto !

Izvor: eKapija Sreda, 27.02.2008. 11:14
Komentari
Podeli

Kompleks "Belville" u novobeogradskom Bloku 67, gde će tokom leta 2009. godine boraviti učesnici "Univerzijade 2009", jedno je od najvećih gradilišta u jugoistočnoj Evropi. Naime, na ovom projektu trenutno radi više od 2.000 radnika iz 20 različitih kompanija, a investitori s ponosom naglašavaju da je među izvođačima čak 19 kompanija iz Srbije, koje posao završavaju značajno "pre predviđenog roka". Novinari "eKapije" su nedavno obišli gradišliste i razgovarali sa vodećim ljudima iz firmi "Delta Invest" i "Blok 67 Associates" o ovom izuzetnom projektu.

Kako ističe Aleksandar Živanović, direktor projekta pri kompaniji "Delta Invest", koja rukovodi izgradnjom, projekat podizanja Univeritetskog sela oporavio je i podigao na noge čitavu građevinsku operativu Srbije, koja je uspela da zabeleži, ali i da obori više "građevinskih rekorda". Broj radnika angažovanih na izgradnji ovog kompleksa je impozantan, količina građevinskog materaijala, takođe.

- Na nedeljnom nivou ugrađujemo od 4.000 - 5.000 m3 betona i oko 500 tona armature. Konstrukciju jednog tipskog sprata, u zavisnosti od veličine objekta, podižemo u proseku za 7-12 dana, što je "svetsko vreme" – objašnjava Živanović i navodi da je u toku završetak izgradnje prvog poslovnog objekata - GP1, koji će ugostiti menadžment Univerzijade. Konstrukcija na ovom objektu, koja pokriva 13.500 m2, završena je za samo tri i po meseca i to - 45 dana pre roka !

Zbog svih ovih činjenica, kako ističe Živanović, ovaj po mnogo čemu jedinstveni projekat, nije samo uspeh preduzeća "Blok 67 Associates", (čiji su akcionari "Delta Real Estate" i "Hypo Alpe Adria Group"), "Delta Investa", (koji rukovodi izgradnjom), firme "Mace" (koja vodi nadzor), već i čitave srpske građevinske operative, koja je dokazala da je, posle godina posrtanja, ponovo spremna da se "uhvati u koštac" sa velikim poslovima.

U regionu nije građen veći kompleks decenijama. Posle svih problema u realizaciji projekta i zastoja u gradnji koji su predugo trajali, bili smo prinuđeni da se brzo organizujemo kako bi rizik od oduzimanja Univerzijade sveli na najmanju meru. Napravili smo sastanak sa svim građevinskim firmama u zemlji za koje smo mislili da mogu da "izvuku" ovako veliki posao , rekli im šta od njih očekujemo i sačekali njihov odgovor - šta je to što oni mogu da urade. Raspisali smo potom tendere za jedan poslovni i jedan stambeni objekat, kako bi dobili buduće jedinične cene, potom izabrali osam firmi, kojima smo propisali "teške" uslove i uveli ih u posao. Uz to, počeli smo da razvijamo pozitivni građevinski takmičarski duh, naravno, nikako na uštrb kvaliteta, počeli smo da nagrađujemo i kažnjavamo, i uspeli smo da pobedimo vreme – objašnjava Dragan Buđevac, direktor "Delta Investa", naglašavajući da je trenutno na projektu angažovano 8 građevinskih i 12 instalaterskih firmi iz Srbije, koje su zbog ovog posla bile "prinuđene" da se modernizuju, kako po pitanju kadrova, tako i po pitanju nove opreme i pristupa poslu.

Kompleks "Belville" će koštati čak 200 mil EUR, prostiraće se na površini od 13,7 hektara, bruto površina budućih objekta će iznosti 260.000 m2, a na šest građevinskih parcela, do maja naredne, 2009. godine, biće izgrađena dva poslovna objekta, 14 stambeno-poslovnih zgrada, 6 podzemnih garaža i pristupne saobraćajnice sa kompletnom infrastrukturom. Ceo kompleks, kako objašnjava Buđevac, osmišljen je tako da funkcioniše kao "grad u gradu", kako za vreme trajanja Univerzijade, tako i posle nje.

Kompleks "Belville" koji će tokom jula naredne godine ugostiti više od 10.000 hiljada sportista i sportskih radnika iz više od 170 zemalja sveta, po završetku Univerzijade biće pretvoren u stambeno-poslovni blok sa 1.788 stana (124 garsonjere, 372 jednosobna, 136 jednoiposobnih, 696 dvosobnih, 292 trosobnih, 72 troiposobna i 96 četvorosbnih) gde je najmanji stan veličine 30 m2, a najveći - 118 m2, 333 lokala, 30.000 m2 poslovnog prostora u 2 poslovne zgrade, a da bude dovoljno mesta i za automobile, biće izgrađeno oko 2.543 parking mesta. Ukupna površina poslovnog prostora biće 31.386 m2.

Postojaće dva koncepta korišćenja Kompleksa "Belville", jedan koji će važiti tokom Univerzijade, a drugi za period "posle". Za vreme Univerzijade, u kompleksu će postojati banka, hemijsko čišćenje, pošta, kafići, prodavnica sportske opreme, brza dostava, restorani, dakle, svi sadržaji koji treba da zadovolje potrebe jedne takve manifestacije. Posle Univerzijade, sve je podložno promenama. Grad je na sebe preuzeo obavezu da u kompleksu izgradi vrtić, školu, ambulantu... I mi ćemo stanove završiti samo do nivoa neophodnog za održavanje Univerzijade i smeštaj sportista. Nećemo stavljati unutrašnja vrata, radijatore, kao ni bilo šta drugo što je podložno većem oštećenju. To su radovi koji će biti dovršeni po izlasku sportista i za to je već rezervisana potrebna količina novca.

Prodaja stanova trebalo bi da počne u martu 2008.. Cena kvadrata još nije definisana, ali, kako ističe Slobodan Mihajlović, izvršni direktor preduzeća „Blok 67 Associates“, stanovi su "namenjeni" mladim ljudima, kao i mladim bračnim parovima, koji žive od svojih plata.

- Po tome se može i predviti cena stana. To neće biti Beverly Hills, već deo grada u kome će živeti mladi, perspektivni ljudi sa svojim porodicama. Prodaja će biti organizovana tako što će u samom kompleksu biti otvoren prodajni paviljon (sa „pokaznim“stanom), gde će klijenti moći da dobiju sve potrebne informacije i na licu mesta vide kvalitet gradnje. Tu će se nalaziti i naši savetnici, prodavci, kao i „finansijski“ savetnici Hypo Alpe Adria Grupe, koja je jedan od akcionara. Uglavnom, klijenti će moći celokupan posao da završe na jednom mestu, a useljenje će početi u oktobru 2009. – kaže Mihajlović i tvrdi da će 1854 stana, koji će u „jednom trenutku“ biti pušteni u prodaju, svakako izazvati promene na tržištu nekretnina.

Srpsko tržište nekretnina, kako navodi, veoma je neuređeno, a količina od blizu 2000 stanova može izazvati stabilizaciju tržišta i pad cene „starijih“ stanova u Beogradu, što investitori smatraju još jednim svojim doprinosom gradu Beogradu i mladim ljudima Srbije..

Navedimo samo neke od izvođača : Ratko Mitrović Dedinje, Montprojekt, Projektomontaža ad, Monterra, Soko engineering, Jedinstvo Sevojno, Eluplastic, Interfast, Građevinar Kocić, Grading Paraćin, Gradina, Valve profil Kraljevo, Energoprojekt oprema ad, Deneza M inženjering, Exing, Integral inženjering Banja Luka, Elingzo, Elektrotim, Termotim, Traco invest ...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.