NavMenu

„Merrill Lynch” i Petar Matić/MPC konkurišu Delti i Miroslavu Miškoviću ?

Izvor: Politika Subota, 19.01.2008. 16:15
Komentari
Podeli

Izgradnjom regionalnog šoping centra na 130.000 kvadrata na Ušću, „Delta siti” će dobiti ozbiljnog tržišnog rivala

Američka investiciona banka „Meril Linč” će se automatski uključiti u izgradnju svih objekata koje u Beogradu gradi „MPC propertis” u vlasništvu biznismena Petra Matića. Uoči Božića, čuvena srpska kompanija za razvoj nekretnina, prodala je 25 odsto kapitala „Meril-Linču” računajući da će tako svoj posao pomeriti i preko granica naše zemlje.

Kako su juče istakli u službi za odnose sa javnošću ove kompanije, njihov strani partner će se najviše uključiti u izgradnju šoping centa „Ušće”. U čak 130.000 kvadrata poslovnog prostora biće uloženo oko 150 miliona evra. Ovim će „Delta siti” Miroslava Miškovića, koji je sa 85.000 kvadrata trenutno najveći regionalni šoping centar na Balkanu, dobiti žestokog konkurenta. Tako će američki partneri Petra Matića, čoveka senke, koji je u javnosti postao poznat po tome što nikada nije dao nijednu izjavu niti se slikao za novine, stati na crtu sa najbogatijim Srbinom.

Da li su srpskoj prestonici potrebne dve takve velelepne palate za kupoholičare i kako misle da se nose sa svojim konkurentom koji je za prvih mesec dana rada posetilo 1,2 miliona kupaca, pitali smo juče u „MPC propertisu”.

– Ne bismo se upuštali u posao koji toliko vredi da ne mislimo da ćemo biti uspešni. Pre bilo kakve odluke urađene su ozbiljne analize i donet je zaključak da za nas ima mesta na ovom tržištu – kaže Slavica Cicvarić, zadužena za odnose sa javnošću u ovoj kompaniji.

U MPC-u dodaju i da se nadaju da će do kraja ove godine veliki regionalni centar kupovine biti završen, posle čega će početi izgradnja druge kule bliznakinje.

O mogućnosti da „Meril Linč” postane većinski vlasnik ove srpske firme, zasad je prerano govoriti, dodaju. Kažu da će strateškom partneru najviše koristiti znanje i iskustvo koje MPC ima na ovom tržištu, dok će firmi Petra Matića najdragoceniji biti saveti koje će sa sobom doneti američke kolege.

Posao koji je povezao ove dve firme bio je tender za kupovinu Robnih kuća „Beograd”, gde su „Meri Linč” i MPC zajedno nastupali.

U partnerstvo su, kažu, ušli posle temeljnog istraživanja kompanija koje se bave nekretninama. U konkurenciji od desetak kompanija, firma Petra Matića pokazala se kao najpouzdaniji partner.

Prema zajedničkim planovima, do kraja sledeće godine u izgradnju stambenih i poslovnih objekata, kao i kupovinu nekretnina, uložiće od 500 do 550 miliona evra. „Meril Linč” je takođe zainteresovan, da po oprobanom modelu svog srpskog partnera, kroz privatizaciju pazari i kvalitetne nekretnine u Beogradu.

Podsećanja radi, „MPC holding” kupio je fabriku čarapa „Partizanka” na Zvezdari, pa je na tom mestu kasnije izgrađen luksuzni stambeni kompleks „Oaza”. Ova firma pazarila je zgradu „Bigza”, koja će postati hotel ili poslovni prostor, a osim za Robne kuće „Beograd” interesovali su se i za novobeogradski IMT.

„Meril Linč” ima kancelarije u 37 zemalja i ukupni kapital od skoro 1.800 milijardi američkih dolara.U Srbiji je angažovana kao privatizacioni savetnik za Naftnu industriju Srbije.

Dug od 9,8 milijardi dolara

Brokerska kuća koja posluje u okviru grupacije „Meril Linč” objavila je nedavno podatke o ogromnom dugovanju u poslednjem tromesečju prošle godine. Po objavljivanju ove informacije početni rast cena akcija na evropskim berzama juče je naglo preokrenut.

U saopštenju koje je uzdrmalo evropsko tržište hartija od vrednosti navodi se da je brokerska kuća morala da otpiše čak 14,1 milijardu dolara nenaplaćenih hipotekarnih potraživanja i da je istovremeno zabeležila najveći kvartalni gubitak u svojoj istoriji od 9,8 milijardi dolara. I dok ova vest trese evropske berze, u MPC-u ističu da ih takva informacija nimalo ne zabrinjava.

– Razgovarali smo s našim partnerima, koji kažu da je „Meril Linč” velika grupacija i da ulaže svuda u svetu, kao i da su gubici posledica zapravo naglog širenja. Ova dugovanja brokerske kuće, koja su pri tom iz potpuno drugog sektora, nemaju nikakve veze niti uticaja sa poslovnim potezima koje investiciona banka povlači na našem tržištu – kažu u MPC-u.

napomena : tekst je u potpunosti preuzet iz lista POLITIKA od 19.01.2008

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.