NavMenu

(AG Nekretnine) Budući kompleks na Paliću

Izvor: AG Nekretnine Sreda, 09.01.2008. 13:17
Komentari
Podeli

Locirano na severu Bačke, nalazi se mesto gde se posetioci mogu opustiti na obalama mirnog jezera, obnoviti energiju na prirodnim mineralnim izvorima ili uživati u širokom izboru sportskih objekata.

Koristeći svoje prirodne lepote, Palić nudi jednu od najboljih turističkih ponuda u Srbiji bez obzira na godišnje doba.

Kompleks Palić, osnovan još 1845, odmah po osnivanju postaje jedna od najpoznatijih letnjih banjskih destinacija za članove visokog društva onog vremena. Uvidevši jedinstveni potencijal ovog mesta, zemljoposednik i sportski entuzijata Vernen Lajoš organizuje sportske igre na Paliću koje se održavaju u razdoblju od 1880 do 1914. Ove igre dovode do razvoja modernih i raznovrsnih sportskih kapaciteta u okviru kompleksa. Igre su bile organizovane u duhu „olipijade“ 16 godina pre nego što je Pjer de Kuberten oživeo moderne olimpijske igre.

Od 1840. počinje i sadnja drveća u Velikom parku na Paliću, tako da sada Veliki park pokriva više od 19 hektara površine, nudeći posetiocima jedinstvenu kombinaciju prirodnih lepota parka i bogatog arhitektonskog nasleđa.

Kompleks obiluje elegantnim vilama i građevinama od kojih su najpoznatije Palićki Vodotoranj, Velika terasa i Muzički paviljon. Ove zgrade su dizajnirane u stilu secesije, inspirisane mađarskim folklorom i rukotvorinama.

Palić danas

Kao veoma važan prirodni rezervat, Palić je zaštićen statusom Parka prirode. Obala Palićkog jezera je dugačka oko 17 km i veoma brižljivo uređena, sa sadržajima kao što su pešačke i biciklističke staze, kao i staze za tradicionalni fijaker. Jezero je bogato ribom, što omogućava strastvenim pecarošima aktivan vikend odmor na obalama Palića.

Jezero je okruženo terenima za sportove sa loptom (fudbal, košarka, odbojka), teniskim terenima, otvorenim i zatvorenim bazenima, kuglanom, zoološkim vrtom kao i terenima za jahanje konja. Pored toga, posetioci mogu uživati u veslanju i jedrenju leti kao i klizanju zimi. Palić je u neposrednoj blizini jezera Ludaš, još jednog prirodnog rezervata u ovom delu zemlje.

Konačno, grad Subotica koji se nalazi u neposrednoj blizini Palića, nudi posetiocima toplu atmosferu, izvanrednu arhitekturu i bogatu zabavu tokom cele godine.

Banja Palić

Jedan od najvažnijih sadržaja kompleksa je i banjski deo, sa svojim jedinstvenim mogućnostima da koristeći prirodne blagodeti ponudi gostima priliku da se opuste i regenerišu. Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična sa temperaturom oko 25°C. Mineralna voda sadrži litijum i rubidijum koji su korisni u lečenju reumatičkih i nervnih oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastavanja kostiju. Tretmani u Palićkoj Banji obuhvataju konzumiranje mineralne vode, kupanje u prirodno zagrejanoj vodi kao i tretmane mineralnim blatom iz jezera.

Investicione mogućnosti

Na osnovu detaljnog urbanističkog plana usvojenog od strane lokalnih vlasti, komleks Palić će biti razvijan u 5 različitih zona spojenih pešačkim stazama, ali posebno opremljenim nezavisnim ulazima i parkingom. Zone su određene jedinstvenim tipom usluga i aktivnostima koje bi nudile svojim posetiocima.

Golf zona

Golf zona će biti locirana na samoj obali jezera, sa površinom od oko 80ha. U sklopu zone razviće se golf teren sa 18 rupa, hotel sa 4-5 zvezdica sa konferencijskim i wellness sadržajima, Golf klub, pedesetak vila sa bazenima kao i marina sa centrom za vodene sportove.

Park zona

Veliki park je istorijski deo kompleksa Palić, sa izvanredno očuvanom arhitekturom i biljnim svetom. Pre svega, Velika terasa bi trebalo da bude kompletno obnovljena, sa time što bi bili dodati kapaciteti za organizaciju prestižnih događaja, koncerata i konferencija. Pored toga, deo zone poznatiji kao Ženski Štrand će takođe biti obnovljen u potpunosti. Nova koncertna terasa je takođe predviđena u ovom delu jezera, uz izgrađu novih smeštajnih objekata i poboljšanje postojećih.

Porodično-banjska wellness zona

Prostor lociran na istočnoj strani jezera je određen za Spa i Wellness objekte i usluge, sa izvorom termalne vode i tradicijom pružanja banjskih tretmana od skoro dva veka. Neki od planiranih projekata su izgradja „Vodenog Sveta“ na oko 9500 m2. Pored toga, planirano je i tri hotela različitih stilova i nivoa. Za najmlađe posetioce planiran je i zabavni park na istočnoj strani zone.

Sportska zona

Razvoj ove zone obuhvatiće modernizaciju Muškog štranda kao i postojećih sportskih kompleksa. Zajedno sa odvajanjem od naselja blizu lokacije, planira se i novi Palić Sport Hotel sa teniskim terenima i dva nezavisna krila za smeštaj gostiju.

Ruralna zona

Poslednja zona planirana za ovaj kompleks je takozvana ruralna zona, Postojeći planovi obuhvataju razvoj lokacije u tradicionalnom vojvodjanskom stilu, uključujući salaš sa štalama za konje. Takođe je planiran i restoran sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom sa terasom koja gleda na jezero i prostorom za sunčanje.

izvor :

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.