NavMenu

Region centralne i istočne Evrope sve privlačniji ulagačima - "Colliers International" predstavlja rezultate "Izveštaja za globalne investitore 2016"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 09.05.2016. 15:43
Komentari
Podeli

Kompanija "Colliers International" objavila je rezultate "Izveštaja za globalne investitore 2016", u kome je anketirala preko 600 investitora iz Amerike, EMA i Azijsko-Pacifičkog regiona. Glavni zaključak ovog izveštaja je da sektor nekretnina nastavlja da privlači pažnju, budući da 52% ispitanika planira da poveća ulaganja iz ove oblasti u 2016. godini, dok svega 11% planira smanjenje.

Izveštaj, između ostalog, obuhvata region centralne i istočne Evrope, koji privlači sve više investitora, a pruža uvid i u srpsko tržište nekretnina.

- Zadovoljstvo je aktivno učestvovati i pratiti razvoj današnjeg srpskog tržišta nekretnina. Znaci sazrevanja mogu se videti kroz kompleksnije transakcije, porast obima i pojavu nove vrste tržišnih učesnika. Dolazak novih stranih investitora na tržište koji svojim iskustvom i znanjem donose unapređenja različitim sektorima tržišta, za nas znači samo svetlu budućnost - izjavila je Ana Vuković, generalni direktor kompanije "Colliers International" za Grčku i Srbiju.

Kako je navedeno, sektor nekretina u Srbiji u 2015. godini okarakterisalo je dugo očekivano oživljavanje razvojnih aktivnosti. Istaknut je podatak da je u drugoj polovini godine u Beogradu započeta izgradnja nekoliko velikih poslovnih kompleksa A klase, što će povećati kapacitet kancelarijskog prostora za 20% u naredne dve godine.

Izveštaj se osvrće i na tržište maloprodajnih nepokretnosti u Srbiji, u kome je takođe zabeležen veliki broj novoizgrađenih i planiranih projekata. Kada je u pitanju stanogradnja, "Colliers International" istakao je trend izgradnje mnmodernih kompleksa na povoljnim lokacijama. Tržište je, navodi se u izveštaju, u 2015. godini apsorbovalo ovakve tipove kompleksa kao nikada do sada.


Očekivanja za razvoj tržišta nekretnina na globalnom nivou u 2016. godini su pozitivni. Među glavnim zaključcima izveštaja su preferencije investitora ka likvidnim tržištima, umereni apetiti za rizik, visoke cene, lokalno udruživanje investitora i povratak zaduživanja, odnosno češće korišćenje kredita za finansiranje akvizicija.

U izveštaju je spomenuto i da region centralne i istočne Evrope privlači sve više investitora koji su spremni da prihvate rizik. Ova tvrdnja ilustrovana je podatkom da je investicioni volumen u CEE regionu povećan za 9% u odnosu na prošlu godinu.

Celokupan izveštaj kompanije "Colliers International" možete da pogledate OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.