NavMenu

Srbija dobija najvišu zgradu na Balkanu - Položen kamen temeljac za Kulu Beograd

Izvor: eKapija Petak, 15.04.2016. 12:14
Komentari
Podeli

Polaganje kamena temeljca za Kulu BeogradPolaganje kamena temeljca za Kulu Beograd
Premijer Srbije Aleksandar Vućić i predsednik Upravnog odbora kompanije "Eagle Hills" Mohamed Al Abar položili su danas kamen temaljac za Kulu Beograd, koja će po izgradnji postati najviša zgrada na Balkanu.

Kula Beograd prostiraće se na 50.000 m2, imaće oko 40 spratova i biće visoka preko 160m, što je čini najvišim tornjem na Balkanu. Pored hotelskih sadržaja, objekat će imati i rezidencijalne jedinice, a posebnu atrakciju predstavljaće najviši gradski vidikovac, koji će pružati panoramski pogled na prestonicu.

Mohamed Al Albar je naveo da će u okviri sadržaja kule biti i luksuzni hotel "St.Regis", te je spomenuo hotel "W", čija izgradnja bi trebalo da počne u narednih par meseci. Prema njegovim rečima, Kula Beograd će "dovesti svet u Srbiju", te će svakako doprineti rastu BDP-a.

Vučić je izjavio da če ova kula postati simbol Beograda i Srbije. On je istakao da će projekat "Beograd na vodi" pospešiti razvoj turizma, zapošljavanje i razvoj daljih investicija u Srbiji.

Kako je dodao u izgradnju kule, koja će postati "landmark Srbije", biće uključene domaće firme kao podizvođači.

Autor arhitekture za ovaj projekat je renirana američka firma "Skidmore, Owings & Merill LPP" (SOM). Iako je ranijim projektom bilo predviđeno da kula bude visoka 220m, tim dizajnera iz Čikaga je procenio da bi se objekat manje visine bolje uklopio u perspektivu Beograda.

Polaganje kamena temeljca za Kulu BeogradPolaganje kamena temeljca za Kulu Beograd
Multifunkcionalni kompleks će nuditi 222 stambene jedinice, dok će hotel "St.Regis" zauzimati 9 spratova i imaće 125 soba i apartmana. U sklopu hotela biće i restoran na vrhu zgrade, "St.Regis" bar, spa centar, bazen i sala za sastanke. Vlasnicima stanova, kao i gostima hotela, biće na raspolaganju podzemni parking na dve etaže.

Prema projektnoj dokumentaciji, namera je da kula pešačkom pasarelom bude povezana sa budućim šoping molom, koji će se graditi u okviru "Beograda na vodi".

Završetak izgradnje Kule Beograd planiran je za april 2019. godine.

Pored Aleksandra Vučića i Mohamada Al Abara, događaju su takođe prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Sjedinjenih Američkih država Kajl Skat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.