NavMenu

Počela izgradnja robne kuće IKEA u Beogradu - Otvaranje na leto 2017, posao za 300 radnika

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.04.2016. 13:21
Komentari
Podeli
Polaganje kamena temeljcaPolaganje kamena temeljca
Švedski proizvođač nameštaja IKEA počeo je danas izgradnju robne kuće u Beogradu. Konačno, temelji prvog objekta u Srbiji postavljeni su u Bubanj potoku, 14 kilometara od centra srpske prestonice.

Prve komade IKEA nameštaja građani će moći da pazare najkasnije do leta naredne godine u objektu koji će se prostirati na 34.000 m2. Na raspolaganju će imati biti pun asortiman od oko 9.500 proizvoda za uređenje doma, po cenama koje će, kako kažu, biti pristupačne građanima Srbije. Robna kuća imaće 1.500 parking mesta, restoran kapaciteta za više od 500 ljudi, bistro, prodavnicu švedske hrane i igraonicu.

Investicija kompanije IKEA u prvu robnu kuću u Srbiji, čija je izgradnja poverena kompaniji STRABAG, iznosi 70 mil EUR, a u njoj će biti zaposleno 300 radnika.

Svečanom polaganju kamena temeljca danas su uz zvaničnike kompanije "IKEA Jugoistočna Evropa" - generalnog direktora Stefana Vanoverbeka i regionalnog direktora za razvoj Vladislava Lalića prisustvovali i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Dugoročni planovi kompanije su da u Srbiji izgradi ukupno pet robnih kuća, od čega dve u Beogradu, po jednu u Novom Sadu i Nišu i jednu u centralnoj Srbiji.

- Prioritet je otvaranje robne kuće u Beogradu jer je ovde najveće tržište i na osnovu njega ćemo dalje razvijati našu strategiju i dalju ekspanziju. Posedujemo zemlju u Nišu koju smo kupili pre nekoliko godina, analiziramo potrebe potrošača koje se menjaju i tome ćemo prilagođavati dalja ulaganja - rekao je za "eKapiju" Vladislav Lalić, regionalni direktor za razvoj kompanije "IKEA Jugoistočna Evropa".

Osim što širenje maloprodajne mreže neće biti ograničeno samo na Beograd, Lalić je istakao da IKEA u Srbiji želi da razvija i proizvodnu mrežu, pre svega zbog sirovina i to najpre drveta. Kako je rekao, osim hrasta i bukve kao repromaterijali su im potrebni staklo, aluminijum, metal i kombinacija drveta sa tim materijalima.

- Imamo konkretne razgovore sa proizvođačima iz Srbije, ali smo još u fazi pregovora i nadamo se da ćemo vrlo brzo moći da podelimo sa javnošću ko će biti novi IKEA dobavljači. Potencijalni proizvođači neće isporučivati robu samo za robnu kuću u Srbiji već za celokupan lanac IKEA robnih kuća kojih je 375 u svetu. Stoga, govorimo o kompanijam koje zadovoljavaju visoke standarde po pitanju konkurentnosti, poštovanja rokova isporuke, količine, kvaliteta i svih drugih, ne samo proizvodnjih parametara, već i onih koji se tiču samog poslovanja - navodi Lalić.

Švedski proizvođač nameštaja za sada ima samo jednog dobavljača iz Srbije, a to je firma "Standard furniture" iz Ćuprije koja proizvodi oklagije i daske za sečenje. Međutim, u sistem dobavljača uskoro bi ponovo mogao da se vrati vranjanski "Simpo", koji je do pre dve godione proizvodio dečije krevetiće za švedskog giganta.

To je danas najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se zahvalio predstavnicima kompanije IKEA što su pristali da razgovaraju o tome da se "Simpo" vrati u sistem dobavljača te kompanije, i najavio da će Vlada Srbije pomoći srpskim preduzećima da dostignu standarde poslovanja potrebne kako bi proizvodili za IKEA-u.

Vladislav LalićVladislav Lalić
Generalni direktor kompanije "IKEA jugoistočna Evropa" Stefan Vanoverbeke izrazio je zadovoljstvo priključivanjem Srbije globalnoj mreži kompanije IKEA koja trenutno ima poslovne operacije u 47 zemalja.


- Srbija je uvek bila deo poslovnih planova "IKEA Jugoistočna Evropa" i danas igra važnu ulogu u našim razvojnim naporima da u ovom regionu do 2025. goidine porastemo sa 2 na 13 robnih kuća u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Sloveniji.

Kompanija IKEA je građevinsku dozvolu za izgradnju prve robne kuće u Srbiji dobila u junu prošle godine. Memorandum o saradnji Ministarstva građevinarstva Srbije, grada Beograda i kompanije IKEA potpisan je oktobra 2014. godine, a procene ovog ministarstva su da bi prihod od IKEA-e u državnom budžetu godišnje iznosio između 15 i 20 mil EUR.

Investicija u ritejl park

IKEA je u Bubanj Potoku kupila više zemlje nego što je neophodno za izgradnju prve robne kuće, a na nivou borda te kompanije se razmatra mogućnost da se napravi dodatna investicija od 70 do 80 mil EUR, gde će se graditi ritejl park, odnosno šoping centar do robne kuće.

- Rano je govoriti o dinamici, još smo u fazi analize te investicvije. Prve indicije pokazuju da Beograd apsoluto ima potrebu za takvim objektima i da komercijalni prostor, pogotovo onaj koji bi bio do IKEA-e, ima potencijal. Očekujemo da do kraja ove godine imamo konkretu analizu i prođemo interne procese odlučivanja. Činjenica je da ovde imamo više zemlje nego što nam treba za razvoj i nastojaćemo da komercijalno razvijemo celokupnu oblast u Bubanj potoku - rakao je Lalić za "eKapiju".

Ritejl park bi trebalo da se prostire na 40.000 do 50.000 kvadrata, i dodatno bi zaposlio oko 600 ljudi na samom objektu.

I.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.