NavMenu

Izgradnja srpskog nacionalnog stadiona - Najprivlačnija lokacija u Novom Beogradu, stigao zahtev i iz Niša

Izvor: eKapija Utorak, 15.12.2015. 15:04
Komentari
Podeli

(Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Izgradnja nacionalnog stadiona kroz model javno-privatnog partnerstva će omogućiti da Srbija, osim modernog sportskog kompleksa, dobije i ekonomski isplativ projekat, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije Predrag Peruničić.

Peruničić je na panel diskusiji "Ekonomija sporta i gradnja nacionalnih i klupskih stadiona" rekao da Srbija želi da ulaže u kapitalne projekte, a da se za izgradnju nacionalnog stadiona traži imovinski čista lokacija.

Pre nego što se projekat predstavi investitorima, neophodno je doneti odluku o lokaciji, a kako je naveo Nebojša Ivković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS), u Beogradu su najveći problem nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

- Stadion bi trebalo da se gradi u Beogradu, mada smo dobili i zahtev iz Niša. U prestonici se kao odlična lokacija izdvojilo naselje Ivan Ribar u Bloku 45 - saopštio je Ivković.

Prema njegovim rečima, srpski nacionalni stadion bi trebalo da ima između 50.000 i 60.000 mesta. Da bi projekat ispunio standarde koje nalaže UEFA, moraju se uvesti visoke bezbednosne mere, kao i medicinska zaštita gledalaca, adekvatan prostor za medije, VIP sedišta, te sadržaji prilagođeni osobama sa posebnim potrebama.

Ivković je kazao da nakon odabira lokacije sledi određivanje budžeta, a budući da je Vlada usvojila predlog budžeta za 2016. godinu, do načina finansiranja projekta moglo bi da se dođe eventualnim rebalansom.

Koliko košta nacionalni stadion?

(Foto: Bplanet/shutterstock.com)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru ove godine izjavio da je Vlada u naredne tri godine spremna da izdvoji 150 mil EUR za izgradnju nacionalnog stadiona.

Iako nije spominjao konkretne cifre, generalni sekretar FSS-a je napomenuo da bi za Srbiji prihvatljiv model bio onaj sličan španskom stadionu "Espaynol", za koji je cena po sedištu ispod 1.600 EUR.

Stadion takođe mora da bude multifunkcionalan, odnosno da nudi raznovrsne komercijalne sadržaje koji će osigurati ekonomsku isplativost objekta.

Tim povodom je Ben Vickery, senior principal kompanije "Populous" , koja je učestvovala u izgradnji "Emirates" stadiona fudbalskog kluba "Arsenal" u Londonu, objasnio da je neophodno obezbediti dobar protok posetilaca, dok se fudbalski stadion može koristiti i za druge sportske priredbe, konferencije, izložbe...

On je rekao da saradnja sa privatnim investitorom ne mora da bude jedina opcija, ali da, koji god model finansiranja Srbija izabere, treba da se ulaže u održivu infrastrukturu.

Da li će se Srbija finansirati gradnju nacionalnog stadiona putem javno-privatnog partnerstva i dalje ostaje otvoreno pitanje. Kako je naglasio Predrag Peruničić, najbitnije je angažovati stručna lica i uraditi temeljnu analizu projekta.

- Oblici vlasništva mogu da budu i državni, što se vidi na primeru Poljske i Ukrajine. Najrealnije je ipak vlasništvo od po 50% - zaključio je Nebojša Ivković.

Nacionalni stadion - priča koja traje godinama

Priča o izgradnji nacionalnog stadiona traje godinama, 2013. je predstavljen projekat, iste godine su razmatrane opcije o idealnoj lokaciji, pa je potpisan ugovor sa kompanijom Mace, u 2014. je objavljeno da nacionalni stadion neće biti izgrađen , a ove godine stiglo je optimistična najava premijera Aleksandra Vučića - za hram sporta 150 mil EUR.

K.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.