NavMenu

Turistička oaza na Dubrovačkim visovima - "BiS Adriatic" planira izgradnju još 6 luksuznih vila iznad Dubrovnika (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 03.11.2015. 12:51
Komentari
Podeli
Mesto Ivanica, kraj Dubrovnika, već nekoliko godina je omiljena destinacija turista sa različitih meridijana. Na samoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske - na lokaciji Dubrovački visovi, "BiS Adriatic", koji posluje u okviru kompanije "Božić i sinovi", izgradio je do sada 12 luksuznih vila. U 2014. godini izgrađeno je pet, a tokom 2015. godine još sedam vila sa pogledom na Jadran. Prema rečima Jovice Božića, vlasnika kompanije "Božić i sinovi", za 2016. godinu je u planu izgradnja još 6 vila.

- Pod izgradnjom mislim na kompletno završene vile, sa dvorištem, bazenom i zelenilom oko kuće, vile spremne za rentiranje. U proseku, sa našom građevinskom operativom možemo da završimo 6 vila godišnje. S obzirom na to da je interesovanje iz dana u dan sve veće, planiramo da pred kraj 2015. godine povećamo broj zaposlenih i angažujemo još jedan tim građevinaca – kaže sagovornik "eKapije".

"Dubrovnik Heights" je deo master plana "Ivanica Hill" i obuhvata površinu od 50 ha, pojas širine 500 metara koji se pruža od same granice Hrvatske do visoko u brdo, okrenut je prema moru i nalazi se na teritoriji Hercegovine. Kompletan završetak naselja investitor očekuje do kraja 2016. godine, nadajući se dobrom vremenu u zimskom periodu kada najviše gradi. U letnjem periodu smanjen je intenzitet građevinskih radova, zato što se tada iznajmljuju vile koje su već završene. Božić ističe da, i pored toga što se non-stop gradi, kompanija i u turističkoj sezoni uspeva da rentira vile na Dubrovačkim visovima.
Vila "Imperio"Vila "Imperio"


- Vile koje gradimo su namenski projektovane za "zapadne goste". Najčešće su to porodice od 4-5 osoba, zatim parovi, kao i veoma popularne grupe od 6-8 gostiju. Jedan broj vila je projektovan i za osobe sa invaliditetom ("Disable"). U ponudi imamo vile sa 2 sobe, velikom dnevnom sobom kuhinjom, kao što je vila "Lule", i ona je najpopularnija za rentu jer u njoj mogu spavati 4-5 osoba. Neke dvojne vile su sa po 4 sobe, dnevnom sobom i kuhinjom, kao što je vila "Rock & Stone", dok ostale imaju 3 ili 4 sobe – objašnjava Jovica Božić.

Tipično za sve vile je da svaka soba ima svoje kupatilo i to je engleski standard koji se strogo poštuje. Takođe, tu su i besprekoran pogled na more, udobni i veliki kreveti sa dovoljno plakara za lične stvari. Sve sobe su različito opremljene.

- Najveća vrednost naših vila je taj savršeni pogled na more koji je neprocenjiv i naš glavni "selling point" je upravo taj faktor pogleda na Dubrovačku župu i Jadransko more.

Potpuno opremljene vile

Skoro sve kuhinje u vilama imaju velike duple frižidere za ledomatom, opremljene su šporetom, mašinom za sudove, mikrotalasnom rernom, mašinom za veš, escajgom i priborom zavidnog kvaliteta. Dnevne sobe su opremljene udobnim modernim trosedima, dvosedima, foteljama, televizorima i PlayStation konzolama, a tu je i nezaobilazni bežični (WiFi) internet koji je danas neizostavni element modernog življenja. Sve prostorije su klimatizovane, neke čak i sa podnim grejanjem i hlađenjem.

- Još jedna specifičnost je da svaka vila ima bazen sa grejanjem jer jedino tako možemo privući goste i na samom početku i kraju sezone – u aprilu, maju, septembru i oktobru. U protivnom bazen ne bi imao svrhu jer ne bi mogao da se koristi u tom periodu. Ova karakteristika nam omogućava da rentiramo naše vile i po 6 meseci godišnje – ponosno ističe Jovica Božić.

Dvorišta koja okružuju vile najvećim delom su popločana kamenom ili keramikom, sa dosta zelenih površina na kojima su zasađeni lavanda, ruzmarin, oleanderi, limun, smokve, nar… Tako gosti stiču utisak da se nalaze u pravoj maloj oazi, uprkos tome što se oko njih pruža hercegovački krš. Svaka vila ima minimalno dva parking mesta, a noću su osvetljene ugodnim svetlima.

Terase oko bazena opremljene su udobnim ležaljkama, suncobranima, pergolom, trpezarijskim stolom, garniturom za sedenje i roštiljem (BBQ), a tu su i brojne igračke za bazen. Pojedine vile opremljene su i teretanom.

Fleksibilnost prilikom izgradnje i kupovine

Kompanija "Božić i sinovi" je fleksibilna, kada je reč o kupovini ili iznajmljivanju vila na Dubrovačkim visovima. Kupcima nudi opciju da sami grade svoje vile, da kompanija gradi za njih ili čak i da za jedan deo radova bude zadužen investitor, a za drugi deo kupac.

- Kupci se uglavnom odlučuju za sistem "ključ u ruke", jer mi ne pokušavamo da zaradimo na gradnji, osim što upošljavamo našu opremu, mašine i radnike. Naša zarada počinje kada završimo vile, tako što potpisujemo ugovor o održavanju i rentiranju. Za te poslove imamo posebnu firmu - www.bozholidays.com i zaposlene koji su lokalni turistički obrazovani kadar, mladi i stručni ljudi – navodi Božić.

Svi kupci su članovi DH Kluba ("Dubrovnik Heights" – Dubrovački visovi) i svako može da ponudi svoje veze i kontakte kada su u pitanju majstori, građevinski materijal i oprema, tako da jedni drugima pomažu u nalaženju što povoljnijih uslova.

- Svi imamo zajedničku ideju vodilju – "izgradi i rentiraj", odnosno, kako ja često kažem – "naše vile rade za nas" – ističe sagovornik "eKapije".

Trenutno na Dubrovačkim visovima nema slobodnih vila za prodaju, jer su sve već kupljene ili kaparisane, ali investitor planira da već početkom 2016. godine otvori novo gradilište na dve lokacije, sa oko 30 vila, i nekoliko lokacija sa apartmanima.

- Potpuno smo transparentni što se tiče cena, pa tako vila od 110 m2 sa dve sobe, dnevnom sobom, kuhinjom, placem površine oko 300 m2 i bazenom košta oko 139.000 EUR. Vila od 140 m2 sa tri sobe, kuhinjom, dnevnom sobom, bazenom i placem od 500 m2 košta oko 169.000 EUR, a vila od 160 m2 sa četiri sobe, dnevnom sobom, kuhinjom, placem od 500 m2 i bazenom 219.000 EUR. Sve vile napolju imaju zaseban toalet, tuš, ostavu i parking. Računica je jednostavna, jer kada odbijete bazen koji u proseku košta oko 25.000 EUR, dvorište, ograde i parkinge, kvadratni metar stambenog prostora košta 500-600 EUR visokog građevinskog standarda. Tako nisku cenu nemate nigde u regionu! – naglašava Jovica Božić.

Kompanija "Božić i sinovi" uskoro otvara dve predivne lokacije za izgradnju dve zgrade sa po 4 apartmana i zajedničkim velikim bazenom i parkinzima. S obzirom na to da će apartmani biti površine od 50-70 m2 očekuju da će cena biti veoma pristupačna i u poređenju sa Crnom Gorom 30-40% niža, a u poređenju sa Dubrovnikom čak i 2-3 puta jeftinija.

- Želeo bih posebno da istaknem da upravo ova niska cena gradnje, zahvaljujući jeftinom građevinskom zemljištu, niskim građevinskim taksama i jeftinijoj radnoj snazi, garantuje vlasnicima kamatu kroz rentu od 12-15 % na godišnjem nivou, čak i ako sezona traje samo šest meseci – kaže naš sagovornik.

Funta dovela kupce iz Engleske

Najviše kupaca vila na Dubrovačkim visovima trenutno dolazi iz Engleske, a jedan od razloga je, prema rečima Jovice Božića, i to što je funta ove godine ojačala za skoro 30% u odnosu na evro, tako da je "za njih sve praktično jeftinije 30%". Ostali kupci, pored "lokalnog stanovništva" iz Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, dolaze dobrim delom iz dijaspore, a tu su i Nemci, Holanđani...


- Naši kupci najčešće iznajmljuju vile preko našeg web portala – www.bozholidays.com koji ima visok rejting na "Google"-u i vrlo ga je lako naći kada tražite luksuznu vilu sa bazenom u blizini Dubrovnika. Dobar deo gostiju nam se iznova vraća i upavo oni su naši najbolji promoteri.

Kada je reč o rentiranju, i tu najveći broj zakupaca vila dolazi iz Engleske (oko 80%), a pored njih tu su i Irci, Norvežani, Finci, Švajcarci. Ove godine bilo je gostiju i iz Zagreba i Beograda, a Jovica Božić kaže da se često dešava i da porodice koje žive u inostranstvu zakupe veliku vilu, ponekad i dve i onda se svi tu okupe, s obzirom na to da je reč o tromeđi izmedju BiH, Crne Gore i Hrvatske.

- Cena zakupa vila kreće se od 1.200 do 2.200 EUR nedeljno u top sezoni. Trenutno u izgradnji imamo dve vile – "Anna" i "George", za koje planiramo da renta bude 2.500-3.000 EUR nedeljno jer će biti izuzetno luksuzno opremljene.

Pogodnosti za goste

Sagovornik "eKapije" navodi da gosti imaju izuzetne pogodnosti jer ih najčešće predstavnici kompanije dočekuju na dubrovačkom aerodromu, mada u ponudi postoji i mogućnost rent-a-kara. Paket dobrodošlice ("Welcome paket") podrazumeva pun frižider u vili, taksi servis, bejbisiting servis, ali i ekskurzije poput raftinga, vožnje kajakom, posete vinarijama u Trebinju i okolnim manastirima. Podrazumeva se i redovno održavanje vile.

- Specifičnost naše lokacije je da se nalazi samo 6 km od Dubrovnika i Starog grada, odnosno 20 minuta vožnje od aerodroma, a u blizini je i marina. Gosti koji iznajme naše vile za samo deset minuta su u Dubrovniku, a dobijaju dodatnu mogućnost da vide i Hercegovinu i posete Trebinje gde su cene restoranskih usluga i dva do tri puta niže, a kvalitet hrane i vina mnogo bolji. Trenutno je mali nedostatak to što prilikom odlaska u Dubrovnik i na more prelazimo granični prelaz. Kada ovog prelaza ne bude naše vile će koštati duplo više i to je neka naša izlazna strategija – ističe Božić.

Butik hotel i golf teren u Ivanici

Kompanija "BiS - Adriatic " planira i izgradnju "boutique" hotela na Ivanici, a u planskoj dokumentaciji je i golf teren u blizini prema Trebinju . Za hotel imaju pet idejnih rešenja, a jedno od njih je ove godine bilo i na izložbi Srpskih arhitekata. Glavni problem još predstavlja infrastruktura.

- Na Ivanici se trenutno snabdevamo vodom iz sopstvenih rezervoara, a krajem 2015. godine očekujemo izgradnju vodovoda i kanalizacije. Čim ta osnovna infrastruktura bude obezbeđena krenućemo sa gradnjom "Apart boutique hotela" u kojem će svaki apartman (studio) biti različito dizajniran i opremljen. Sve sobe i apartmani biće prodati privatnicima, a mi ćemo održavati, kako apartmane tako i prateće sadržaje – restorane, bazene, spa komplekse, teretane...

Što se tiče golf terena, imamo dozvolu od opštine i golf se nalazi u generalnom planu, tako da nema problema što se tiče administracije. Za taj projekat zadužena je jedna hrvatska kompanija i praktično se čeka samo infrastruktura, odnosno dolazak vode, a značajno je i da se izgradi prvi "Golf park Dubrovnik" čiji je projektant svetski poznati arhitekta Greg Norman – objašnjava Jovica Božić i dodaje da su za svetsku prepoznatljivost jedne destinacije potrebna 4 uslova - blizina aerodroma koji Dubrovnik ima, marina, grad kao istorijski brend i golf teren.

- Kada Dubrovnik i Ivanica dobiju golf teren ova regija postaće svetski poznata destinacija, a kada u ponudu ubacimo i Trebinje sezona će praktično trajati 12 meseci godišnje – zaključuje Božić u razgovoru za "eKapiju".

M.A.

Fotogalerija
BiS Adriatic - Dubrovački visovi
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.