NavMenu

Smeštaj pored Tise sa četiri zvezdice - Pogledajte kako će izgledati kamp u Novom Bečeju (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 31.08.2015. 12:37
Komentari
Podeli
Budući izgled kampaBudući izgled kampa
Čuvena "Gospojina" u Novom Bečeju prošle godine zabeležila je više od 200.000 posetilaca. Ovogodišnja gospojinska manifestacija će verovatno oboriti prošlogodišnji rekord, te lokalne vlasti sve više razmišljaju o povećanju smeštajnih kapaciteta u ovom srednjobanatskom mestu koje pretenduje da postane atraktivna turistička destinacija.

Kako je za "eKapiju" rekao Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novi Bečej, u ovom banatskom mestu se tokom godine organizuje više od 20 manifestacija. U letnjim mesecima gotovo svakog vikenda se održava neka od njih, pa je sve veći i broj turista kojima je potreban smeštaj.

- Kamperski turizam je karakterističan po manjem broju noćenja u jednom mestu, dakle poznat je kao tranzitni turizam, pa je i možda jedan od najboljih odgovora na potrebe turista koji posećuju te manifestacije. Zato smo odlučili da napravimo kamp i na taj način bismo povećali smeštajne kapacitete našeg grada – najavljuje Vasković koji je i idejni tvorac novog kampa koji će biti smešten na samoj obali Tise.

Da je ova vrsta turizma evropski trend pokazuje podatak da se u Nemačkoj godišnje ostvari 32 miliona noćenja godišnje u kampovima, a plan Novog Bečeja je da ostvare bar 1% od tog broja u budućnosti. Strategijom održivog razvoja kao i Planom detaljne regulacije planirana je izgradnja kampa u Novom Bečeju, kao i izgradnja pristana za turističke brodove i akva parka.

- Svi ti turistički sadržaji su bili u fazi ideja i želja čekajući neka bolja vremena. Kada je prošle godine otvoren konkurs Ministarstva turizma za finansiranje projekata, odmah smo odlučili da krenemo u realizaciju projekta kampa pored Tise. Brzo smo dobili pozitivan odgovor od Ministarstva, i u toku je tender za izvođača za prvu fazu radova – ističe naš sagovornik.

Kamp na 3 hektara

Idejnim projektom, koji je izradio beogradski studio "D-Design", planirano je da se kamp prostire na 3 hektara. Na toj površini bi bilo izgrađeno 32 bungalova koji će biti jednoiposobni. Takođe, tu će biti 40 mesta za kamperske prikolice nove generacije sa priključkom za struju i vodu, ali i prostor za šatore, kao i multifunkcionalna bina i prostor za druženja i roštiljanje.

- U Srbiji imamo problem da se kampovi samo infrastrukturno opreme i posle se ne bavimo njima. Da bi ostali predmet interesovanja kampera, potrebno je da ima i pratećih programa. Zato ćemo mi neke od popularnih novobečejskih manifestacija preseliti na tu binu u novom kampu – navodi sagovornik "eKapije".

Ukupna vrednost 400.000 EUR

Planirano je da u naredne tri godine, dakle do 2018. godine, kamp bude završen i prema Vaskovićevim rečima, biće kategorisan po evropskim standardima sa četiri zvezdice.

- Novi Bečej će zajedno sa Bečejem biti domaćin Olimpijade radničkih igara 2019. godine, pa se nadamo da će do tada kamp biti završen – kaže sagovornik našeg portala i dodaje da će celokupna investicija, koja će se realizovati u tri faze, dostići vrednost od 400.000 EUR.

Vasović ističe i da će jedan deo kampa biti finansiran kroz prekograničnu saradnju sa Mađarskom.

- Naši partneri iz Mađarske će finansirati izgradnju bungalova. Takođe, i Pokrajina će finansirati deo projekta tačnije izgradnju sportskih terena.

Pet novih hostela

Prema rečima Saše Šućurovića, predsednika Opštine Novi Bečej, osim modernog kampa vojvođanski gradić bi trebalo da dobije još pet hostela.

- Kancelarija za mlade je, kroz projekte i u saradnji sa Ministarstvom sporta, opremila starovranjevačku opštinu koja će biti pretvorena u hostel gde će biti 35 kreveta i prostor za organizovanje seminara. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine. Takođe, privatni investitori su kupili kuće u Novom Bečeju koje će pretvoriti u hostele. Tako da su dva hostela u izgradnji, a dva čekaju dozvole – ističe Šućurović za "eKapiju".


Sve veći broj turista motivisao je i menadžment hotela "Tiski cvet" da upotpune svoju ponudu sa još tri bazena.

- Završeno je bušenje termalne bušotine koja je potrebna za izgradnju bazena. Naime, hotel planira da najpre otvori mini spa centar, da bi krajem sledeće godine napravili moderan spa centar. Opština im je izašla u susret prilikom prikupljanja projektne dokumentacije i građevinskih dozvola – dodao je Vasković.

Azerbejdžanci žele da grade akva park

Prilikom posete Novom Bečeju u junu ove godine, predstavnici Ambasade Azerbejdžana su pokazali interesovanje za investiranje u akva park koji je predviđen Planom detaljne regulacije.

- To bi bila investicija od 6 do 7 mil EUR koja bi mogla da postane realnosti u naredne tri do četiri godine. Ovih dana će nas posetiti partneri iz Azerbejdžana, pa očekujemo da ćemo imati i konkretne informacije – najavio je direktor Turističke organizacije Novi Bečej.

Irina Milošević
Fotogalerija
Kamp pored Tise u Novom Bečeju
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.