NavMenu

Bulevar kralja Aleksandra dobija dve kule - Pogledajte šta će se graditi na delu Zvezdare, Liona i Dušanovca

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.08.2015. 09:43
Komentari
Podeli
Bulevar kralja AleksandraBulevar kralja Aleksandra
Dve poslovne kule, više stambenih i komercijalnih objekata, moderna pijaca, škola, vrtić, nekoliko podzemnih garaža i više zelenih površina samo su deo onoga što je planirano u Bulevaru kralja Aleksandra, na potezu od Gospodara Vučića do Mite Ružića i Mis Irbijeve.

Prema nacrtu Plana detaljne regulacije koji obuhvata površinu od 32 hektara, predviđena je izgradnja dve poslovne kule kod Cvetkove pijace, koje će biti locirane sa obe strane Bulevara. U kulama, koje bi trebalo da imaju prizemlje i 14 spratova, planirano je da budu smeštene uprave javnih-komunalnih preduzeća, poslovni i izložbeni prostori, restorani...

Duž Bulevara od Vukovog spomenika do Ustaničke ulice predviđena je izgradnja stambenih i poslovnih objekata namenjenih komercijalnim sadržajima poput tržnih centara, hipermarketa...

Vuk Đurović iz Centra za planiranje urbanog razvoja Beograda (CEP) kaže za "eKapiju" da sada na ovom prostoru ima 180.000 m2, dok je planom predviđeno proširenje na 540.000 m2.

Prostor obuhvaćen planom se prostire između tri gradske celine - Zvezdare, Liona i Dušanovca i obuhvata 20 blokova koji su locirani sa obe strane Bulevara kralja Aleksandra.

U Mis Irbijevoj ulici planirana je izgradnja osnovne škole koja bi trebalo da primi 720 učenika. Mislilo se i na predškolski uzrast pa je za dečiju ustanovu u Ulici Hajduk Stanka predviđeno proširenje objekta kojim se dobija prostor za 180 mališana. Još veća investicija je izgradnja novog vrtića u neposrednoj blizini, površine 1200 m2 u koji bi moglo da se smesti još 270 predškolaca. U ovoj ulici smešten je i školski centar koga čine Građevinsko-tehnička škola, Visoka građevinsko-geodetska škola i Dom učenika srednjih škola. Planom je predviđena rekonstrukcija postojećeg centra i povećanje spratnosti do zgrade sa prizemljem i 3 sprata.

Kako plan obuhvata i prostor na kome se nalazi Dom zdravlja "Zvezdara", predviđena je njegova nadogradnja tj pretvaranje potkrovne u spratnu etažu čime bi se dobio prostor za potrebe ordinacija i pratećih prostorija zdravstvene stanice. Prizemni tržni centar ispred Doma zdravlja predviđen je za rušenje, baš kao i veći broj manjih kuća na čijem mestu bi nikle stambene zgrade.

Ono po čemu je ovaj kraj prepoznatljiv jeste Cvetkova pijaca. O uređenju beogradskih pijaca se dugo govori, a gradski zvaničnici su nedavno najavili rekonstrukciju skoro svih prestoničkih tržnica. Ovim Nacrtom plana urbanisti iz CEP-a su predvideli potpunu rekonstrukciju Cvetkove pijace i izgradnju komercijalnog kompleksa sa savremenom gradskom pijacom, u skladu sa novim tendencijama udruživanja komercijalnih, trgovačkih i poslovnih sadržaja na jedinstvenom prostoru.

Dobra vest za stanovnike ovog dela Zvezdare, kao i za pijačne trgovce i kupce je da je u ovom delu planirana izgradnja dve javne garaže. Jedna garaža biće izgrađena ispod same pijace i imaće dve podzemne etaže i 650 parking mesta. U neposrednoj blizini, u Ulici Živka Davidovića planirana je druga garaža sa 3 podzemne etaže i 160 parking mesta.

(Foto: Google Maps/screenshot)

Probleme sa parkiranjem mogla bi da reši izgradnja garaže sa 390 parking mesta u blizini DZ "Zvezdara" i školskog centra. Stanovnici ovog dela grada mogli bi da dobiju još veću parkovsku površinu na delu između Bulevara i Doma zdravlja. Na oko 70% ispod parka planirana je izgradnja podzemne garaže čiji će ozelenjeni krov predstavljati sastavni deo parkovske površine. Sa druge strane Bulevara je takođe planiran park. Ove dve površine bi tako činile celinu i zelenu oazu u gusto naseljenom delu grada.

Prema nacrtu Plana detaljne regulacije, planira se rekonstrukcija i širenje saobraćajne i infrastrukturne mreže, a kako kaže naš sagovornik vodilo se računa i o tome da bi trasa beogradskog metroa trebalo da ide Bulevarom. Dodaje da su se pri izradi plana trudili da bude što realniji za realizaciju. Ovako velika investicija podrazumeva sukcesivnu rekonstrukciju koju bi bilo moguće ostvariti za 10- ak godina.

Nacrt plana detaljne regulacije Bulevara kralja Aleksandra za područje od Ulice gospodara Vučića do Ulice Mite Ružića i Mis Irbije je na javnom uvidu do 3. septembra u zgradi Gradske uprave Grada Beograda.

D.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.