NavMenu

Sever čeka višemilionske investicije - Master plan Palića predviđa izgradnju hotela, golf terena, tržnog centra, zabavnih sadržaja na kopnu i na vodi...

Izvor: eKapija Utorak, 14.07.2015. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Od 2007. godine u unapređenje kvaliteta prostora Palića uloženo je više od 6 mil EUR. Nove, višemilionske investicije predviđene su novim Master planom koji je predstavljen juče, a čijom realizacijom bi Palić postao mesto gde će posetioci moći da uživaju u lepim i dobrim hotelima, golf terenima, u akva fan parku, kongresnom centru, jedriličarskom centru, mnogobrojnim ugostiteljskim objektima i sportskim terenima.

Iako su mnogobrojne kritike upućene na izradu novog master plana, nadležni kažu da je bio neophodan i da predstavlja temeljnu reviziju Master plana iz 2006, posebno u delu koji se odnosi na viziju i koncept upotrebe prostora, a jedan od ključnih razloga za njegovu izradu bilo je i prilagođavanje novim režimima zaštite, uz uvažavanje potrebe korišćenja resursa u skladu sa merama za očuvanje biološke raznovrsnosti i poboljšanje kvaliteta vode.

Realizacijom Master plana, Palić će dobiti potpuno novi izgled, uz pregršt raznovrsnih sadržaja, a projektnim zadatkom predviđen je obuhvat šireg regiona Palićkog jezera, koji se sastoji od tri kruga: Zlatni, Srebrni i Bronzani.

Zlatni krug obuhvata lokaciju između jezera Palić i Krvavog jezera, dok Srebrni krug čini neposredno okruženje centra i uključuje postojeće objekte i objekte koji bi trebalo da budu sagrađeni. U pitanju je obuhvat prethodnog Master plana iz 2006. uz dodatak nove lokacije koja je predviđena za razvoj golf terena i pratećih sadržaja. Bronzani krug obuhvata šire okruženje Turističkog prostora Palić – celo jezero i naselja u okolini i jezero Ludaš. Predlaže se, da u obuhvat Bronzanog kruga uđe i lokacija sportskog aerodroma u naselju Bikovo, budući da postoji mogućnost njegove rehabilitacije jer bi svojom pozicijom povećao dostupnost lokacije i razvoj dodatnih sadržaja.

Potreba za novitetima

U 2014. godini na Paliću je ostvareno ukupno 22.030 dolazaka (rast od 9.4% - 2014/2013) i 40.356 noćenja (rast od 7.2% - 2014/2013). Analizirajući pojedinačno kapacitete Palića, sa 25% kapaciteta u hotelima, jasno je da struktura smeštaja ne odražava karakter međunarodno prepoznate destinacije. Tri dominantna tržišta čine gosti iz Mađarske, Hrvatske i Poljske, a ukupni hotelski kapaciteti ograničeni su na hotele i garni hotele ("Park" i "Jezero" - "Elitte Palić", "Palić Resort", "Prezident" i "Vila Lago"), a osim restorana, dodatne sadržaje gostima nude, pre svega, kroz korišćenje kongresnih kapaciteta. Usluge velnesa postoje, ali su ograničene (uglavnom se odnose na saune i manje spoljne bazene) i svakako su nedovoljne za generisanje tražnje, već se nude kao dodata vrednost samom boravku.

Obuhvat Master plana Palić, žuto: Zlatni krug, crveno: Srebrni krug, narandžasto: Bronzani krug (Foto: Master plan)Obuhvat Master plana Palić, žuto: Zlatni krug, crveno: Srebrni krug, narandžasto: Bronzani krug
Osnova novog Master plana je da ljudi na Paliću moraju biti zdravi i srećni, pa su u izgradnji željene tržišne pozicije za prostor Zlatnog i Srebrnog kruga predviđeni objekti za unapređenje zdravstvenog turizma, MICE hoteli, sportski turizam, golf tereni, pojačana organizacija događaja i kulturnih sadržaja, a predlaže se i intenziviranje rekreacije u prirodi i forsiranje sadržaja vezanih za salaše, vino i gastronomiju na prostoru Bronzanog kruga.

Hoteli, golf teren, tržni centar, sportski sadržaji...

U predlozima razvojnih projekata izvršeno je usklađivanje postojećih inicijativa sa novim predlozima projekata.

Zlatni krug podeljen je u 3 zone u okviru kojih su formirani ključni projekti: Healt&Spa, Outdoor wather fun i Promenada. Prva zona obuhvata Palić Spa Resort koji klijentima pruža celokupan spektar sadržaja i usluga za rekreaciju, opuštanje i oslobađanje od stresa, unapređenje zdravlja i razvoj zdravih životnih navika. Sastoji se od hotela na nivou četiri internacionalne zvezdice, potpuno opremljenog spa i velnes centara sa medicinskim spa sadržajima i širokim spektrom terapija i tretmana za dobro zdravlje, punktove hrane i pića sa naglaskom na zdravu ishranu, multifunkcionalne dvorane i ostale prateće sadržaje.

Plan predviđa 150 soba u hotelu, 50 kondo apartmana, uređeni spoljni parking sa 150 parking mesta za goste hotela i dodatnih 150 mesta za spoljne goste spa i velnes centra i ostalih sadržaja u okviru rizorta, a vrednost ovih objekata, koji bi trebalo da doprinesu unapređenju zdravstvenog turizma na severu Srbije, procenjuju se na oko 40 mil EUR.

Outdoor water fun segment obuhvata Zeleni zabavni park površine 2.400 m2 i bazene za odrasle i decu, dok bi treća zona Lido-promenada obuhvatila površinu od 25.000 m2. Zajedno ove dve zone predviđaju ulaganja od skoro 10 mil EUR.

I Srebrni krug podeljen je prema iskustvenim zonama. U njemu je poseban naglasak stavljen na razvoj sportskih sadržaja, ali i hotelskog i kongresnog turizma.

Ambicije za MICE i Spa Hotel, predviđenog u ovom krugu, su da postane jedan od vodećih na lokalnom i regionalnom tržištu. Hotel će imati poslovni centar, velnes / spa centar na prostoru od oko 1.800-2.000 m2 sa unutrašnjim i spoljnim bazenom i svim važnijim sadržajima za opuštanje, različite tretmane relaksacije i usluga za lepotu (beautycorner), a biće formirani i minimalni trgovački sadržaji, poput suvenirnice, kao i prostor predviđen je prostor za prodaju lokalnih proizvoda(med /vino/rakije/ isl.) i parking.

Izgradnja kongresnog centra na ovoj lokaciji planirana je uporedo sa MICE&Spa hotelom, nakon realizacije projekata Zlatnog kruga.
Ukupni kapacitet centra za poslovna događanja su do 1.000 delegata u theatre seating, glavna sala sa pogledom na jezero, 3-4 manje sale za sastanke (meeting rooms, 60-80m2), i 5-7 soba za manje sastanke (board rooms, 25-30m2).

Predviđena je i izgradnja Palić porodičnih butik hotela i Palić vila. Predlaže se razvoj maksimalno 4 porodična butik hotela sa ukupno 120 ključeva i maksimalno 30 vila visokog nivoa, dok se vrednost ovih objekata procenjuje na više od 15 mil EUR.

Prostor zapadno od jezera predviđen je i za golf teren sa 18. rupa, koji će obuhvatiti i GolfClub klupske kuće, uređena vežbališta i odgovarajući prostor za školu golfa. Svi neophodni i dodatni sadržaji obvuhvatiće površinu od 75 ha, a ulaganja u ovaj kompleks dostigla bi visinu od 7 mil EUR.

Na zapadnoj strani jezera od sportskih sadržaja predviđen je i Veslački klub Palić. Pored ključnog i pratećih objekata, planiran je i prostor za parking, prateće sadržaje – sportski tereni, staze za trčanje, prostor za tuševe i kabine, dečije igralište, kao i adekvatan prostor za zelene površine.

U okviru Srebrnog kruga nalaze se postojeći "Ellitte Palić" hoteli – hotel "Park", "Jezero", kao i "Mala gostiona" koji predstavljaju najeksluzivniji deo rizorta - zaštićenu zonu Velikog parka, a Mater planom je predviđena dogradnja objekta Male gostione vrednosti oko 6 mi EUR.

U ovoj zoni u planu je i Palić sportski hotel prilagođen sadržajima za sportiste, kategorije 3 zvezdice, sa dvoranom i sport apartmanima, kao i Palić Reatail i Creative Plaza – tržni centar sa pažljivim izborom zakupaca, površine oko 9.000 m2 koji će osim šopinga služiti i za organizaciju mini događaja.

Naistočnoj obali jezera predviđen je Adrenalinski park - iskustvo adrenalina na kopnu i vodi, zajedno s Water ski centrom.

Eko-turistički park predviđen za Bronzani krug predstavlja zaokruženu turističku celinu, koja kombinuje pojedinačna iskustva – posmatranje ptica, ribolov, pešačke staze, edukativne staze, eko kamp, škole prirode, aktivni odmor – u jedinstven paket. Oslanjaće se kako na komercijalne sadržaje ('tržnicu domaće hrane', prodavnicu lokalnih suvenira i rukotvorina), ugostiteljske sadržaje (restorane sa zdravom hranom, restorane salokalnim specijalitetima), kao i sve potrebne servisne sadržaje (parking, sanitarne objekte, i sl.).

Kako je rekao gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, u raspisivanje međunarodnog tendera za dovođenje strateških investitora na Palić krenuće se već od jeseni, dok će se pred odbornicima Skupštine Subotice, Mater plan naći tokom avgusta.

Master plan Palića izradila je konsultantska kuća "Horwath HTL".

Kompletan Master plan pročitajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.