NavMenu

U Leskovcu niče 260 stanova i hotel - "Delta Real Estate" gradi stambeno-poslovni kompleks vredan 18,6 mil EUR (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.06.2015. 16:01
Komentari
Podeli
Budući izgled centra LeskovcaBudući izgled centra Leskovca
"Delta Real Estate" planira da u u centru Leskovca gradi stambeno-poslovni kompleks i hotel površine oko 6.110 m2, na parceli od 14.266 m2. Kako je projektom ove kompanije predviđeno, objekti će biti različite spratnosti, te će se sastojati od prizemlja, mezanina i 4 do 6 spratova, kažu ekskluzivno za "eKapiju" u ovoj kompaniji.

Ovaj kompleks "Delta" planira da izgradi na prostoru leskovačkog sajmišta, pa bi novi stanovi i hotel trebalo da niknu umesto čuvene "Šajkače". Autor projekta je Anđela Nikolić, mlada arhitektkinja u timu "Delta Real Estate".

- Ovim rešenjem, do kojeg smo došli analizom potencijala lokacije, izgradilo bi se oko 21.700 m2 (bruto razvijene površine) stambenog prostora koje pruža humane uslove stanovanja, oko 8.383 m2 poslovnih sadržaja u okviru stambenih objekata i dodatnih 1.014m2 u okviru hotela - kaže za "eKapiju" Sandra Borđoški, arhitekta "Delta real estate".

U "Delti" procenjuju da je vrednost projekta 18,6 mil EUR. Novi dom moglo bi da pronađe 260 porodica, koliko će biti izgrađeno stanova, površine od 30 do 125 m2. Investitor kaže da će konačna struktura stanova biti definisana u daljoj razradi projekta uzimajući u obzir potražnju na tržištu.

Umesto "Šajkače" stiže i hotel

Projektom je predviđeno da budući hotel ima prizemlje, mezanin i 5 spratova.

- Površina hotela je oko 3.000 m2, ne računajući komercijalne sadržaje u prizemlju i mezaninu. Hotel će imati 65 soba smeštenih na 5 etaža. Njih će pratiti dodatni sadržaji kao što su konferncijske sale, restoran, spa i fitnes centar - objašnjava naša sagovornica.
Poseban akcenat stavljen je na uređenje otvorenih površina između izgrađenih objekata čije sadržaje bi koristili svi građani, a ne samo korisnici stanova.

- Otvarajući delove prizemlja i mezanina omogućuju se prodori kroz blok i slobodne površine postaju prirodni nastavak centra grada. Slobodne površine su ozelenjene, sa uređenim delovima za igru dece, sedenjem, baštama ugostiteljskih objekata i drugim sadržajima za koje se ukaže potreba. Popločavanje staza planirano je u različitim bojama i slogovima čime se naglašavaju glavne pešačke komunikacije - objašnjava Borđoški.

Budući stanari ne bi morali toliko ni da brinu, budući da su projektom planirana 82 parking mesta na otvorenom, dok bi se najveći broj mesta obezbedio u podzemnoj garaži kapaciteta 336 mesta.

U "Delta Real Estate"-u kažu da početku izgradnje prethode pripremni radovi, izrada projektne dokumentacije i dobijanje potrebnih dozvola, nakon čega radovi mogu odmah početi.


Da li je moguće sačuvati "Okrugli paviljon" na toj lokaciji?

Prema nalazu i mišljenju sudskog veštaka, vrednost neophodnih radova za dovođenje u funkcionalno stanje Okruglog paviljona iznosila bi 1.525.000 EUR bez PDV-a. U izveštaju je konstatovano da "nema finansijskog osnova za ulaganje pojedinaca u sanaciju ovog objekta bez pomoći državne administracije." Iz tog razloga, ovim rešenjem nije planirano zadržavanje postojećih objekata na parceli, zaključuju u "Delta Real Estate"-u.

Šajkača"

"Sajam" je privatizovan 2007. godine, kada je većinski vlasnik sa 70% kapitala postala beogradska kompanija "Delta Maxi". Sajam ima pet hala na površini od osam hiljada kvadratnih metara, od kojih je najveći "Okrugli paviljon" sa četiri hiljade kvadrata, kao i petnaest hektara građevinskog zemljišta koje je u državnoj svojini. Paviljoni su ruinirani, jer godinama nije ništa ulagano, a u najgorem stanju je okrugli paviljon koji je zbog oblika krova dobio naziv "Šajkača".

Do 1990. godine, Leskovački sajam je imao licencu za organizovanje međunarodnih sajmova, a najpoznatiji je bio "Mestem" – "Međunarodni sajam tekstila i tekstilnih mašina" koji je okupljao po stotinak izlagača sa prostora bivše Jugoslavije i iz inostranstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.