NavMenu

Otvaranje "Zemun parka" 28. maja - Prvi ritejl park u Beogradu do kraja 2015. dobiće i bioskop i još 2.500 m2 komercijalnog prostora (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 15.04.2015. 15:16
Komentari
Podeli
Prvi ritejl park u Beogradu - "Zemun park" biće otvoren 28. maja, najavila je danas izraelska "Mivne Group". Više od 98% prostora već je dobilo zakupce, a u Zemunu će nakon prve faze radova biti otvoreno 40 novih radnji. Novi "hram kupovine" smešten je u blizini autoputa Beograd-Novi Sad kod "Metro Cash and Carry" radnje i objekat sada zauzima površinu od 16.000 m2. U izgradnju "Zemun parka", "Mivne Group" je do sada uložila 25 mil EUR, a investitor je već najavio i nova ulaganja.

Ovo je prva investicija izraelske kompanije u oblasti "real estate"-a u Srbiji, ali ne i prva uopšte. Naime, "Fishman group", čiji je "Mivne Group" deo, prisutna je u Srbiji kroz trgovinske radnje "Home centar", pa će upravo ovaj lanac prodavnica imati i jednu od najvećih radnji u "Zemun parku". Osim njega, najavljena je velika "UniverExport" prodavnica, depo "Uradi sam", a novi ritejl će moći da se pohvali i najvećom igraonicom za decu u zemlji.

- Verujemo u razvoj ritejla u Srbiji, a kroz razvoj ovog projekta uverili smo se i da postoji velika potražnja domaćih i međunarodnih trgovaca za kvalitetnim poslovnim prostorom. Koncept ritejl parkova prilagodljiviji je tržištu i ekonomskom okruženju u Srbiji budući da je mesečni zakup u odnosu na tržni centar dosta jeftiniji, a niže su i cene održavanja. Osim toga, ritejl parkovi su dostupniji i kupcima zbog lakšeg pristupa i većeg broja parking mesta - izjavio je Nir Makdasi, regionalni direktor "Mivne Group".

Prema rečima Makdasija zakupci u centru će biti i sportske radnje, prodavnice nameštaja, elektrotehnike, a ideja je da se osim trgovine i šopinga, posetioci zabave i odmore, pa će u sklopu prvog ritejl parka u Beogradu raditi i Zabavni park na oko 23.000 m2 gde će biti organizovane različite manifestacije: sportske, kulturne, koncerti...

U okviru "Zemun parka" biće otvoren i mini tržni centar za zakupce i lokalne kompanije koji ne mogu da priušte radnje velikog formata od oko 1.000-2.000 m2 kakve su inače karakteristične za ritejl parkove, a za koje postoji interesovanje.

Kada u potpunosti bude završen "Zemun park" će se prostirati na 30.000 m2. Sama parcela uz novosadski autoput na kojoj se nalazi obuhvata površinu od oko 77.000 kvadratnih metara, a tržni centar će imati više od 800 parking mesta.

Miša Marković, menadžer "Zemun parka" i Nie Makdasi, regionalni direktor "Mivne Group" na predstavljanju prvoj ritejl park u BeograduMiša Marković, menadžer "Zemun parka" i Nie Makdasi, regionalni direktor "Mivne Group" na predstavljanju prvoj ritejl park u Beogradu
Bioskopske hale i nove radnje

Odmah nakon otvaranja parka krajem maja investitor će započeti radove i na njegovom širenju. Do kraja godine "Zemun park" bi trebalo da bude bogatiji za još 5.000 m2 prostora - veliki bioskopski kompleks na oko 2.500 m2 i isto toliko prostora za nove radnje. Druga faza radova, prema najavi Makdasija, biće u potpunosti završena do kraja 2016. godine kada se očekuje da novi međunarodni lanci maloprodaje uđu na srpsko tržište.

Kako je za "eKapiju" rekao Miša Marković, menadžer tržnog centra, vrednost druge faze radova će zavisiti od precizne građevinske i ekonomske procene, ali neće biti značajno manja od prve.

- Samo u izgradnju bioskopa i novog komercijalnog prostora u periodu od oko 6-7 meseci biće uloženo nekoliko miliona evra. Otvaranjem centra za manje od mesec i po dana, posao će dobiti 300 radnika, a za drugu fazu očekujemo još toliko. Indirektno u obe faze učestvovaće po nekoliko stotina građevinskih radnika – rekao nam je Marković.

Očekuje se da će ka novom tržnom centru u Beogradu gravitirati više od 400.000 stanovnika prestonice. "Zemun park" će ipak najbliži biti kupcima iz Zemuna, Novog Beograda, Zemun polja, Batajnice, Altine i Ugrinovaca, ali i naselja koja su na drugoj strani reke - Borče, Ovče i Krnjače zahvaljujući Pupinovom mostu.

Investitor je najavio da je u planu i izgradnja pešačke i kolske komunikacije sa "Metro Cash and Carry"-jem, kako bi zajednički kompleks postao novi centar Zemuna za trgovinu, slobodno vreme i zabavu, kao i širenje postojećih autobuskih linija koje prolaze pored parka (704, 707).

Interesantni i drugi gradovi

Na pitanje "eKapije" da li "Mivne grupa" razmatra izgradnju ritejl parka u još nekom gradu u Srbiji, Marković kaže da su svakako razmišljali o tome.


- Kada ulazimo na neko tržište dolazimo sa namerom da tu budemo dugoročno, ne da se zadržimo na jednoj investiciji. Dosta je ponuda i mogućnosti ali želimo da najpre razradimo Beograd i otvorimo ritejl park u Zemunu na pravi način, a zatim, nadam se, krenemo i dalje.

"Mivne Group" je vodeća izraelska grupacija iz oblasti "real estate"-a (upravljanje imovinom i izgradnja komercijalnih sadržaja) koja rukovodi sa više od 4 miliona kvadrata širom sveta. "Mivne Group" je ćerka firma "Fishman grupe", sastavljena od prestižnih kompanija "Industrial Buildings Corporation", "Jerusalem Economy" i "Darban".

U Srbiji posluju preko firme "Jelmil" (50% vlasništvo "Industrial Buildings Corporation" (IBC), 50% "Jerusalem Economy Corporation" (JEC)).

Ritejl park

Umesto zatvorenih tržnih centara sa veštačkim svetlom i klima uređajima, ritejl park nudi šoping na otvorenom i uglavnom su pozicionirani van centralnih gradskih zona jer se prostiru na većim površinama.

Ritejl parkovi su objekti na jednom nivou, bez podruma i spratova, koji se sastoje iz niza zasebnih lokala spojenih u jednu celinu. Ta celina je najčešće u obliku ćiriličnog slova p, u koju se ulazi direktno iz spoljnog okruženja, koga čine pristupne saobraćajnice sa parking mestima i plato sa zelenim površinama i šetališnim zonama duž ulaza u lokale.

Ivana Bezarević


Fotogalerija
Zemun park
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.