NavMenu

Japan dobio česmu na Kalemegdanu

Izvor: Blic Sreda, 15.09.2010. 09:13
Komentari
Podeli

Na zelenoj površini na Kalemegdanu, na kraju Velikog šetališta, sutra će svečano biti otkrivena Japanska česma, podignuta u znak zahvalnosti Beograđana narodu zemlje izlazećeg sunca za brojne donacije srpskoj prestonici. Inicijativu da se na ovaj način Beograd zahvali Japanu pokrenuo je, sa svojim čitaocima, dnevni list "Blic", a podržale su je i gradske vlasti.

Japansku česmu će u podne svečano otkriti gradonačelnik Dragan Đilas i ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki.

Otvaranje japanske česme jedan je od načina na koji Grad želi javno da oda priznanje i pokaže zahvalnost diplomatskoj misiji Japana i Vladi Japana za veliki broj donacija koje su u proteklih desetak godina, kao pomoć bržem napretku i razvoju, upućene Srbiji i Beogradu.

Do danas Japan je donirao više od 40 mil EUR glavnom gradu, a jedna od najznačajnijih donacija sigurno je bila je kupovina 93 gradska autobusa takozvana "japanca". Donirana je i oprema za Republički hidrometeorološki zavod za merenje kvaliteta vode u glavnom gradu, u vrednosti od 100.000 evra, a pomoć je stigla i u oblasti vodosnabdevanja (više od 15 mil EUR). U kliničko bolničke centre, bolnice i domove zdravlja u Beogradu narod Japana uložio je 1,2 mil EUR. Pomoć se odnosila na nabavku ambulantnih vozila, kupovinu neophodnih aparata i medicinskih materijala.

Zbog svih ovih stvari, sredinom 2008. godine, čitaoci "Blica" su predložili, a list podržao i pokrenuo inicijativu da jedna javna česma u gradu bude trajno obeležje zahvalnosti Beograđana japanskom narodu. Čitaoci "Blica" su tada i glasali za lokaciju gde bi ova česma mogla da bude postavljena, i izabrali plato ispred "Arene". Ubrzo nakon toga "Blic" je dobio i odgovor od gradonačelnika Đilasa.

- Sa velikim zadovoljstvom podržavam inicijativu mojih sugrađana da jedna česma u Beogradu bude podignuta u znak zahvalnosti prijateljskom Japanu i njegovoj ekselenciji Tadaši Nagaiu, ambasadoru Japana, zbog svega što je učinio za nas - pisalo je u pismu gradonačelnika Đilasa.

U avgustu ove godine sada već bivšem ambasadoru Japana u Srbiji Tadašiju Nagaiu dodeljeno je zvanje počasni građanin Beograda, najprestižnije priznanje Grada, što je takođe bio čin zahvalnosti za nesebičnu pomoć i brojne donacije Zemlje izlazećeg sunca. Tadaši Nagai, koji je kao diplomatski predstavnik u glavnom gradu boravio više od 15 godina, po mnogima imao je ključnu ulogu u dodeli neprocenjive materijalne pomoći. Inicijativu da se Nagaiu dodeli ovo priznanje pokrenulo je 35 javnih ličnosti krajem 2008. godine, a neposredan povod za to bila je donacija Narodnom pozorištu u vrednosti od 400.000 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.