NavMenu

Udruženje banaka Srbije najavilo donaciju zdravstvenom sistemu

Izvor: Tanjug Petak, 04.12.2020. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lemon Tree Images/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje banaka Srbije (UBS) obeležava 99 godina postojanja, a generalni sekretar udruženja Vladimir Vasić izjavio je da će zdravstvenom sistemu Srbije biti poklonjena sredstva planirana za tradicionalnu proslavu koja nije održana zbog epiodemije korona virusa.

U video poruci, Vasić je rekao da je u ovoj godini bankarski sektor Srbije bio podrška merama Vlade, Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

- U uslovima pandemije (bankarski sektor) pokazuje da je stabilan i likvidan i da je kao takav uvek tu za građane i privredu i državu - rekao je Vasić.

Naveo je da su 2020. obeležila dva moratorijuma na obavezu prema bankama i garantna šema kao podrška preduzećima, čija je ukupna vrednost veća od pet milijardi evra.

Vasić je rekao da su u uslovima pandemije i vanrednog stanja banke omogućile redovno obavljanje platnog pormeta, isplatu penzija u posebnim uslovima i redovno kreditiranje stanovništva i privrede.

S ozbirom na situaciju u kojoj se našao ceo svet zbog pandemije korona virusa, on kaže da je ovu godinu obeležila ubrzana digitalizacija i rast svih oblika bezgotovinskog plaćanja, onlajn i mobilnog bankarstva i implementacije inovativnih digitalnih usluga.

- Sve ove aktivnosti pratilo je UBS sa svojim članicama. Bez obzira koliko teška, iza nas je uspešna godina -rekao je Vasić.

U sledećoj godini, navodi, izazov za sve biće da se održi ekonomska stabilnost, da se radi na oporavku privrede, očuvanju i rastu standarda i finansijske sigurnosti građana.

- Uloga banaka u ovome je veoma bitna - rekao je Vasić i naveo da se u idućoj godini očekuje nastavak ubrzane digitalizacije bankarskih usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Ko bi mogao da kupi TikTok?

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je zakon u sredu kojim bi zabranio TikTok u SAD osim ako njegov kineski vlasnik, ByteDance, proda aplikaciju. TikTok planira žalbu na zakon pred sudom, ali ako ne uspe, kompanija će morati da pronađe kupca, i to brzo. To ostavlja pitanje koga bi američka vlada mogla smatrati odgovarajućim novim vlasnikom TikToka-a sa 170 miliona američkih korisnika i sve većim izazivačem prema etabliranim gigantima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.