NavMenu

Donacija iz Nemačke za audio-vizuelne pričaonice u Gerontološkom centru u Subotici

Izvor: subotica.com Nedelja, 06.09.2020. 10:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Tumisu)Ilustracija
Zahvaljujući donaciji nemačke humanitarne organizacije ASB u vidu savremene računarske opreme u Gerontološkom centru formirane su audio-vizuelne pričaonice, koje će korisnicima omogućiti bržu i lakšu vezu sa porodicom.

Reč je o projektu "Socijalizaciju uz distancu" koji sprovodi ASB u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova SR Nemačke, ukupne vrednosti od 62.000 EUR, koji se realizuje u okviru šireg programa pomoći domovima za stare u Republici Srbiji i regionu.

Oprema vredna 10.000 EUR instalirana u šest dnevnih boravaka posle čega je korisnicima organizovana kratka obuka za njeno korišćenje.

Osnovna ideja je da se dnevni boravci u sva tri objekta Gerontološkog centra - Dom Dudova šuma, Dom za odrasla lica i Dom za negu, opreme audiovizuelnim sredstvima koja bi, sa jedne strane, omogućila kvalitetniju i kontinuiranu komunikaciju između korisnika i njihovih porodica i prijatelja, dok bi sa druge strane služila za prikazivanje edukativnog, kulturnog i zabavnog sadržaja, kao i namenskih programa u okviru radno-okupacione terapije.

- Ovo nije vreme kada kažemo da nam trebaju hrana i lekovi, to vreme je iza nas, nego da nam treba savremena video oprema i internet, da bi našim korisnicima omogućili da fizička distatanca ne bude i socijalna. Da fizička odvojenost od porodice i prijatelja ne bude i socijalna, da što više budu uključeni u dešavanja i da što više komuniciraju sa njima - kaže Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

Gerontološki centar je prvi u Srbiji koji je uveo video pozive, ali su oni do sada bili samo na telefonu. Sada će to biti na dva velika ekrana - kompjuterskom i televizijskom, kako bi se još bolje čuli i videli.

- Ovo je velika pomoć korisnicima, ali i zaposlenima koji brinu o njima i često umesto njih zovu njihove porodice – dodaje Gordan Velev, direktor ASB Srbija.

Gerontološki centar će i ubuduće imati veliku podršku Grada Subotice poručio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu.

Inače, svi gerontološki klubovi rade normalno, a usluga "Pomoć i nega u kući" u punom kapacitetu biće nastavljena od 1. oktobra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.