NavMenu

Nacionalni dan Belgije obeležen donacijama ambasadora i belgijskih kompanija srpskim kovid bolnicama

Izvor: eKapija Utorak, 21.07.2020. 15:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Dan državnosti Belgije, 21. jul, ove godine u velikoj meri zamišljen je kao počast zdravstvenim radnicima. Ambasada Belgije u Beogradu, sa Belgijsko-srpskim privrednim udruženjem (BSBA), ujedinila je snage sa Fondom B92 kako bi donirala medicinsku i zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Surdulici.

Kroz ovu inicijativu, belgijske kompanije i ambasada Belgije prikupili su preko 12.200 EUR od kojih su kupljene 4 infuzione - špric pumpe za Kliničko - bolnički centar Zemun, video laringoskop za Zdravstveni centar Surdulica, kao i 700 zaštitnih mantila za KBC Zvezdara.

Dve belgijske kompanije, New Image i Metech, u saradnji sa Tehničkom školom u Smederevu isporučili su nekoliko stotina zaštitnih vizira koji će biti distribuirani u nekoliko kovid bolnica – KBC Zemun, KBC Zvezdara, KBC Bežanijska kosa, KBC Dr Dragiša Mišović – Dedinje, Ortopedskom institutu Banjica i Zdravstvenom centru Surdulica.

Ceremoniji primopredaje špric pumpi u zemunskoj bolnici prisustvovali su predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić, belgijski ambasador Кoen Adam, belgijski ataše odbrane pukovnik Deneis i prvi sekretar Van Opstaele.

- Zaista sam zahvalan belgijskim kompanijama, koje su i same u teškoj situaciji, imajući u vidu posledice krize kovid-19, ipak smatrale važnim da učestvuju u ovoj akciji solidarnosti. U ovim teškim vremenima moramo da vodimo računa o zdravstvenim radnicima i drago mi je što je Fond B92 deo donacije usmerio u zaštitnu opremu koju će oni koristiti. Ova akcija pokazuje posvećenost belgijskih investitora da se bore zajedno sa svojim srpskim domaćinima, da prebrode trenutnu krizu. U tom smislu, i uprkos teškim trenucima kroz koje naše zemlje prolaze, Nacionalni dan Belgije, ovaj put obeležavamo na najtopliji i najlepši način - izjavio je ovom prilikom ambasador Koen Adam.

Događaju i uručenju donacije prisustvovali su i predstavnici Belgijsko–srpske privredne asocijacije (BSBA) predsednik Hugo Van Vegel i izvršna direktorka Milica Vranjanac.

Pored kompanija New Image i Metech koje su obezbedile zaštitne vizire, ovoj akciji solidarnosti priključilo se još nekoliko belgijskih kompanija koje posluju u Srbiji, među kojima su i TARA International Consulting, Internacionalni centar za transfer znanja i tehnologije – ICTTI, Elicio Wind koju je na današnjem događaju predstavljali direktor Kristof Bols i Dejan Janković, kao i mnoge druge kompanije.


Tokom današnje posete KBC Zemun, predstavnike ambasade i belgijskih kompanija dočekao je direktor te ustanove prof. dr Dragoš Stojanović, sa kojim su imali kratku razmenu o trenutnoj zdravstvenoj situaciji i zahvalio se na donaciji.

Predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić istakao je ovim povodom:

- Posle vrlo vredne donacije KBC Dr Dragiša Mišović, ambasada Belgije odlučila je da obeležavanje svog nacionalnog dana posveti solidarnosti sa Srbijom, zdravstvenim radnicima i pacijentima. Time je na najbolji način demonstrirano prijateljstvo i solidarnost, ali i belgijski patriotizam i dostojanstveno obeležavanje nacionalnog dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.