NavMenu

Nacionalni dan Belgije obeležen donacijama ambasadora i belgijskih kompanija srpskim kovid bolnicama

Izvor: eKapija Utorak, 21.07.2020. 15:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Dan državnosti Belgije, 21. jul, ove godine u velikoj meri zamišljen je kao počast zdravstvenim radnicima. Ambasada Belgije u Beogradu, sa Belgijsko-srpskim privrednim udruženjem (BSBA), ujedinila je snage sa Fondom B92 kako bi donirala medicinsku i zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Surdulici.

Kroz ovu inicijativu, belgijske kompanije i ambasada Belgije prikupili su preko 12.200 EUR od kojih su kupljene 4 infuzione - špric pumpe za Kliničko - bolnički centar Zemun, video laringoskop za Zdravstveni centar Surdulica, kao i 700 zaštitnih mantila za KBC Zvezdara.

Dve belgijske kompanije, New Image i Metech, u saradnji sa Tehničkom školom u Smederevu isporučili su nekoliko stotina zaštitnih vizira koji će biti distribuirani u nekoliko kovid bolnica – KBC Zemun, KBC Zvezdara, KBC Bežanijska kosa, KBC Dr Dragiša Mišović – Dedinje, Ortopedskom institutu Banjica i Zdravstvenom centru Surdulica.

Ceremoniji primopredaje špric pumpi u zemunskoj bolnici prisustvovali su predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić, belgijski ambasador Кoen Adam, belgijski ataše odbrane pukovnik Deneis i prvi sekretar Van Opstaele.

- Zaista sam zahvalan belgijskim kompanijama, koje su i same u teškoj situaciji, imajući u vidu posledice krize kovid-19, ipak smatrale važnim da učestvuju u ovoj akciji solidarnosti. U ovim teškim vremenima moramo da vodimo računa o zdravstvenim radnicima i drago mi je što je Fond B92 deo donacije usmerio u zaštitnu opremu koju će oni koristiti. Ova akcija pokazuje posvećenost belgijskih investitora da se bore zajedno sa svojim srpskim domaćinima, da prebrode trenutnu krizu. U tom smislu, i uprkos teškim trenucima kroz koje naše zemlje prolaze, Nacionalni dan Belgije, ovaj put obeležavamo na najtopliji i najlepši način - izjavio je ovom prilikom ambasador Koen Adam.

Događaju i uručenju donacije prisustvovali su i predstavnici Belgijsko–srpske privredne asocijacije (BSBA) predsednik Hugo Van Vegel i izvršna direktorka Milica Vranjanac.

Pored kompanija New Image i Metech koje su obezbedile zaštitne vizire, ovoj akciji solidarnosti priključilo se još nekoliko belgijskih kompanija koje posluju u Srbiji, među kojima su i TARA International Consulting, Internacionalni centar za transfer znanja i tehnologije – ICTTI, Elicio Wind koju je na današnjem događaju predstavljali direktor Kristof Bols i Dejan Janković, kao i mnoge druge kompanije.


Tokom današnje posete KBC Zemun, predstavnike ambasade i belgijskih kompanija dočekao je direktor te ustanove prof. dr Dragoš Stojanović, sa kojim su imali kratku razmenu o trenutnoj zdravstvenoj situaciji i zahvalio se na donaciji.

Predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić istakao je ovim povodom:

- Posle vrlo vredne donacije KBC Dr Dragiša Mišović, ambasada Belgije odlučila je da obeležavanje svog nacionalnog dana posveti solidarnosti sa Srbijom, zdravstvenim radnicima i pacijentima. Time je na najbolji način demonstrirano prijateljstvo i solidarnost, ali i belgijski patriotizam i dostojanstveno obeležavanje nacionalnog dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.