NavMenu

Međunarodni dan SOS Dečijih sela

Izvor: eKapija Utorak, 23.06.2020. 15:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SewCream/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni dan SOS Dečijih sela obeležava se svake godine 23. juna. Upravo na ovaj dan, pre tačno 100 godina, rođen je osnivač organizacije, Herman Gmajner. U znak sećanja i kao izraz poštovanja prema njemu, njegov rođendan slavi se u SOS Dečijim selima širom sveta.

SOS Dečija sela međunarodna su humanitarna organizacija koja se bavi brigom o deci i mladima i podrškom porodici. Osnovana je 1949. godine u Austriji sa ciljem da održi porodice zajedno. Danas postoji na svim kontinetima, odnosno u 134 zemlje i teritorije, brinući se o 74.500 dece i mladih. Kroz različite programe podrške pomaže skoro milion dece.

U Srbiji SOS Dečija sela prisutna su od 2004. godine. Briga o deci bez roditeljskog staranja sprovodi se u Dečijem selu Kraljevo, koje trenutno, u 15 SOS hraniteljskih porodica i Zajednici mladih, brine o 96 mališana iz cele Srbije.

- U poslednjih šest godina, u našim Centrima za podršku porodici pomogli smo da skoro 1.800 dece ostane sa svojim biološkim roditeljima, kroz direktan, individualan, terenski rad sa više od 700 porodica iz Niša, Obrenovca i Beograda. Porodice dobijaju podršku u razvijanju roditeljskih veština, ekonomskom osnaživanju i integraciji u društvenu zajednicu. Delujemo i kroz Program podrške zapošljavanju mladih iz alternativne brige u Beogradu, i programe hitne pomoći, poput podrške nakon zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu, i program pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju Solidarnost - navode iz ove organizacije.

U toku 2019. godine, podržano je 5.058 dece, mladih i odraslih, kao i 638 porodica. Organizacija radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.