NavMenu

UNICEF isporučio respiratore zdravstvenim ustanovama na Jugu Srbije

Izvor: eKapija Petak, 05.06.2020. 11:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Melanie Simon)Ilustracija
U sklopu dopremanja medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Srbiji koje leče pacijente od koronavirusa, UNICEF je danas isporučio četiri respiratora na Jug Srbije. Oprema je donirana Kliničkom Centru Niš, Opštoj bolnici Leskovac i Zdravstvenom centru (ZC) Vranje. Donacija UNICEF-a stigla je i u Opštu bolnicu u Ćupriji.

Nabavka ovih respiratora omogućena je zahvaljujući kompaniji Eko Serbia koja je donirala 3 miliona dinara namenjenih za njihovu kupovinu.

- EKO Serbia, koja u Srbiji posluje kroz mrežu servisnih stanica, donirala je 5 miliona dinara za nabavku medicinske opreme u cilju podrške naporima za sprečavanje širenja bolesti COVID-19. Deo donacije u iznosu od 3 miliona dinara namenjen je bio za kupovinu respiratora, ključnih medicinskih instrumenata potrebnih u borbi sa najtežim slučajevima bolesti COVID-19. EKO Serbia se tako pridružila inicijativi UNICEF-a u Srbiji za podršku Vladi Srbije u borbi protiv virusa korona. Drugi deo donacije od 2 miliona dinara donirano je Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, za kupovinu potrebnih supstanci i reagenasa u svrhu testiranja pacijenata na COVID-19 - izjavila je Marija Lukić, menadžerka za marketing i komunikacije, EKO Serbia.

Ivana Mišić, konsultantkinja za zdravstvenu zaštitu majke i deteta UNICEF-a u Srbiji zahvalila je Eko Serbia i rekla:

- Poslovna zajednica pokazala je istinsku solidarnost u trenucima krize. Zahvaljujemo kompaniji Eko Serbia za podršku, ali i svim ostalim kompanijama koje su se odazvale našem apelu i dale svoj doprinos za nabavku medicinske opreme neophodne u vreme epidemije u Srbiji. Nadamo se da će ovi vredni uređaji koji su već stigli i oni koji su na putu za Srbiju značajno doprineti osnaživanju zdravstvenog sistema i nakon završetka epidemije.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, prof. dr Radmilo Janković u ime Kliničkog centra Niš i Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju koja je bila najviše uključena u lečenje najtežih pacijenata, zahvalio se UNICEF-u na svoj podršci koju su dobili.

- Danas smo primili jedan respirator najnovije generacije na kome može da se primenjuje i invanzivna i neinvanzivna terapija, a može se koristiti kod dece i odraslih. UNICEF je u maju isporučio šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar Kliničkom Centru Nišu. Velikoj većini pacijenata, gotovo 70 odsto njih koji su bili hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, bila je potrebna neka vrsta kiseonične terapije ili kiseonične potpore, a ti aparati služe kao početna terapija u dopremanju kise kiseonika iz centralnog dovoda. Ova donacija će dodatno ojačati naš kapacitet i mogućnosti da pacijentima pružimo adekvatnu pomoć i to najsavremenijom opremom - izjavio je Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš.


Uz pomoć velikog broja donatora, UNICEF je od početka zdravstvene krize prouzrokovane novim virusom korona obezbedio značajan kontingent medicinske opreme - 50 Dreager respiratora, 61 protokomer kiseonika i pulsni oksimetar za najugroženije pacijente, 71.900 hirurških rukavica, 5.200 zaštitnih kecelja, 25.116 zaštitnih ogrtača, 99.950 hirurških maski, 1.549 skafandera, 5.376 vizira, 9.000 maski N95 za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji odbrane od bolesti, kao i 7.000 higijenskih paketa za najugroženije porodice kako bi se sprečilo širenje COVID-19.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.