NavMenu

Rotary Club Beograd Skadarlija u saradnji sa kompanijama donatorima brojnim aktivnostima pomaže najugroženijima

Izvor: eKapija Utorak, 10.12.2019. 12:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: foto infot/shutterstock.com)Ilustracija
Davne 1905. godine u Čikagu advokat Paul Harris došao je na ideju da druženje sa uspešnim prijateljima stavi u funkciju zajednice i tada je osnovan Rotary International. Tako je i nastao slogan "Service above self" ili "Nesebično služiti", kaže za eKapiju Aleksandar Radojičić, predsednik Rotary Cluba Beograd Skadarlija 2017/18.

- Danas je Rotary međunarodna organizacija profesionalaca udruženih širom sveta u cilju pružanja humanitarne pomoći, podsticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svetu. Ove godine Rotary i UN slave 75 godina međusobne saradnje, a Rotary je jedina nevladina organizacija koja ima stolicu u UN - kaže Radojičić.

Rotary Club je u Srbiji odnosno Kraljevini Jugoslaviji osnovan 1927.

- Nakon perioda komunizma, kada nije postojao, reosnovan je 1992. godine. Danas distrikt kojem pripadaju Srbija i Crna Gora broji 69 klubova i više od 1.300 članova - navodi Radojičić.

Rotary Club Beograd Skadarlija je prethodnih godina sproveo više stotina akcija.

- Sproveli smo Global Grant za tri srednje skole u Obrenovcu u iznosu od 104.000 USD kada su donirani kompjuteri, laptop računari, interakitvne table, 3D printer, zatim letovanje i zimovanje za decu iz domova bez roditeljskog staranja. Takođe, bolnici u Vranju donirana je klimatizacija u vrednosti preko 40.000 EUR, a stipendirani su i učenici iz Srbije koji pohađaju UWC koledž - govori Radojičić.

Rotarijanci, prema njegovim rečima svuda na svetu imaju isti cilj, a to je da obezbede pomoć onima kojima je potrebna.

- Razlika je svakako u standardu između zemalja pa tako i u veličini pomoći koju je moguće obezbediti. Ipak, volonterizam je ono sto se u Rotariju posebno vrednuje i tu smo jednaki sa svim rotarijancima širom sveta - ističe naš sagovornik.

I u narednom preiodu pred njima su značajne akcije i projekti.

- U planu je projekat "I ti si Deda mraz" kada ćemo donirati 700 paketića deci bez roditeljskog staranja u saradnji sa kompanijama donatorima slatkiša i igračaka. Takođe, planiramo i Global Grant za PKB školu u Padinskoj Skeli gde ćemo obezbediti staklenik i obuku za profesore i učenike o organskoj proizvodnji. Vrednost ovog projekta je 45.000 USD. U narednom periodu u planu je i Global Grant kojim će se obezbediti obuka i oprema za organizaciju Narcis koja se bavi palijativnom negom u Rasinskom okrugu. Vrednost projekta je 65.000 USD - zaključio je Radojičić.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.