NavMenu

Proširena farma Narodnih kuhinja - Duplirani kapaciteti

Izvor: RTS Subota, 02.11.2019. 11:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)Ilustracija
Farma na poljoprivrednom kompleksu Narodnih kuhinja Majka Devet Jugovića u Novom Brdu na Kosovu i Metohiji, proširena je posle pet meseci. Projekat od 85.000 EUR, u saradnji sa Eparhijom Raško-prizrenskom, finansirala je francuska humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo, na čijem čelu je Arno Gujon.

Arno Gujon kaže da je na ideju o proširenju kompleksa i izgradnji dve nove štale za krave muzare došla Svetlana Stević, koja je na čelu narodnih kuhinja.

- Finansirali smo proširenje i tražili pomoć od naših 12.000 donatora u Francuskoj. Posle pet meseci intenzivnog rada, dve nove štale su izgrađene. Bilo je prostora za 26 krava, a sada je kapacitet dupliran. Biće duplo više mleka, duplo više sira i duplo više hrane za korisnike Narodne kuhinje - ističe Gujon.


Kaže da već sedam godina, u saradnji sa Eparhijom Raško-prizrenskom, finansiraju samoodržive projekte koji omogućavaju narodnim kuhinjama da ne zavise od spoljašnjih donacija u hrani.

- Ranije su narodne kuhinje živele od donacija. Sada imaju farme, mlekare i plastenike. Finansirali smo i izgradnju fabrike za pasterizaciju voća i povrća - kaže Gujon.

Ističe da na farmama ima oko 20 zaposlenih, što znači da 20 porodica ne zavisi od humanitarne pomoći, već od rada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.