NavMenu

RHMZ dobio računarski sistem za upozorenje od poplava u slivu Save - Donacija SAD vredna milion dolara

Izvor: Novosti Sreda, 04.04.2018. 11:36
Komentari
Podeli
(Foto: ChiccoDodiFC/shutterstock.com)
Američka amabasada u Beogradu donirala je računarski sistem za upozorenja na poplave u slivu Save Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije, a prilikom posete ovoj ustanovi u utorak, 3. aprila, ambasador SAD, Kyle Scott istakao je važnost blagovremenog upozorenja na ovu nepogodu.

- Ne možemo sve u potpunosti da predvidimo ili sprečimo poplave u budućnosti, ali je važno da građani budu blagovremeno obavešteni - kazao je Scott.

Američki ambasador je precizirao da se donacija sastoji i od opreme za mapiranje, obuke eksperata, kao i softvera, navodeći da je ovde reč o regionalnom projektu, jer se čitav region suočava sa zajedničkim izazovima.

Računarski sistem u vrednosti od milion dolara, koji je donirala Evropska komanda SAD, a Iženjerski korpus američke vojske učestvovao je u dizajnu, predstavlja rezultat zajedničkih napora Vlade SAD i članova Međunarodne komisije za sliv reke Save u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.

- Ovaj projekat će imati veliki humanitarni značaj u pogledu smanjenja negativnih posledica potencijalnih poplava u slivu reke Save i odličan je primer planiranja, koordinarcije i realizacije na međunarodnom nivou sa ciljem obezbeđivanja sigurnijeg i kvalitetnijeg života u regionu - rekao je direktor RHMZ Jugoslav Nikolić i dodao da će ovaj sistem činiti veoma važnu kariku u upozorenju od poplava.

Sistem omogućava praćenje stanja na reci Sava u realnom vremenu, što doprinosi boljoj odbrani od poplava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.