NavMenu

SOS Dečija sela Srbija traže SOS roditelje - Posao bez radnog vremena

Izvor: eKapija Sreda, 03.05.2017. 13:59
Komentari
Podeli
Više od 220 miliona dece u svetu odrasta bez roditelja ili drugog adekvatnog oblika brige. U Srbiji je oko 6.000 dece koja rastu u hraniteljskim porodicama ili domovima za decu i mlade. SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama, od 2005. godine kroz svoj osnovni program - SOS Dečije selo Kraljevo, pomažu da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim porodicama i domu punom ljubavi.

SOS Dečije selo Kraljevo predstavlja jedinstven koncept brige o deci bez roditeljskog staranja, koji najmlađima pruža mogućnost da odrastu u brižnom porodičnom okruženju, u SOS hraniteljskim porodicama. SOS Dečije selo je mreža od 14 hraniteljskih porodica, koje čine SOS majke/hraniteljice i deca, koja su ovde našla novi dom, u kojem odrastaju sa SOS roditeljem i biološkom i SOS braćom i sestrama.

Iz SOS Dečijeg sela Kraljevo navode da su u proteklih 12 godina brinuli o 130 mališana svih uzrasta, iz cele Srbije.

Kako navode iz ove organizacije, svako dete treba da ima brižnog roditelja, a zanimanje SOS hranitelja/roditelja nije samo posao. To je poziv koji podrazumeva život u SOS Dečijem selu, u porodičnim kućama, zajedno sa decom, i celodnevnu brigu o deci bez roditeljskog staranja.

SOS roditelj može postati samo ona osoba koja je spremna da svoj život posveti brizi o deci, da im pruži novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i podršku za pravilan razvoj svih potencijala. Mora biti fleksibilna, tolerantna, posvećena, ali i odlučna, dosledna u adekvantim vaspitnim metodama, istrajna u vaspitavanju dece i mladih i pružanju podrške i onda kada je to veoma zahtevno i teško. Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.


Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani kandidati se uključuju u edukaciju koja se sastoji od teoretske i praktične obuke.

SOS roditeljima u svakodnevnoj brizi o deci pomoć pružaju SOS tete – porodične asistentkinje, koje im pomažu u svim obavezama koje se tiču vođenja domaćinstva i dečijeg odgoja i brinu o deci, tako što provode određeni broj sati nedeljno u SOS porodici. Takođe, SOS porodice imaju kontinuiranu stručnu podršku psiho-pedagoškog tima, koji čine savetnici za hraniteljstvo, psiholog, socijalni radnik, pedagog, kao i eksterni saradnici: logoped, psiho-terapeut, profesori i volonteri.

SOS Dečija sela Srbija trenutno su u potrazi za SOS roditeljima i SOS tetama. Zainteresovani kandidati mogu se informisati i prijaviti na konkurs putem sajta www.sos-decijasela.rs.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.