NavMenu

Otvoren centar "Jaki mladi" - Podrška pri zapošljavanju mladima bez roditeljskog staranja

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.03.2017. 15:48
Komentari
Podeli
Više od 40% mladih do 30 godina nije zaposleno, podaci su iz izveštaja Evropske komisije, dok rezultati istraživanja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, Ministarstva omladine i sporta pokazuju da su najveći problemi mladih ekonomska situacija i nezaposlenost. Situacija je posebno alarmantna kada su u pitanju mladi iz ugroženih kategrorija. Sa ciljem da pomognu mladima bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja, SOS Dečija sela Srbija pokrenula su program "Jaki mladi – podrška zapošljavanju", u okviru koga je nastao Karijerni centar za edukaciju, zapošljavanje i preduzetništvo mladih "Jaki mladi", saopšteno je iz SOS Dečijih sela Srbija.

- Želimo da pomognemo zapošljavanje najmanje 300 mladih ljudi. Vođeni željom da mladi ne budu prepušteni sami sebi, shvatili smo da je najbitnije da ih podržimo kroz edukaciju i mogućnost da se zaposle. Nadamo se da ćemo, kroz ovaj projekat pilotirati novu uslugu u sistemu socijalne zaštite - izjavila je direktorka SOS Dečijih sela Srbija Vesna Mraković Jokanović.

Karijerni centar "Jaki mladi" otvoren je u okviru projekta "Jaki mladi – Održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku", koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima (grad Beograd – Savet za zapošljavanje, Gradski centar za socijalni rad Beograd, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, NALED, Privredna Komora Srbije – Beograd, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala za grad Beograd), Gradski centar za socijalno preduzetnistvo Beograda, uz sufinansiranje nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

Osnovna uloga Centra "Jaki mladi" je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda. Fokus je na mladima do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja kao i na mladima koji su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela.

Pored toga, u saradnji sa partnerima, SOS Dečija sela će za mlade obezbediti povezivanje sa potencijalnim poslodavcima, obuke za pokretanje sopstvenog posla, mini grantove za započinjanje sopstvenog biznisa, mentorstvo i pružanje podrške ostalim institucijama i organizacijama koje pomažu zapošljavanje mladih.

Siniša Knežević, direktor Filijale za Grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje, govorio je o ulozi NSZ-a, kao partnera u ovom programu i pozvao mlade ljude da koriste usluge NSZ-a i programe podrške zapošljavanju mladih koje obezbeđuje ova institucija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.