NavMenu

Ognjen Obrenović, direktor kompanije "Informeri" - Nakon portala za zajednicu privrednika, osnovali smo prvi srpski web-shop

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.01.2014. 11:38
Komentari
Podeli

Ognjen ObrenovićOgnjen Obrenović

I uz kolektivni narodni pesimizam, kada je u pitanju naredna poslovna godina postoji značajan broj mladih preduzetnika u zemlji koji sa svojim inovativnim kreativnim poslovnim idejama ruše mit o tome da nam je ekonomska budućnost vezana uglavnom za crnu boju. Jedan od njih svakako je, iz više razloga, i direktor mlade kompanije "Informeri d.o.o." koja posluje u regionalnim okvirima, Ognjen Obrenović.

On je do nedavno bio jedna od glavnih pokretačkih snaga Delegacije nemačke privrede u Srbiji, u kojoj je proveo pune dve godine.

- Iskustvo u komercijalnim poslovnim segmentima koje su obuhvaćene mnogobrojnim aktivnostima jedne ovakve institucije, kao što je privredna komora najjače evropske ekonomske sile, svakako je neprocenljiva - kaže Obrenović i dodaje da mu je to pomoglo da kreira neke svoje poslovne ideje koje, nakon što se kao mladi privrednik osamostalio, sada realizuje jednu po jednu.

Takozvani nemački sistem efikasnog razmišljanja i delovanja preuzeo je još dok je u Minhenu studirao ekonomiju. Iako je imao mogućnosti da tamo ostane i dalje živi, ipak je rešio da se vrati u Srbiju jer je bio siguran da i ovde za mlade preduzetne ljude postoji dobra šansa da se ispune svi životni snovi.

- Za tako nešto neće vam pomoći Deda mraz, već naporan rad da najpre unapredite sopstvene veštine - kaže u prazničnom duhu.

Obrenović je odlučio da se poslovno okuša baš tamo gde je najteže, u elektronskoj trgovini.

- Svoje sposobnosti čovek najviše može da stavi na probu ako se uhvati u koštac sa poslovnim aktivnostima koje, ujedno, predstavljaju pionirski rad. Trenutno u EU je prošle godine promet elektronskog poslovanja bio oko 300 mlrd EUR, u Srbiji tek 180 mil EUR. Međutim, zanimljivije ako se ovaj podatak svede na individualnu kategoriju - iste godine prosečan Evropljanin je u elektronskom prometu trošio 600 EUR a stanovnik Srbije samo 24. Nakon detaljne analize domaćeg tržišta sa svojim saradnicima sam kreirao projekte i strategiju njihove implementacije. Najpre smo startovali portal namenjen Internet zajednici privrednika www.informeri.rs, zanimljiv po mnogim kriterijumima. Zapravo, naš poslovni cilj jeste smanjenje troškova malim i srednjim preduzećima kroz pružanje informacija i pomoć pri komunikaciji sa lokalnim, regionalnim i zapadnoevropskim kompanijama, posebno iz SR Nemačke, Švajcarske i Austrije - objašnjava prvi čovek ovog projekta.

Nedugo potom, kada je dovršen taj portal, "Informeri" su startovale prvi srpski web-shop pod nazivom www.kupi-poklon.rs za Internet prodaju poklon bonova (vaučera) kao i za Internet reklamiranje brendova:

- Cilj portala kupi-poklon.rs je da postane one-stop shop za kupovinu poklon bonova kako u Srbiji, tako i u našoj dijaspori, za koju poklon-bon predstavlja veoma praktičan način da obraduju prijatelje i rodbinu koji žive u Srbiji. Ovaj portal takođe teži da izraste u sveobuhvatan šoping portal prodavnica i pružaoca usluga širom Srbije, koji bi služio za informisanje kupaca i turista iz inostranstva. Preko web-shopa kupi-poklon.rs, recimo, možete kupiti poklon-bon s bilo koje lokacije u svetu. Isporuka poklon-bonova vrši se na teritoriji čitave Srbije - kaže Obrenović.

On objašnjava zašto se odlučio na jedan ovakav poslovni izazov:

- Mnogi ovde shvataju problem kao veliku životnu teškoću čekajući da se on, nekako, sam reši od sebe. Međutim, kada ustanovite da je prepreka na vašem putu neki problem, onda trebate da imate racionalan pristup u njegovom rešavanju. Mi smo, recimo, znali da u Srbiji postoji nesrazmerno veliki broj sajtova koji nude svakakve popuste ali gde dobar deo nesavesnih, ujedno, obmanjuju potrošače time što dignu cenu proizvodu da bi mogli da im daju "neverovatan popust". Tu smo videli dvostruku šansu: prvo, da pružimo usluge, pre svega kompanijama, da na jedan zdrav, fer i alternativan način ujedno promovišu i prodaju svoje proizvode na jednostavan način čiji koncept jeste jedinstven. Druga šansa je rast elektronske trgovine u zemlji koja sada beleži 60% sa aktuelnih 600.000 korisnika. Ovaj trend će permanentno rasti i renomirane kompanije, koje to prepoznaju na vreme, beležiće vremenom veći prodajni rast elektronskim putem nego u maloprodaji. Zato ih pozivam da nam se jave i ponude svoje proizvode i usluge preko nas - kaže Ognjen Obrenović dodajući da, trenutno, najveći problem predstavljaju načini plaćanja odnosno implementacije modula koji omogućavaju lakšu elektronsku trgovinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.