NavMenu

Mihalis Orfanoudakis, komercijalni direktor "PepsiCo" - "Marbo" uskoro u zemljama zapadne Evrope

Izvor: eKapija Utorak, 03.12.2013. 10:24
Komentari
Podeli

Mihalis OrfanoudakisMihalis Orfanoudakis

"Chipsy domaćinski" obradovao je ove godine ljubitelje grickalica. Reklame sa deda Trifunom retko koga su ostavile ravnodušnim. Iz "Marbo Product"-a, koji je u vlasništvu kompanije "PepsiCo", najavljuju nova iznenađenja za potrošače.

Osim novih proizvoda, Mihalis Orfanoudakis, komercijalni direktor "PepsiCo" za zapadni Balkan, u intervjuu za "eKapiju" govori o novim evropskim tržištima za grickalice iz Srbije, o konkureciji našim proizvođačima krompira, kao i neophodnim subvencijama za poljoprivrednu proizvodnju.

eKapija: "PepsiCo" je kupio "Marbo Product" 2008. godine. Na šta ste najviše ponosni u proteklih pet godina poslovanja u Srbiji?

- Tako je, ovo nam je jubilarna godišnjica. Ušli smo na srpsko tržište pre pet godina, kupovinom "Marba". Nakon toga smo obezbedili značajne investicije u proizvodne kapacitete u Magliću - najsavremeniju liniju velikog kapaciteta za proizvodnju krompirovog čipsa, kao i najmodernije, efikasno postrojenje za tretman otpadnih voda, u skladu sa našim standardima održivog razvoja.

Moram da naglasim da sam posebno ponosan na "Marbo" tim. Stalnim obukama i zapošljavanjem talentovanih ljudi, stvorili smo stabilnu organizaciju i odlično radno okruženje. Ljudi su, zapravo, naša najveća i najznačajnija investicija. "Marbo Product" sada ima 960 zaposlenih u Srbiji, dok u celom regionu zapadnog Balkana "Marbo" zapošljava više od 1.200 ljudi.

eKapija: Ekonomska kriza je počela ubrzo nakon što je "PepsiCo" preuzeo "Marbo". Kako ste se suočili sa novim izazovima?

- Ekonomska kriza je značajno uticala na poslovnu klimu. Tokom ovog zahtevnog perioda kompanije treba da budu fleksibilnije i da prilagode svoje poslovanje novim uslovima na tržištu. Ako kompanija ulaže u inovacije i ljudske resurse, a potrošačima pruža kvalitetne proizvode po pristupačnim cenama, sigurno je na putu ka uspehu.

Tokom ovih pet godina smo dokazali da sa jakim timom, "PepsiCo" globalnim iskustvom i "Marbo" lokalnim inovacijama možemo da ostanemo na vrhu, čak i tokom perioda najvećih izazova. Odličan primer ovog pristupa koji se oslanja na tri stuba je uspeh "Marbo" brendova – "Chipsy", "Pardon", "Gud" i "Clipsy", koji su važni članovi "PepsiCo" globalne porodice.

eKapija: Koliki procenat ukupne proizvodnje izvozite i na koja tržišta?

- Uvek tražimo nove mogućnosti van granica. Trenutno izvozimo skoro trećinu proizvodnje u susedne zemlje. Osim Srbije i Bosne i Hercegovine gde imamo proizvodne pogone, naši proizvodi se takođe izvoze širom regiona, odnosno u Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju.

Na osnovu uspeha "Marba" u tim zemljama, možemo da vidimo da ima fantastičnih mogućnosti ne samo na Balkanu. Već radimo na sledećim koracima koji bi uskoro uključili predstavljanje "Marbo" portfolija proizvoda potrošačima u zapadnoj Evropi.

eKapija: Nedavno ste lansirali "Domaćinski Chipsy" i "Pardon Pločice" i "Grissini". Kakve su reakcije potrošača? Koje nove proizvode i ukuse potrošači mogu da očekuju?

- "Chipsy Domaćinski" je postao neverovatno popularan, drugačija vrsta krompirovog čipsa, kao sasvim novo iskustvo sa grickalicalama, koje su napravljene u skladu sa srpskim ukusom i od ukusnog domaćeg krompira. "Pardon pločice" i "grissini" su jedinstveni proizvodi, koji grade novu podvrstu u okviru pečenih grickalica, ali i celokupnog tržišta. Karakterišu ih hrskavost, sjajan ukus i pečat kvaliteta.

Strategija "PepsiCo", a samim tim i "Marba", je da stalno uvodi inovativne proizvode u kojima će potrošači uživati, u skladu sa ukusom i navikama lokalnog tržišta. U tom smislu, "Marbo" će uskoro imati nova prijatna iznenađenja za potrošače.

eKapija: Koji su finansijski pokazatelji u 2012? Šta očekujete u ovoj godini?

- Prethodne godine su bile pune izazova, ali i uspeha, a 2013. godina, osim toga što je u znaku lansiranja naših inovativnih proizvoda, izgleda da će biti sasvim dobra godina, čak bolja nego što smo predviđali. Makro okruženje i inflatorni pritisci su neki od parametara koje ne možemo kontrolisati, a koji često predstavljaju izazove, koje ipak uvek uspevamo da savladamo.

eKapija: Jedan ste od članova Upravnog odbora Saveta stranih investitora (Foreign Investors Council). Koje predloge FIC daje i na koje probleme ukazuje kada je reč o investicijama u poljoprivredu?

- Savet stranih investitora je uložio značajne napore u ove preporuke za unapređenje uslova poslovanja u Srbiji. Ali, ako se pogleda FIC Bela knjiga, može se videti da je postignut minimalan napredak u oblasti zakona koji regulišu prehrambenu industriju i poljoprivredu.

U sektoru poljoprivrede, koji je jedan od potencijalno ključnih pokretača rasta BDP u Srbiji, ima mnogo prostora za poboljšanje. Potrebno je da ponudi efikasnije i stabilnije poslovno okruženje, a birokratske procedure se moraju skratiti i pojednostaviti, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. Ipak, najvažnije je valjano sprovođenje celokupne regulative.

Osim toga, subvencije predstavljaju veoma važno pitanje. Bez dugoročne politike subvencija, Srbija će teško moći da ponudi stabilnu osnovu investitorima. Srbiji su potrebni ubrzanje tranzicionih refomi, unapređenje poslovne klime i efikasna borba protiv korupcije.

eKapija: Da li će proizvođači krompira iz Srbije moći da se nose sa konkurencijom u EU, s obzirom na to da će carina za uvoz krompira iz EU uskoro biti ukinute?

- Ne očekujem da će proizvodnja biti ugrožena jer je domaći krompir veoma dobrog kvaliteta. Štaviše, verujem da će konkurencija imati pozitivan efekat na srpsku proizvodnju, jer će sve nas naterati da investiramo u infrastrukturu, da bismo ostali konkurentni, a to uvek predstavlja dodatu vrednost.

eKapija: Koji su planovi "Marbo product"-a za naredni period? Da li "PepsiCo" planira nove akvizicije u Srbiji i za koje oblasti prehrambene industrije ste zainteresovani?

- Srbija je vodeća destinacija za ulaganja u regionu. Strateški značaj koji smo dodelili ovom tržištu ilustruje i činjenica da je ovde regionalni centar naših poslovnih aktivnosti za "PepsiCo" zapadni Balkan.

Kupovinom "Marba" pre pet godina, obogatili smo naš portfolio jakim lokalnim brendovima, koji su u međuvremenu postali značajni na regionalnom nivou. To je put kojim želimo da nastavimo i u budućnosti.

eKapija: Da li, Vi lično, radije birate novi "Domaćinski Chipsy" ili neke druge grickalice?

- Sigurno nije iznenađenje da volim sve proizvode u "Marbo" portfoliju. Osim mog omiljenog "Chipsy Classic", sada mogu da kažem da mi se još više dopada "Clipsy Shock", jer me podseća na grickalice koje sam jeo kao dete.

S.O.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.