NavMenu

Baybars Altuntas, jedan od vodećih biznismena u Turskoj - Zainteresovan sam da ulažem u projekte mobilne tehnologije u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 13.11.2013. 15:36
Komentari
Podeli

Baybars AltuntasBaybars Altuntas

Izgleda da će naredna sedmica biti presudna za nekoliko preduzetnika, ali i kompanija u Srbiji koje bi da dođu do kapitala. Bilo slučajnost ili ne, istovremeno se održavaju "Belgrade Venture Forum" (19. i 20. novembar) i Međunarodna konferencija Beogradske berze (19. novembar). U prvom slučaju, karte za Beograd već je obezbedilo nekoliko svetski poznatih investitora, koji dolaze od Silikonske doline, preko Turske i regiona. Jedan od njih je Baybars Altuntas, koji je pre dve godine proglašen za biznismena godine u Turskoj. Altuntas je predsednik Asocijacije poslovnih anđela Turske, i vlasnik "Deulcom International"-a, kompanije koju je osnovao kao student sa svega 400 dolara. Dvadeset godina kasnije Baybars Altuntas je multimilioner koji savetuje početnike u biznisu kako da uspeju.

O tome gde bi mogao da ulaže novac u Srbiji, šta morate da znate da biste privukli pažnju investitora i dobili početni kapital, Baybars Altuntas govori u razgovoru za "eKapiju".

eKapija: U koje sektore ili vrste projekata ste zainteresovani da investirate? Na koje projekte na predstojećem "Balkan Venture Forumu" ćete posebno obratiti pažnju?

- Pošto sam ja jedan od "zmajeva" iz serije "Dragons’ Den" koja se emituje na TV "Bloomberg HT u Turskoj", fokusiran sam na investicione prilike za poslovne anđele koje nam nude preduzetnici. Kao što verovatno već znate, oko 25% investicija poslovnih anđela je usmereno na IT i mobilnu industriju, kao i biotehnologije širom sveta. Ove statistike se i ja držim. Moj primarni fokus su mobilne tehnologije.

eKapija: Da li ima dovoljno dobrih projekata za investicije poslovnih anđela i investicionih fondova u Turskoj? Koja je Vaša preporuka za povećanje tog broja?

- Statistički podaci Evropske mreže poslovnih anđela (EBAN) pokazuju da je samo 1% preduzetnika u mogućnosti da dođe do investicija poslovnih anđela. Većina njih se eliminiše u fazi koja prethodi selekciji. Investicioni sistem poslovnih anđela je prilično nov za tursku ekonomiju. Prema tome, razlika između broja poslovnih anđela i preduzetnika će se smanjiti vremenom. Glavni izazov preduzetničkog eko-sistema u Turskoj je znanje engleskog jezika, što predstavlja pravu barijeru lokalnim preduzetnicima.

(Foto: baybarsaltuntas.net)

eKapija: Kako bi se moglo uticati na mlade ljude da postanu preduzetniji? Šta biste njima preporučili?

- Pre svega, mladi ljudi treba da nauče kako da se predstave međunarodnim investitorima. Želim da navedem nekoliko osnovnih putokaza za preduzetnike, za koje verujem da mogu da olakšaju pristup finansijama.

1. Radite i na sebi, a ne samo na vašoj ideji. Poslovni anđeli prvenstveno investiraju u preduzetnika, a ne u njegov poslovni plan. Važno je da investitor i preduzetnik mogu dobro da se slažu. Oni će želeti da vide da ste brzi, efikasni i da razmišljate, kao i da možete da podržite projekat kroz njegov koncept i rast.

2. Fokusirajte se na najbitnije stvari. Poslovni anđeli su više zainteresovani za prezentaciju nego za poslovni plan. Možete li u manje od pet minuta da objasnite projekat, povraćaj investicija i strategiju rasta?

3. Imajte plan od prvog dana. Poslovne anđele veoma interesuje vaša izlazna strategija. Mnogi investitori se umore posle nekih sedam godina i počnu da traže nove prilike za investiranje. Prema tome, koja je vaša izlazna strategija? Da li ćete prodati sve vaše deonice novom preduzetniku? Da li ćete izaći na berzu? Prodati firmu fondovima koji se bave rizičnim ulaganjima? Otvoriti franšize?

4. Uradite istraživanje o vašem investitoru. Trebalo bi da otkrijete koliko god možete o vašem poslovnom anđelu. U kakve je projekte ulagao pre? Da li su bili uspešni? Koliko dobro poznaje vašu industriju? Koliko vremena mogu da posvete vama i vašoj ideji?

5. Uradite poslovnu analizu unapred. Da bi analizirali vašu ideju, većini investitora treba oko tri meseca. Potrudite se da to ne bude gubljenje njihovog vremena.

6. Pregovarajte o ponudi za finansiranje startap kompanije. Nedostatak iskustva može ovo učiniti veoma bolnim delom celog projekta. Možete posetiti sajtove Udruženja poslovnih anđela (ACA) ili EBAN-a da naučite više o ovom koraku.

(Foto: baybarsaltuntas.net)

7. Naučite terminologiju—sve je dostupno na Internetu.

eKapija: Šta konkretno svaki početnik mora da pripremi kako bi pridobio pažnju investitora na "Balkan Venture" i sličnim forumima, kako bi došao do kapitala?

- Preporučujem pripremu četiri različite prezentacije za potencijalnog investitora:

• Poslovni plan na ne više od 50 strana

• Poslovni plan u formi "Power Point" prezentacije na ne više od 20 slajdova

• Ova "Power Point" prezentacija takođe treba biti skraćena na dvostranu prezentaciju

• Petominutnu usmenu prezentaciju

Za kreatore politika, moj savet je da sarađuju sa uspešnim preduzetnicima kako bi kreirali bolji eko-sistem za startap kompanije. Naročito za preduzetnike kojima je potrebno početno finansiranje, razvijanje pravnog statusa u zemlji bi trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva kreatora politika.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.