NavMenu

Ton Loman, predsednik "Royal Agrifirm Group" - Holandske investicije obnoviće stočni fond u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 06.09.2013. 10:12
Komentari
Podeli

Ton LomanTon Loman

Jedan od najvećih evropskih proizvođača stočne hrane, holandska kompanija "Royal Agrifirm Group" kupila je 35% domaće kompanije "Sto posto", u koju će u naredne tri godine investirati 30 mil EUR. Istovremeno, specijalizovana kompanija u okviru "Agrifirm"-a, "Nuscience", postala je većinski vlasnik domaćeg proizvođača vitaminskih i mineralnih smeša za životinjsku ishranu, preduzeća "Novi Mix", sa udelom od 51%.

Predsednik "Agrifirm grupe" Ton Loman na potpisivanju ugovora objasnio je da su oni kooperativa u kojoj je udruženo 18.000 holandskih poljoprivrednika, a čiji neto prihodi godišnje iznose oko 2,4 mlrd EUR.

Koliko će na poslovanje uticati afera sa aflatoksinom u srpskom kukuruzu, da li će ova saradnja pomoći i našim malim poljoprivrednicima, ali i doprineti rastu proizvodnje i izvoza mesa, mleka i jaja, u razgovoru za "eKapiju" govori predsednik "Agrifirm grupe".

eKapija: Srbija poseduje dva puta više obradive površine u poređenju sa Holandijom, ali četiri puta manje grla stoke. Da li verujete da situacija može da se promeni, čim ste odabrali Srbiju za investiranje?

- Srbiju smo izabrali zbog njenih prirodnih resursa i odličnog potencijala za dalji poljoprivredni razvoj. Odlično smo pozicionirani na tržištima Mađarske, Poljske i Ukrajine, a ulazak na tržište Srbije vidimo kao značajan korak ka našem rastu u proizvodnji hrane za životinje na međunarodnom nivou.

eKapija: Na čemu se zasniva model poslovanja koji ćete primeniti kod nas?

- Strategija "Agrifirm"-a je usmerena na inovacije. Razvijamo koncepte ishrane visokog kvaliteta, u kombinaciji sa prilagođenim konsultacijama. Na ovaj način pomažemo farmerima da ostvare poboljšane performanse životinja, pre svega u smislu rasta i proizvodnje mleka i jaja. To im donosi veći profit i omogućava razvoj poljoprivrednog sektora zemlje.

eKapija: Vrednost akvizicije ostaje poslovna tajna. Ipak na potpisivanju ugovora rečeno je da ćete u naredne tri godine uložiti 30 mil EUR . U šta će ćete investirati taj novac?

- "Agrifirm" i "Nuscience" će investirati pre svega kroz "knowhow" o hrani, konceptima ishrane i putem konsultacija, kako bismo omogućili poljoprivrednicima i saradnicima firmi "Sto posto" i "Novi Mix" da poboljšaju performanse životinja. To će im pomoći da ostvare rast i kreirati klimu za dalja ulaganja u srpsku poljoprivredu.

eKapija: Gde vidite Srbiju u odnosu na region i naravno na Holandiju i Evropu?

- Holandija je drugi po veličini izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svetu, a verujemo da i Srbija može postati konkurentan proizvođač i izvoznik. Sa proizvodnim kapacitetom od oko 25.000 tona stočne hrane imate veliki potencijal za izvoz ovih proizvoda.

eKapija: Kakve rezultate očekujete u pogledu obnavljanja osiromašenog stočnog fonda i kada?

- Nadamo se da će naše investicije ubrzati obnavljanje stočnog fonda u Srbiji u narednih 5 - 6 godina, a kao rezultat toga vaša zemlja će postati konkurentnija u ovoj oblasti na međunarodnom nivou.

eKapija: Kakve su šanse da i Srbija postane izvoznik, a ne uvoznik mesa?

- Srbija ima sve preduslove - resurse, tradiciju, radnu snagu, da postane veliki proizvođač poljoprivrednih proizvoda, ali i izvoznik. Da bi se to postiglo, potrebno je investirati u "farm menadžment" i tehnička znanja. Mi imamo kompletan "know-how", investiramo 9 mil EUR godišnje samo u istraživanje i razvoj, imamo višedecenijsko iskustvo kao svetski lideri i sredstva koja smo spremni da učinimo dostupnim preko kompanije "Sto posto" i uložimo ih u razvoj vaše poljoprivrede.

eKapija: Kada je reč o proizvodnji stočne hrane, kako mislite da će na poslovanje kompanija koje preuzimate, uticati problem koji je Srbija imala sa kukuruzom zaraženim aflatoksinom?

- Što se tiče mikotoksina, kao što je aflatoksin, vrlo je važno proizvoditi hranu koja nikada ne prekoračuje maksimalne nivoe dozvoljene zakonom. U svim zemljama u kojima "Agrifirm" proizvodi i izvozi radimo na ovaj način. Intenzivnim monitornigom i testiranjem osiguravamo proizvodnju bezbedne hrane visokog kvaliteta.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.