NavMenu

Otmar Michaeler, predsednik uprave "Falkensteiner Michaeler Tourism Group" - Stara planina će biti najbolja planinska destinacija jugoistočne Evrope

Izvor: eKapija Utorak, 19.03.2013. 12:54
Komentari
Podeli

Otmar MichaelerOtmar Michaeler

Renomirani hotelski lanac "Falkensteiner Michaeler Tourism Group" otvorio je nedavno svoj prvi hotel u srpskoj prestonici, a 21. marta organizovaće svečanost kojom će proslaviti početak rada.

Predsednik uprave "Falkensteiner Michaeler Tourism Group", Otmar Michaeler, govori za "eKapiju" o planovima u Beogradu i na Staroj planini, o novom hotelu u Beču, proširenju portfolia u Hrvatskoj, o tome kako se na Jadranu može i letovati i zimovati i otkriva koje destinacije će njegova kompanija uskoro osvajati.

eKapija: Kakvi su dosadašnji rezultati beogradskog hotela?

- Veoma smo zadovoljni rezultatima postignutim u prvim mesecima, ali svakako moramo da uložimo puno napora kako bi poslovanje hotela bilo još uspešnije. Otvaranje gradskog "Falkensteiner Hotela Belgrade" u decembru prošle godine veliki je izazov, imajući u vidu da sve do marta u gradovima nema mnogo događanja u oblasti biznisa.

Međutim, veoma smo zadovoljni činjenicom da su hotelom oduševljeni kako domaći tako i međunarodni gosti. Nadamo se da odlične kritike koje smo do sada dobili neće prestati ni ubuduće. Naravno, ovo je za nas tek početak, jer je Srbija najmlađe tržište za naše "Falkensteiner hotele", dok je Beograd turistička destinacija u razvoju.

eKapija: Hoće li i blizina "Danube Busssines Centra" doprineti rastu poslovanja hotela?

- "Danube Business Center", zajedno sa "Falkensteiner Hotel Belgrade", predstavlja zajedničku investiciju "Falkensteiner"-a i "M.O.F. Beta Immobilien AG".

Naravno, očekujemo da će direktno povezani poslovni centar dovesti do porasta poslovanja, naročito u korporativnom i MICE području. Osim toga, ugostiteljske usluge našeg hotela mogle bi da koriste i firme koje imaju svoja predstavništva u "Danube Business Centru".

Novobeogradski hotelNovobeogradski hotel

eKapija: Prošla godina je za kompaniju "Falkensteiner" bila uspešna i na polju planinskog turizma u Srbiji. Kakvi su vam dalji planovi na Staroj planini?

- Stara planina, zeleni centar koji je Srbija razvila i koji bi trebalo da bude dovršen u narednim godinama, predstavlja za nas izuzetno značajan projekat u vašoj zemlji.

Imamo nameru da Staru planinu razvijemo u najbolju planinsku turističku destinaciju jugoistočne Evrope, koja će biti atraktivna za posetioce tokom čitave godine. U saradnji s međunarodnim stručnjacima za turizam, kao što je, na primer, proizvođač ski-liftova "Doppelmayr", radimo na tome da turistički centar na Staroj planini bude na najvišem nivou.

Ključno je da kompletan kompleks, izuzev dolazaka i odlazaka, bude "zona zabrane kretanja vozila". Planirano je da po završetku radova celokupno odmaralište raspolaže sa 24 žičare i 151 stazom u zimskim mesecima. Osim toga, kompleks će obuhvatati još nekoliko hotela i drugih zanimljivih sadržaja.

U ovom trenutku ne mogu da preciziram da li sam "Falkensteiner" na Staroj planini planira još neke projekte.

eKapija: Javno preduzeće "Stara planina" najavilo je i da će "zelena lepotica" uskoro dobiti sportski i rekreativni centar, bazen, spa centar, komercijalne zgrade, "multifemili kuće" sa apartmanima... Koliko će ovo biti značajno za "Falkensteiner"?

"Falkensteiner" na Staroj planini"Falkensteiner" na Staroj planini

- Mi smo se koncentrisali na naš projekat. Naravno, u zavisnosti od ponude, postoji mogućnost saradnje posle otvaranja "multifemili kuće", posebno za naše poslovne i turističke goste hotela. Ipak, o tome zasad ne mogu da kažem ništa više.

eKapija: Falkensteiner je izuzetno aktivan i u Hrvatskoj. Prošle godine ste kod Zadra otvorili luksuzni kompleks "Punta Scala", u kome je i "Hotel & Spa Iadera" sa pet zvezdica. Po čemu je on specifičan?

- To je prvi hotel u Hrvatskoj koji je primljen u renomirano međunarodno hotelsko udruženje "The Leading Hotels of the World".

On ima "Acquapura spa centar" veličine 6.000m2, hamam na 700m2, a karakteriše ga neprevaziđena arhitektura Borisa Podreke i mediteranski dizajn Matteo Thuna, kao i jedinstven položaj na vrhu poluostrva Punta, direktno uz more.

U turističkom kompleksu "Punta Scala", gde se osim "Hotel & Spa Iadera" sa pet zvezdica nalaze i "Family Hotel Diadora" sa četiri zvezdice i "Senia rezidencije", zajedno sa međunarodnim stručnjacima integrisali složen smo sistem, koji omogućava mininalan uticaj na životnu okolinu.

U prvom planu bio je način izgradnje, koji je usklađen sa prirodom. Specijalno postrojenje obezbeđuje vodu za svakodnevnu upotrebu na tom turističkom poluostrvu i stvara energiju neophodnu za grejanje, odnosno hlađenje. Osim toga, pažljiv odnos prema okruženju osigurava i potpuno biološko postrojenje za prečišćavanje. Osim kada je reč o dolasku i odlasku, "Punta Scala" je "zona zabrane kretanja vozila".

Kompleks ima centralnu ozelenjenu podzemnu garažu, čime se izbegava ostavljanje vozila ispred hotela.

"Hotel Spa & Iadera""Hotel Spa & Iadera"

eKapija: Vaša kompanija je nedavno čitavu Hrvatsku ocenila kao izuzetno atraktivnu destinaciju, kojoj predviđa sve veći napredak. Koji je sledeći projekat "Falkensteiner"-a?

- Zasad ne planiramo nikakve nove sopstvene investicije u Hrvatskoj. Ipak, naš hotelski portfolio bismo proširili sa još nekoliko hrvatskih hotela koji odgovaraju našem brendu, u skladu sa ugovorom o upravljanju.

Kada je reč o budućnosti, veliki potencijal za razvoj vidim u uslužnom konceptu nekretnina, i to ne samo u Hrvatskoj. Apartmani za odmor su u poslednje vreme sve više u centru pažnje investitora. Takav način poslovanja uvek je dobra investicija i to pokazuje da samo posedovanje nekretnine često više nije dovoljno. Ona mora da se obogati zanimljivom ponudom usluga, a takođe i pitanje održivosti ima veoma važnu ulogu.

eKapija: Može li Jadranska obala da postane i zimska destinacija?

- To je sigurno moguće, uz odgovarajuće proizvode i hotelsku ponudu. Okvirni uslovi u turističkim regijama, naravno, moraju biti adekvatni, ali u ovom slučaju Hrvatska čini sve što je potrebno kako bi se kontinuirano razvijala i privukla strane goste stalnim novim ponudama. Zahvaljujući "Falkensteiner Hotel & Spa Iadera", mi smo zasigurno postavili osnove zimskom velnesu na Jadranskoj obali u Hrvatskoj.

eKapija: Planirate li, možda, investicije i na crnogorskoj obali?

- Crna Gora sasvim sigurno ima bogat turistički potencijal, posebno u obalskom predelu. Ipak, trenutno u toj državi nemamo nikakve konkretne projekte.

eKapija: Koji je sledeći veliki projekat kompanije "Falkensteiner" na globalnom nivou? Hoćete li osvajati i nova tržišta?

- Trenutno radimo na izgradnji našeg novog gradskog hotela u Beču – "Falkensteiner Hotel Wien Margareten", koji će imati četiri zvezdice. Angažovali smo vrhunske stručnjake za dizajn, među kojima je i Matteo Thun. Otvaranje je predviđeno za početak leta. Kada govorimo o budućim tržištima, na kojima bismo želeli da budemo zastupljeni, Nemačka se, naravno, nalazi među prva tri.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.